VİDEO - DEDAŞ işçilerinin ‘alkışlı’ protesto eylemi giderek büyüyor

VİDEO - DEDAŞ işçilerinin ‘alkışlı’ protesto eylemi giderek büyüyor
Diyarbakır Dicle Elektrik (DEDAŞ) işçilerinin taleplerinin kabul edilmemesi üzerine gerçekleştşirdiği protesto eylemleri giderek büyüyor.

Serhat Özdemir

TİGRİS HABER - Diyarbakır Dicle Elektrik (DEDAŞ) işçilerinin taleplerinin kabul edilmemesi üzerine gerçekleştşirdiği protesto eylemleri giderek büyüyor. 6 ilde 6 bin işçinin sürdürdüğü alkışlı protesto eylemleri sürerken, görüşmelerden bir sonuç alınamadı, işçiler, işten çıkarılma tehdidine maruz kaldı.

Diyarbakır Dicle Elektrik Şirketi (DEDAŞ) arıza, onarım ve bakım personeli olan işçilere, asgari ücretin yüzde 10’u üzerinde maaş veriliyor. Çalışan 8 bin işçi birlikte hareket ederek, özlük haklarının verilmesi, maaşların yükseltilmesi ve sendikaya üyelik hakkının verilmesini istedi. DEDAŞ işçileri sendikaya üye olmak için imza kampanyası başlattı. Talepler, karşılanmayınca 6 ilde 6 bin kişinin katılımıyla alkışlı protesto gerçekleştirildi.

İşçiler DEDAŞ Bölge Müdürlüğü bahçesinde protesto başlattı. İşçi temsilcileri, şirket yetkilileriyle görüşme gerçekleştirdi. Şirketin üst temsilcileriyle görüşmek isteyen işçiler, karşılarında yine insan kaynaklarıyla karşılaştı. Görüşmeden yine olumlu sonuç çıkmayınca işçiler, protestoya devam etti.

dedas-eylem-protesto-4.jpeg'Görüşmeden olumlu sonuç çıkmadı'

Talepler doğrultusunda asgari ücret üzerinden istenilen yüzde 80 artışa karşılık, yüzde 35 verildi. Yemek ücreti ise 75 TL'den 110 Tl'ye yükseltildi. Diğer sendika ve promosyon talepleri ise askıda kaldı. İşçi temsilcileri şirket yetkilileriyle görüştü. Görüşme yeniden insan kaynaklarıyla gerçekleşirken, taleplere olumlu sonuç çıkmadı.

İsçiler adına açıklama yapan Yusuf Güneri, "Tek amacımız haklarımızı almaktır. Vefat eden arkadaşlarımız oluyor. Ağır işte çalışıyoruz. Her yıl bir kaç arkadaşımızı kaybediyoruz. İşimizi aksatmıyoruz. Burada protestoya devam ediyoruz. Yöneticiler hala şartları kabul etmiyorlar. Banka promosyonu istememiz normaldir. Yaz kış demeden çalışıyoruz. Yıpranma payı istememiz normaldir. İsteklerimiz abartılı istekler değildir. Yöneticilerin uygun taleplerimizi karşılamasını istiyoruz.

dedas-eylem-protesto-5.jpegBütün birimlerimizin talepleri insani şartlarda çalışmaktır. Biran önce emekçilerin haklarını versinler. Bölgede 8 bin personel çalışıyor. Maddi ve manevi sıkıntılarımız mevcuttur. Burada herkes hem fikirdir. Tek isteğimiz bu durumun uzamaması ve işimize devam etmemizdir. Toplantı yapıldı. Şartları kabul etmediler. İşten çıkarılma ile tehdit ediliyoruz. Talepler kabul edilene kadar eylemimiz devam edecek" dedi.

'İşten çıkarılmakla tehdit edildiler'

İddialara göre, şirkette protestoya katılan işçilerin isimleri kaydedildi. Tehditlere boyun eğmeyeceğini ifade eden işçiler, sloganlar eşliğinde alkışlarla protestoya devam etti.

'6 İlde 6 bin kişiyle alkışlı protesto'

İşçiler, talepleri karşılanmayınca Diyarbakır merkezli olarak, Mardin, Şanlıurfa, Batman, Siirt ve Şırnak'ta bir araya gelerek, il ve ilçelerde şirketi protesto etti. Ayrıca sabah 08.00’da başlayan protesto akşam 18:00'a kadar süreceği belirtildi. Olumlu sonuç çıkmaması durumunda Pazartesi'de protestonun devam edeceği öğrenildi.

dedas-eylem-protesto-2.jpeg

İşçilerin talepleri

DEDAŞ bünyesinde elektrik arıza, onarım ve bakım işlerini yapan işçiler; Sendikaya üyelik, asgari ücrete yüzde 80 net ücret, yol ve yemek ücretlerinin devletin belirlediği miktarda ücretin verilmesi, gece vardiyasına yüzde 15 ek ücret, ekip şefi farkı, 6 ayda bir maaş ikramiye, şoförlük için ek ücret, banka promosyonu, ramazan ve kurban bayramı promosyonu, mesai ücret artışı ve resmî tatil mesai ücreti, okul, evlilik, doğum ve yakıt yardımı, saha personeli yıpranma ek ücreti taleplerinde bulundular.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum