VİDEO - DEDAŞ’ın 'ölüm kabloları'

VİDEO - DEDAŞ’ın 'ölüm kabloları'
Diyarbakır’ın Kuçe (Medya) Mahallesi’nde DEDAŞ’ın bir evin balkonundan geçen ve açıkta duran elektrik kabloları, adeta ölüme davetiye çıkarıyor.

Gönül Morkoç

TİGRİS HABER - Diyarbakır’ın Kuçe (Medya) Mahallesi’nde DEDAŞ’ın bir evin balkonundan geçen ve açıkta duran elektrik kabloları, adeta ölüme davetiye çıkarıyor.  Mahalle sakinlerinin kabloların etrafında oynayan çocuklarını korumak için bulabildiği tek çözüm, bez ile etrafını kapatmak. DEDAŞ, onarımın en kısa süre başlayacağını açıkladı.

Diyarbakır’da lüks sitelerin yanı başındaki Medya Mahallesi’nde (Kuçe Mahallesi) mahalle sakinleri özellik de çocuklar adeta ölümle burun buruna yaşıyor.  139’uncu sokakta 4 katlı bir binaya enerji sağlayan direğin elektrik kabloları, kablo tavası takılmadığı için açıkta.  Sokak sakinleri, çocukların kablolara temasını engellemek için, direğin etrafını bezlerle kapatarak, çocuklarını korumaya çalışıyor. Bu yetmezmiş gibi, direkten binaya enerji veren devasa kablolar Güler Aslan’ın evinin balkonundan geçiyor.  Hiçbir koruma tedbiri olmadan,  balkondan geçen kablolar aracılığıyla 4 ailenin yaşadığı binaya enerji veriliyor. 

Çocuklar tehlike altında

Açıktaki elektrik kablolarının dibinde oyun oynayan sokaktaki çocuklar, ciddi tehlike altında. Mahalle sakini Havva, sorunun giderilmesi için defalarca DEDAŞ’ı aradıklarını ancak, sorunun çözülmediğini söyledi.  Küçük çocuklarının sokakta oynadığını belirten Havva, “Bir aydan fazla burada kablolar açıkta. DEDAŞ’a telefon açtık gelmediler, geldiklerinde de fotoğraf çekip gittiler. Küçük çocuklarımız var. Direğin dibinde oynuyorlar. Elektrik akımına kapılacaklar diye çok korkuyoruz” dedi.

dedas-tigris.jpg‘Evin balkonunda kablo’

3 çocuk annesi Güler Aslan’ın yaşadıkları ise daha vahim . Çünkü, direkten çıkan kablolar binaya elektrik verilebilmesi için Aslan’ın evinin balkonundan geçiyor.  Balkondaki kabloların üzerine koruma tavası geçirilmediği gibi, bazı yerlerdeki kopukluklar siyah bantla kapatılmış.  Hem kendisinin hem çocuklarının ölümle burun buruna yaşadığını belirten Güler Aslan şunları söyledi:

“DEDAŞ’ı aradık, 10 gün önce geldiler. Buldukları tek çözüm birbirinden ayrılan kabloları iple bağlamak oldu. Çocuklar kablolarla oynuyor. DEDAŞ görevlileri gittikten sonra ipleri çözdüler. Çocuklarım elektrik akımına kapılacaklar diye çok korkuyorum. Korkudan balkonunu yıkayamıyorum.” Her ay 300 liraya yakın elektrik faturası ödediklerini söyleyen Aslan, “Balkonumdaki kabloyu kaldırıp yerine altına alsınlar, direkteki kabloyu da koruma ile kapatsınlar” dedi.

dedas-tigris3.jpg

‘3 yıl önce 5 milyona yenilendi’

Konuyla ilgili DEDAŞ’tan yapılan açıklamada, elektrik şebekesinin 2018 yılında tarafından 5 milyon liralık bir yatırım ile yenilendiği belirtildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:  “Bu mahallelerde bazı kesimlerin karşı çıkmasına rağmen 5 milyon liralık bir yatırım gerçekleştirildi. Şebeke tamamen yenilenerek hem güç artışı sağlandı, hem enerji arzı oldukça güvenli bir hale getirildi. Aradan daha çok kısa bir süre geçmiş olmasına rağmen yenilenen şebekenin bu hale getirilmesi gerçekten üzüntü verici bir durum. Her ne amaçla olursa olsun daha yeni yapılmış bir şebekenin bu hale getirilmesi doğru değildir. Öncelikle mahallede yaşayanların can ve mal güvenliği açısından bu yapılanları doğru bulmuyoruz. Mahalle sakinlerinden bu konuda duyarlılık göstermelerini ve şebekeye sahip çıkmalarını bekliyoruz.”

dedas-tigris1.jpg

‘Gerekli müdahale yapılıyor’

Elektrikten kaynaklanan can ve mal güvenliğini tehdit eden risklerin ortadan kaldırılması için gereken tedbirlerin alındığına dikkat çekilen açıklamada, “Arıza onarım ve bakım ekipleri, Küçe Mahallesi 139’ncu sokakta inceleme yaptı. İlk etapta bu sokakta güvenlik amacıyla koruma aparatları tahrip edilen açıktaki elektrik kabloları tava sistemiyle, müdahaleye imkan vermeyecek biçimde koruma altına alınacak. Can ve mal güvenliğinin sağlanmasının ardından alınacak kalıcı tedbirlerle ilgili çalışma başlatılacak.”

 

 

 

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.