VİDEO - ‘Deprem gönüllüleri, psikolojik ilk yardım eğitimi almalı‘

VİDEO - ‘Deprem gönüllüleri, psikolojik ilk yardım eğitimi almalı‘
Mezopotamya Psikologları İnisiyatifi üyesi Mehmet Şerif Akbaş, depremin psikolojik etkilerinin atlatılması konusunda, özellikle gönüllü olarak çalışanların psikolojik ilk yardım eğitimi almaları gerektiğini söyledi.

Norşin Öncel/ Mahsum Rençber

TİGRİS HABER - Amed Sağlık Platformu Bileşeni Mezopotamya Psikologları İnisiyatifi üyesi Mehmet Şerif Akbaş, deprem öncesi ve sonrası zamanlarla ilgili yapılması gerekenler konusunda yaptıkları hazırlıkları Tigris Haber’e anlattı. Akbaş, deprem süreçlerinden özellikle çocukların çok fazla etkilendiğini söyleyerek ailelere tavsiyelerde bulundu.

‘Gönüllüler, psikolojik ilkyardım eğitimi almalı’

Mehmet Şerif Akbaş, deprem alanlarında gönüllü olarak çalışanların psikolojik ilkyardım eğitimi alması gerektiğini, almamış olanlarında mutlaka almasını tavsiye ederek, şunları söyledi:

“Deprem sürecinde psiko-sosyal destek anlamında yapılması gerekli ilkyardım eğitimi var. Özellikle bunu deprem alanında çalışmaya gönüllü olarak katılan ya da resmi kurumlarla bu çalışmalara dahil olmuş herkesin, kendi psikolojik iyilik hali için psikolojik ilk yardım eğitiminden faydalanmış olması lazım. Bu süreçte ani gelişen durumlar söz konusu olabileceği için böyle bir eğitime dahil olmamış kişiler farklı etkilenebilirler. Birey, sürecin tamamlanması ya da kendisi alandan çıktıktan sonra yaşanan olaylardan etkilenmemek için kendisinin de psikolojik ilkyardım alması lazım. Bu süreçten sonra gerekli durumlarda da psiko-sosyal destek almasını tavsiye ediyoruz.”

‘Meslek örgütlerinin videoları izlenmeli’

Psikolojik ilk yardımın afet sürecinde verilmesinin mümkün olmadığına dikkat çeken Akbaş, meslek örgütleri tarafından hazırlanan videoların izlenmesi ve basın tarafından yayınlanmasını da tavsiye etti. Akbaş bu konuda şu ifadelere yer verdi: “Bu süreçte psikolojik ilk yardımın, şu an afet sürecinde sürdürülebilmesi pek mümkün değildir. Ama yinede çocuklar üzerinde, ailelerin tutumları ile ilgili sağlık platformu olarak, sosyal medyadan ailelerin çocuklara yaklaşımı üzerinden paylaşımlarımız oluyor. Bu anlamda meslek örgütlerinin paylaşımlarının takip edilmesi çok önemlidir. Özellikle aileler açısından çocuklara yaklaşım üzerinden bu süreçten en çok etkilenenler çocuklardır. Çünkü kendileri de doğal süreçlerinden ayrılıyorlar ve hiç alışık olmadıkları bir ortama dahil oluyorlar. En temel ihtiyaçlarının bile karşılanmaması üzerine bir hayat kurmuş oluyorlar. Basında yer alan bilgilerde eğitim üzerinden düzenlenmelidir. Sadece süreci etkileyen deprem bölgesindeki görüntüler değil, aynı zamanda neler yapılmasına dair basının da yer vermesi gerekmektedir. Meslek örgütlerinin video ya da yazılı olarak paylaştığı görsellerin mutlaka medyada da yer bulması lazımdır.”

‘Afet sonrası eğitimler vereceğiz’

Psikolojik destek için çalışmalarının sürdüğünü belirten Akbaş, “Süreç sonrası için biz DER-MEZ olarak anadilde psiko-sosyal destek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Aynı zamanda az önce söylediğim gibi afet bölgesinde çalışmış arkadaşlar tekrar döndüğünde psikolojik yardım desteğini online olarak vereceğiz ki, her yere ulaşabilelim. Çünkü her alandan bu afet bölgelerine katılım olmuş durumda. Dileyen olursa sosyal medya hesaplarımızdan bu eğitimlerimizi takip edebilirler. Süreç tamamlandıktan sonra kurulacak; çadır alanları ve geçici barınma alanlarına yönelik psikolojik destek vermek üzere, DER-MEZ olarak hazırlıklarımızı yapıyoruz. Bu anlamda gerekli yerlerde hem anadil hem de genel anlamda bütün dillerde psiko-sosyal desteği gönüllü olarak vereceğiz” şeklinde konuştu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.