VİDEO - Depremin yıkamadığı binayı yıkım ekibi yıktı!

VİDEO - Depremin yıkamadığı binayı yıkım ekibi yıktı!
Diyarbakır’ın Merkez Bağlar ilçesi Mevlana Halit Mahallesi’nde, 6 Şubat depreminden etkilenen ağır hasarlı binanın kontrolsüz yıkımı çevredeki yapılara zarar verdi.

TİGRİS HABER - Diyarbakır’ın Merkez Bağlar ilçesi Mevlana Halit Mahallesi’nde, 6 Şubat depreminden etkilenen ağır hasarlı binanın kontrolsüz yıkımı çevredeki yapılara zarar verdi. Binanın kontrolsüz yıkımı, bitişiğindeki 7 katlı İpeksever apartmanı ile 2 katlı müstakil evde büyük hasara yol açtı.

1.jpgDoç. Dr. Ahmet Bilgin Caddesi üzerindeki yıkım sırasında çöken binadan düşen parçalar müstakil evin ikinci katının üzerine düşerken, İpeksever 2 apartmanının da kolonunu patlattı. Yıkımdan bir gün önce yapılan tebligat nedeniyle apar topar binadan çıkmak zorunda kalan bina sakinleri, yıkım ekibine ve yetkililere tepki gösterdi.

Depremde hasarsız olan binayı yıkım firmasının yaptığı kontrolsüz yıkım çalışmaları ile hasarlı hale geldiğinin altını çizen Bina sakinleri, Kış mevsiminde sokakta kaldıklarını söylediler.

2.jpg“Kontrolsüz yıkım hasarsız evimizi hasarlı hale getirdi”

Bina sakinlerinden Mehmet Şeyhmus Varsak, Yıkımı yapılan binanın depremden dolayı ağır hasarlı olduğunu ifade ederek, “Bina bir yıldır ağır hasarlı. Yıkımına başlanmadan bir gün önce tebligat yapıldı. Tebligatı da bina sakinlerine değil, binanın altında bulunan esnafa yapmışlar. Yıkımın ilk gününde bir sorun olmadı. İkinci gününde binamızın kolonu patladı, hemen yanı başımızdaki iki katlı bina yıkıldı. Yıkımdan bir gün önce bina sakinleri olarak evlerimizi boşalttık, ancak eşyalarımızı çıkaramadık. Hasarsız binamız büyük hasar aldı, binanın kolonları patladı” diye konuştu.

4-4.jpg

“Depremin yapamadığını firma ekibi yaptı”

Depremin yapamadığı yıkım firmasının yıkım ekibinin yaptığını ifade eden Varsak, şunları söyledi:

“Yıkımdan bir hafta önce bize tebligat yapılması gerekirdi. Ancak, bir gün önce uyarı yapıldığı için eşyalarımızı çıkaramadık. Bir gün içinde evler taşınamaz. Bina sakinlerinin buna imkânı bile yoktu. Eşyalarımız binanın içinde duruyor, biz evimize giremiyoruz, akrabalarımızın ve komşularımızın evlerinde barınmaya başladık.”

3.jpeg

“Mağduriyetimizin giderilmesini istiyoruz”

Mağdur olduklarını, bunun bir an önce giderilmesi gerektiğini ifade eden Varsak, binalarının sıfır hasarsız olduğunu, ancak şu an için hasarlı konuma geldiğini anlattı.

Sorunlarını çözmek için muhatap bulamadıklarını da sözlerine ekleyen Mehmet Şeyhmus Varsak,

“Binanın altında biriken suyun yaptığı baskıdan dolayı yıkım sırasında çökme olduğunu söylüyorlar. 1 yıl boyunca sudan dolayı çökmeyen bir bina nasıl olur da iş makinesinin bir kepçesi ile çöküyor. Bu açıklamaya anlam veremiyoruz. Kontrolsüz yıkımdan dolayı binamız hasar gördü. 1 yıl beklendikten sonra ağır hasarlı binayı yıkmak şimdi mi aklınıza geldi. Bu kış ne yapacağız? Yıkım firmasının bize kiralık ev bulmasını istiyoruz” dedi.

3-3.jpgBina sakinlerinden Bülent Yıldızöz ise, yıkımdan bir gün önce bina sakinleri yerine esnafa uyarıda bulunulduğunu belirterek, “Bir gün önce sadece binamızın altındaki esnafa yıkımın yapılacağı yönünde bilgi veriliyor. Biz de yıkımın olacağını esnaf arkadaşımızdan öğreniyoruz. Bina sakinleri olarak ev eşyalarını almadan binayı terk ettik. Eşyalar olduğu gibi duruyor. Şuan muhatap olacağımız bir yetkili yok. 2 gündür bizi görmezlikten geliyorlar. Bizimle kimse ilgilenmiyor. Biran önce sorunumuza çözüm bulunmasını istiyoruz. Bize bir şey söylesinler. Hasar alan binamızın çevresine bir güvenlik şeridi bile çekilmedi. Binamız her an yıkılabilir” ifadelerini kullandı.

4.jpeg

“Sebep, kontrolsüz yıkım”

Berat Varsak, diğer bina sakinleri gibi, mağduriyetlerinin giderilmesi gerektiğini, sorumluların bu sorumluluğu üstlenmesi gerektiğini ifade etti. Varsak, “Kontrolsüz, rastgele yıkım yaptılar. Bu sorumsuzluğun bir bedeli olmalı. Bu kentin yetkilileri sorunumuza bir çözüm bulunmalıdır” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.