VİDEO - Destek iyi ama yetersiz

VİDEO - Destek iyi ama yetersiz
Diyarbakır esnafı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın pandemi sürecindeki kısıtlamalardan dolayı esnafa sunduğu destek paketini değerlendirdi. Esnaflar desteğin hiç yoktan iyi olduğunu ancak yetersiz olduğunu belirtiler.

Ali Abbas Yılmaz - Özel

TİGRİS HABER - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı 5 milyar liralık esnaf destek paketinin ayrıntıları netleşti. Esnaf destek paketinde, KDV indirimi, stopaj avantajı, kira ve hibe desteği ile esnafa ilk defa doğrudan destek sağlanıyor.

Ticaret Bakanlığı Esnaf Genel Müdürlüğü, desteklerin ne zaman ödeneceği ve kimlerin nasıl yararlanacağı konusunda kapsamlı bir çalışma yaparken, destekten yararlanacak esnaflar şöyle: Taksi, dolmuş, servis işletmecisi, terzi, oto tamircisi, lokantacı, pastaneci, kadın ve erkek kuaförü, pansiyon, yurt, kreş, düğün salonu işletmecisi.

Bu hafta başvuruların toplanması ve ödeme takviminin açıklanması beklenirken, destek ödemelerinin yeni yıla girerken yapılacağı belirtiliyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı esnaf destek paketine ilişkin konuşan Diyarbakırlı esnaflar ise aylık kira desteği olarak verilen 750 TL’nin yetersiz olduğunu belirttiler.

Her şeye rağmen az da olsa destek yapılmasının olumlu olduğunu ifade eden esnaflar desteğin ihtiyaçlarını karşılamaktan uzak olduğunu söylediler. 

‘Ne öldürür ne doyurur’

Diyarbakır’ın Sur ilçesi Balıkçılarbaşı Minibüsçüler Kooperatifi Yöneticisi Harun Yaşa, esnaf destek paketindeki kira yardımına ilişkin şunları söyledi: “750 TL esnafın neyine yeter? Sur’da en düşük dükkan kirası bin 500 TL’dir. Caddede dükkan kiraları en az 5 bin TL’dir. Ayda 750 TL hiç yoktan iyidir ama hangi esnafın derdine derman olabilir ki? Yani verilecek olan destek ne öldürür ne doyurur. Süründürmekten başka bir şey değil.”

‘750 TL aylık doğalgaz giderimize dahi yetmez’

Sur esnaflarından Muhammet Erdoğan, kira desteğine ilişkin şöyle konuştu: “Cumhurbaşkanımız bize ayda 750 TL yardım desteğinde bulunuyor ama tabii bu bizim için yeterli değil. 750 TL aylık doğalgaz giderimize dahi yetmez. 8 milyar kira veriyoruz. Esnafın elektrik, su, doğalgaz faturalarının ödenmesi gerekiyor. Pandemiden dolayı işlerimiz kırıldı ve bazen para almadan eve gidiyoruz. Yani 750 TL hiçbir şeyimize yetmez.”

‘Hiç yoktan iyidir ama yetersiz’

Sur’da terzilik yapan esnaflardan Abbas Kulaksız, karantina sürecine ve kira desteğine ilişkin şunları söyledi: “En başında en az 15 karantina olsaydı bu işten en başından kurtulurduk. Hastalık bu kadar yayılmazdı. Böyle yarım yamalak kapatma olmaz. En başta 15 gün kapatma olsaydı bizim halimiz de böyle olmazdı. Cumartesi-Pazar kapatma ne kadar faydalı onu da bilemiyoruz. 750 TL kira desteğine gelince, hiç yoktan iyidir. Hiç vermezse ne yapacağız. Ama tabii 750 TL de çok yetersiz ve hiç birimizi kurtarmaz. Ben bu dükkanı açtığımda her gün 100 TL masrafım var. 750 lira benim neyimi kurtaracak? Destek kurtarmaz ama gelene de yok demek devlete de millete de zarardır.”

abbas-kulaksiz.jpg

‘İş yok, güç yok, bu yeterli değil ki’

Çarşıya Şeviti’de terzilik yapan Mehmet Ergen, esnaf desteğinin yetersiz olduğunu belirterek, “Millet zaten, mağdur, perişan. İş yok, güç yok, bu yeterli değil ki. 750 lira kurtarmıyor ki. Haftanın 2 günü kapalı, aybaşında 4 gün kapanacak. 10 nüfusa bakıyorum, bir insan bu yaştan sonra ne yapabilir ki? Yetersiz, tabii ki yetersiz” diye konuştu.

mehmet-ergen.jpg

‘750 TL bir depo benzindir’

Taksicilik yapan Niyazi Çelebi, kira desteğini şöyle değerlendirdi: “750 TL verilecek. Ne verilse kardır ancak 750 TL nedir, bilmiyorum neye yetecek, bu parayla ne yapabilirim? 750 TL bir depo benzindir. Sabah saat 6’dan beri buradayım, şuan saat 11 ama araba hala kalkmamış. Allah yukarıda ve bu yaşımla söylüyorum bu araba siftah etmemiş. Pandemiden evvel olsaydı bu araba 200 TL Para almıştı. Esnafa bin TL kira desteği yapılıyor ama esnaf 5-10 bin lira kira veriyor, bu destek neye yeter? Esnaf darabayı açınca bin lira gider.”

niyazi-celebi.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.