VİDEO - Devlet arazilerini aldı, arazi ve tapu verdi, sonra iptal etti!

VİDEO - Devlet arazilerini aldı, arazi ve tapu verdi, sonra iptal etti!
Yıllar önce GAP projesi kapsamında yapılan su kanalı için arazileri DSİ tarafından kamulaştırılan, bunun karşılığında devletten tapulu arazi alan köylüler hayal kırıklığına uğradı.

Mahsum Kara/Mahsum Rençber

TİGRİS HABER - Yıllar önce GAP projesi kapsamında yapılan su kanalı için arazileri DSİ tarafından kamulaştırılan, bunun karşılığında devletten tapulu arazi alan köylüler hayal kırıklığına uğradı. Tapulu arazilerinin iptal olduğunu öğrenen Dokuzçeltikli 4 aile, “iki defa kandırıldık, arazimizi almak için arazi verdiler, şimdi onu da aldılar” diyerek tepkilerini dile getirdiler.

Yaklaşık 12 yıl önce GAP kapsamında gerçekleştirilen projelerden biri olan sulama kanalıyla ilgili Yenişehir ilçesi sınırları içinde bulunan Dokuzçeltik köyünde 4 aileye ait 150 dönümlük arazi kamulaştırıldı. Buna karşılık ailelere Kayapınar ilçesine bağlı Cücük köyünce hazineye ait 150 dönüm arazi tahsis edildi, tapuları verildi. Cücük mahallesi (köyü) sakinleri, bir süre sonra 4 aileye tapusu verilen araziyle ilgili, ‘Bu alan tarıma uygun alan değil, hayvanlılık yapamıyoruz’ diyerek itirazda bulundu. Bu itiraz üzerine, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarım Reform Müdürlüğü, 150 dönümlük arazinin kullanımına kısıtlama getirerek 4 aileye verilen arazinin tapularını iptal etti.

arazileri-alindi-tapu-iptal-edildi-5.jpg

Arazi mafyası mı devrede?

İptal kararını öğrenen aileler, DSİ’ye verdikleri 150 dönümlük arazilerinin de ellerinden gittiğini belirterek, şaşkınlıklarını dile getirdiler. ‘Devlet vatandaşını kandırır mı? Bir şekilde kendimizi kandırılmış olarak görüyoruz, durumun bir an önce düzeltilmesini istiyoruz’ şeklinde konuşan 4 ailenin temsilcileri, kendilerine verilen arazilerin geçen zaman içerisinde değer kazandığını, arsa mafyası bir takım çetelerin iştahını kabarttığını, el altından tapu iptalini gerçekleştirdiklerini ifade ettiler.

arazileri-alindi-tapu-iptal-edildi-1.jpg

‘Kabile devletinden tapu almadım’

Yapılan Tapu iptaline tepki gösteren arazi sahibi Zülküf Güzel, yaşadıkları mağduriyeti şu sözlerle dile getirdi: “Her gelen insan bize adalet dağıtacağım deyip bizden bir şeyler alıp gidiyor. Elimdeki tapu bu devletin kamulaştırdığı arazime karşılık bana verdiği bir tapudur. Tapu dairesinin güvenirliliği olmalı. Bizim tapularımız bizim rızamız dışında elimizden alındı, iptal edildi. Kime güveneceğimizi şaşırdık. Bana verilen kabile devletinin tapusu değil, Türkiye Cumhuriyetin verdiği tapudur. Bunu bana veren devlet şu an bu tapuyu iptal etti. Benim yaşadığım mağduriyeti kim giderecek? Ben hakkımı istiyorum.”

arazileri-alindi-tapu-iptal-edildi-16.jpg

‘Hakkımız resmen gasp edildi’

12 yıldır kendilerine verilen arazide tarım bile yapamadıklarını söyleyen Zülküf Güzel, “Bizim arazimizde su kanalı yapıldı, karşılığında bize arazi verildi. Bizim arazilerimiz sulu olmasına rağmen, DSİ bize kurak arazi verdi. Yardımcı olmak için bunu bile kabul ettik. Biz yardımcı olduk, ama bugün hakkımız gasp ediliyor, tapusuna sahip olduğumuz araziye el konuluyor. Bize verdiklerini bile gelip alıyorlar. Tek isteğimiz hakkımız olanı versinler bizi mağdur etmesinler” dedi.

arazileri-alindi-tapu-iptal-edildi-14.jpg

Kimse bize yardımcı olmuyor

Su kanal projesi adı altında takas usulü kendilerine başka bir yerde arazi verdiğini anca araziyi kullanamadıklarını ifade eden Yakup Bal ise, “2017 yılına kadar her şey yolundaydı. Bizden aldıkları arazi karşılığında bize tapu verildi, kabul ettik. Daha sonrasında mahalle sakinleri, hayvancılık yapamadıkları gerekçesiyle bizleri mahkemeye verdiler. Arazilerimize kısıtlama getirildi. Yargıtay aracılığıyla tapularımız iptal edilerek arazilerimiz elimizden alındı. Devlet bize bir TL bile vermedi, çözüm bile önermedi. Ben çiftçiyim, devletime su kanalı için yardımcı oldum, arazimi verdim, ama bu gün mağdur olan benim. Kimse bize yardımcı olmuyor. Bize verilen arazide tarım yapamadım, benim 3 milyon TL zararım var” dedi.

arazileri-alindi-tapu-iptal-edildi-15.jpg

Tapumuz iptal edildi arazimiz elimizden alındı

İptal edilen tapulu arazilerinin geri verilmesi için çağrı yapan Bal, “Dört aile mağdur edildi. Biz sadece DSİ’ye yardımcı olduk, ama kimse bize yardımcı olmadı. Bize verilen arazilerle ilgili birilerinin rant sevdası var, rant sevdası yüzünden mağdur edildik. Biz hakkımızı sonuna kadar arayacağız. Adaleti nerede arayacağımızı bilmiyoruz. Bize yardımcı olsunlar, verilen sözleri tutsunlar. Arazimiz elimizden alındı, tapumuz iptal edildi, adalet mi bu?” şeklinde konuştu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.