VİDEO-DİSK Genel-İş’ten Büyükşehir Belediyesi’ne tepki!

VİDEO-DİSK Genel-İş’ten Büyükşehir Belediyesi’ne tepki!
Kayyım ile yönetilen Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin, kadrolu işçilere yüzde 30 ek protokol yapılmasına rağmen, Belediye bünyesindeki şirket personeline ek protokole yanaşmaması tepkiye yol açtı.

TİGRİS HABER - Konu ile ilgili TİGRİS Haber’e konuşan DİSK Genel-İş Sendikası Diyarbakır 2 Nolu Şube Başkanı Becet Barut, şirket personellerine ek protokol taleplerinin görmezden gelinmesini kabul etmediklerini belirterek, görmezden gelinmesi durumunda önümüzdeki günlerde kitlesel bir basın açıklaması yapacaklarına vurgu yaptı.

Toplu sözleşmede bir yıllık enflasyon oranı mevcut

2023’ün başında bir toplu sözleşmesiyle beraber bir yıllık enflasyon oranının bulunduğuna değinen Barut, “Bu aynı şekilde kadrolu işçi arkadaşların sözleşmesinde de mevcuttur. Yalnız tarih itibariyle bizim 2024 yılında aldığımız senelik enflasyona istinaden 2025 yılına kadar herhangi bir işçi arkadaşın cebine girecek herhangi bir rakam olmadığından dolayı ve Mart ayında kadrolu arkadaşların 6 aylık bir enflasyonu var.

Kadrolu işçilere yüzde 30 ek protokol yapıldı

9. Ayda da kadrolu arkadaşların bir enflasyon oranı tekrardan var. Ve maaşları zamlanacak buna istinaden DBB yönetimi ve kayyumu bunu gören yerde tekrardan kadrolu işçi arkadaşlara yüzde 30 ek protokolle maaşlar iyileştirilmesi yapıldı. Ve şirket personeli arkadaşlar görmezden gelindi” dedi.

genel-is-sendikasi-belediye-2.jpgŞirket personeli görmezden geldi

Barut, ayrımcılığa son verilmesi gerektiğine işaret ederek, şöyle dedi:

“Biz buradan sesleniyoruz bu ayrımcılığa son verilsin diyoruz. Çünkü geçen sene 2023 yılında 7. Ayında yaptığımız ek protokolde kadrolu arkadaşların yevmiyesinin yüksek olmasından dolayı bizlere eşit bir şekilde yüzde 20 ek protokol zammı verildi ve biz bu rakamın bir tık yükseltilmesi talebinde bulunduk. Bize denildi ki benim sendikalar arasına ayrımcılık yapmam doğru olmaz ben zam oranını sabit tutacağım ve yüzde 20’den fazla vermeyeceğim.

Sözlerinin arkasında dursunlar!

Onun söylediği sözün arkasında durmasını talep ediyoruz. İşçi arkadaşlar, sözleşmeli arkadaşlar görmezden gelinmesin, DBB Personel A.Ş çalışanları bu kentin tüm yükünü sırtında taşıyarak bütün hizmetleri yaparak ve alın terini dökerek bunca zahmete katlanarak bu belediyeyi ayakta tutuyorsa belediye yetkililerine de buradan açık çağrı yapıyoruz. Şirket personeli arkadaşların ek protokol taleplerini görmezden gelinmesini kabul etmiyoruz. Şayet görmezden gelinirse, önümüzdeki günlerde kitlesel bir basın açıklaması da yapacağımızı buradan belirtmek istiyoruz.”

Kayyım ile yönetilen tüm belediyelerde maaşlar düşük!

Diyarbakır’daki tüm kayyım ile yönetilen belediyelerde çalışan işçilerin haklarını savunduklarının altını çizerek, “Bizim yetkili olup olmamamız çok da önemli değil. Yani biz burada tüm işçi emekçi arkadaşlarımızın hakkını savunmak için varız. Buradan biz Kayapınar, Sur ve Ergani Belediyesi ve daha birçok belediyemizde işçi arkadaşlarımızın ücretlerinin düşük olduğunu biliyoruz. Buradan tüm yetkililere sesleniyoruz.

“Çalışan arkadaşlarımıza büyük haksızlık yapılıyor”

Yani bugün 19-20 bin civarında asgari ücret bandında çalışan arkadaşlarımıza büyük haksızlıklar yapılmaktadır. Özellikle Kayapınar Belediyesi’nde bu ay itibariyle arkadaşlarımız 19 bin lira maaş aldı. Büyükşehir Belediyesi 29 bin civarında bir maaş aldı. Bu aradaki makasın açılması tabi ki huzursuzluk çıkarır.

“Yetkili sendika basın açıklaması yapacak kabiliyeti gösteremedi”

En yetkili sendikanın elini taşın altına koyup işçi arkadaşlara söz vermesine rağmen, basın açıklaması yapacağız denilmesine rağmen, yapma kabiliyetini, yapma becerisini gösteremedi. İşçi arkadaşlarımızı mağdur etti. Buradan tüm yetkililere sesleniyoruz; var olan ücretler düşük kalmaktadır. Ücretler bir ek protokolle güncellenmelidir. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi de dâhil olmak üzere tüm belediyeler elini taşın altına koymalı. Evet, bütçeleri yetmeyebilir, ama maalesef ekonomik kriz işçiyi çıkmazlara itmektedir. Burada işçiyi mağdur etmek doğru değildir. Bu kaynakları belediyeler yaratmak zorundadır. Bundan sonraki süreçte de yaşanılacak hak kayıplarına ve yapılan ayrımcılığa en sert şekilde tepki vereceğimize kimsenin kuşkusu olmasın” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum