VİDEO - DİSKİ, vatandaştan su tasarrufu yapmasını istedi

VİDEO - DİSKİ, vatandaştan su tasarrufu yapmasını istedi
DİSKİ Genel Müdürü Fırat Tutşi, Büyükşehir Belediyesi toplantı salonunda düzenlediği basın toplantısında, su tasarrufu için vatandaşa çağrı yaptı, aksi halde su kesintisi yapmak zorunda kalacaklarını söyledi.

Mahsum Rençber

TİGRİS HABER - Vatandaştan tasarruf isteyen DİSKİ Genel Müdürü Tutşi 7 Mart 2022 tarihinde 2022 yılı raporunu açıklarken, “Dicle 2. Merhale içme suyu projemizle 2055’e kadar Diyarbakır’ın, merkezimizin su sorununu çözüyoruz” demişti.

DİSKİ Genel Müdürü Fırat Tutşi, Diyarbakır’da su tasarrufu yapılması için düzenlediği basın toplantısında, basın aracılığıyla vatandaşa seslenmek istediğini söyledi. Tutşi, toplantının amacını şöyle açıkladı;

“Diyarbakır’ımızın suyunu korumak, tasarrufu arttırmak ve bu konuda kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla bir araya geldik. Diyarbakır’ımız gerek alt yapı gerek üst yapı yatırımlarıyla hızla gelişiyor, büyüyor. Yatırımlarımızı birer, birer Diyarbakır’ımızın hizmetine aldık, alıyoruz.

İnsanların içecek su bulamadığı, Dünya’nın su kıtlığından bahsettiği bu çağda; Bereketli Dicle’mizle, 6 barajımızla, kusursuz çalışan tesislerimiz ve tüm şehri saran şebeke ağlarımızla su varlığında hiçbir sıkıntımız yok. Su zengini, suyla bereketlenmiş bir memleketimiz var.

Buna rağmen, özellikle yaz aylarında, havaların aşırı sıcak geçtiği bu 1-2 aylık dönemde

su kesintileriyle mücadele ediyoruz. Bunun sebebi çok basit. Verilerimizle sabit. Bizim kaynak yetersizliğimiz yok, bizim bilinç yetersizliğimiz var. Aşırı ve yanlış su tüketimi sorunumuz var. Kıymetli basın mensuplarımız, sizler bizim hemşehrilerimizle aramızdaki köprüsünüz. Sizin aracılığınızla hemşehrilerimizle ortak bilinç, ortak paydaşlık oluşturmayı arzuluyoruz.”

Günlük 10 litre tasarruf bekliyoruz

“DİSKİ olarak, son 2 yılda yaptığımız tüm işlerimizde Diyarbakır’ımızın suyunu en doğru biçimde yönetmeyi, yeni ve sürdürülebilir bir su bilinci oluşturmayı, bugün ve gelecek sorumluluğumuz bildik. Son iki yılda kayıp kaçak oranımızı Diyarbakır Merkezinde %48.89’dan %35.53’e indirdik Yani günlük 23.000 m3 suyumuzu kurtardık” diyen Genel Müdür Tutşi, sözlerini şöyle sürdürdü;

tutsi-tigris.jpeg

Banyodan 5 dakika önce çıkın!

“Sevgili Diyarbakırlılar, sizleri de bu sorumluluğa davet ediyoruz. Çünkü ancak sizin paydaşlığınızla başarabiliriz. Diyarbakır’da Su seferberliğimizi başlatabiliriz. Her bir hemşehrimizden günlük sadece 10 litre su tasarrufu bekliyoruz. Peki, 10 litre su tasarrufunu nasıl sağlayacağız?

10 litre su tasarrufu, sizin duştan 5 dakika önce çıkmanızdan geçiyor. Bulaşıklarınızı makinede veya kapta tek seferde yıkamanızdan, balkonunuzu her gün yıkamamanızdan geçiyor. Ayrıca, Bu 10 litre, Arıttığımız Temiz İçme Sularıdır. Hemşehrilerimizden bahçelerini Musluklarından akan suyla sulamamalarını önemle rica ediyoruz. Bu ve bunun gibi basit uygulamalarla büyük zenginliğimizi, suyumuzu koruyabiliriz. Bilinçsiz kullanan abonelerimizi, bilinçli abonelerimizin arasına katarak ilerleyebiliriz. Kişi başı 10 litre günlük 10.000 m3 su kazanmak demektir. Suyumuzu sınırsız ve sorumsuz kullanmaya devam etmemiz durumunda herkes bilsin ki, Diyarbakır’da bu yaz SU KESİNTİ’leri yapmak zorunda kalacağız.”

Suyumuz var, yetmeyebilir

Tutşi açıklamasını şöyle sürdürdü; “Bu kesintilere ihtiyacımız olanın 2 katı su ürettiğimiz halde katlanmak zorunda kalacağız. Kişi başı su tüketimimiz ortalama 120-150 lt/gün olması gerekirken biz 303 lt/gün tüketiyoruz. Kesintilerin süresi ilgili herhangi bir öngörümüzde maalesef yok. Çünkü sınırsız ve sorumsuz kullanım alışkanlığı herhangi bir hesap ve öngörüye müsaade etmiyor.

Eğer suyumuzu dikkatli kullanmazsak yaz aylarında SU KESİNTİLERİ yapma kaçınılmaz olacak. Her hemşehrimiz 10 litre tasarruf ederse DİSKİ 10.000 m3 su tasarrufu etmiş olacak ve su kesintisine gerek kalmayacak. Su kesintisi yapıyor olmak inanın en çok bizim gücümüze gidiyor. Hiçbir hemşehrimizin su kesintisiyle karşı karşıya kalmasını istemiyoruz. Kaynaklarımız zaten yeterli. İhtiyacın ötesinde. Ancak bunu sorumsuz ve sınırsız dağıtamayız. Biz ne kadar su zengini olursak olalım, suyumuzu kontrolsüz kullanmaya devam edersek o zenginlik bize yine yetmeyecek.”

2055’e kadar su sorunu yok!

DİSKİ Genel Müdürü Tutşi, 7 Mart 2022 tarihinde, 2022 yılı raporunu açıklarken, “Dicle 2. Merhale içme suyu projemizle 2055’e kadar Diyarbakır’ın, merkezimizin su sorununu çözüyoruz” demişti.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
17 Yorum