VİDEO - DİSKİ, yurttaştan su tasarrufu yapmasını istedi: Günlük 10 litre tasarruf yapın

VİDEO - DİSKİ, yurttaştan su tasarrufu yapmasını istedi: Günlük 10 litre tasarruf yapın
DİSKİ Genel Müdürü Fırat Tutşi, gazetecilerle bir araya geldi, sıcak yaz günleri nedeniyle su tasarrufu ve yapılması gerekenlerle ilgili öneri ve taleplerde bulundu.

Mahsum Kara/Mahsum Rençber

TİGRİS HABER - DİSKİ Genel Müdürü Fırat Tutşi, gazetecilerle bir araya geldi, sıcak yaz günleri nedeniyle su tasarrufu ve yapılması gerekenlerle ilgili öneri ve taleplerde bulundu. Genel Müdürün, en önemli talebi ise vatandaşlara yönelik oldu, şöyle dedi; “Günlük 10 litre su tasarrufu yapabilirsek su sıkıntımız olmaz.Suyumuz var, ancak dikkatli kullanmalıyız.”

Küresel ısınma tehdidi ve günlük yaşamdaki sıcaklıktaki artışlar, su tasarrufunu da gündeme getirdi. Önümüzdeki günlerin daha da sıcak olacağı yönündeki tahminler üzerine tedbirlerini geliştiren Diyarbakır Belediyesi Su ve Kanalizasyon Dairesi yetkilileri, bu konuda yapılması gerekenler ve alınması gereken tedbirler konusunda çalışmalarını sürdürürken, vatandaşı bilgilendirmek amacıyla gazetecilerle bir araya geldi.

Basın toplantısı düzenleyen DİSKİ Genel Müdürü Fırat Tutşi, Diyarbakır’ın gerek alt yapı gerek üst yapı yatırımlarıyla hızla geliştiğini, bununla birlikte DİSKİ olarak alt yapı çalışmalarını hızla tamamladıklarını anlattı.

Su temini konusunda sıkıntımız hiç yok

“Altyapı çalışmalarımızla tüm şehrimizi bir ağ gibi örüyor ve yürütüyoruz, depolarımızla pompa istasyonlarımızla su arzı güvenliğini sağlıyoruz. Atıksu Arıtma tesislerimizle çevreyi koruyor. Enerji tesislerimizle ve tüm çalışanlarımızla şehrimize ihtiyacın ötesinde temiz ve kesintisiz içme suyunu, tüm Diyarbakır’ımıza temin ediyoruz” diyen Tutşi, kente kesintisiz içme suyu temin etme konusunda sıkıntılarının olmadığını, İnsanların içecek su bulamadığı,Dünya’nın su kıtlığından bahsettiği bu çağda; Diyarbakır olarak su varlığı konusunda hiçbir sıkıntılarının olmadığını ifade etti.

Tutşi, bütün bunlara rağmen, özellikle yaz aylarında,havaların aşırı sıcak geçtiği bu 1-2 aylık dönemde su kesintileriyle mücadele ettiklerini, bunun sebebinin de çok basit olduğunu belirterek şunları söyledi;

“Verilerimizle sabit.Bizim kaynak yetersizliğimiz yok, bizim bilinç yetersizliğimiz var.Aşırı ve yanlış su tüketimi sorunumuz var.DİSKİ olarak,son 2 yılda yaptığımız tüm işlerimizde Diyarbakır’ımızın suyunu en doğru biçimde yönetmeyi, yeni ve sürdürülebilir bir su bilinci oluşturmayı, bugün ve gelecek sorumluluğumuz bildik.Son iki yılda kayıp kaçak oranımızı DiyarbakırMerkezinde %48.89’dan %34.64’e indirdik. Yani günlük 23.000 m3 suyumuzu kurtardık.”

Suyu koruma seferberliği

Gazetecilerle birlikte suyu koruma seferberliği başlatmak istediklerini söyleyen Genel Müdür Fırat Tutşi, “Sizlerin aracılığıyla hemşerilerimizden günlük sadece 10 litre su tasarrufu bekliyoruz.

Peki, 10 litre su tasarrufunu nasıl sağlayacağız?

10 litre su tasarrufu,sizin duştan 5 dakika önce çıkmanızdan geçiyor.Bulaşıklarınızı makinede veya kapta tek seferde yıkamanızdan,balkonunuzu her gün yıkamamanızdan geçiyor.

Ayrıca,Bu 10 litre, Arıttığımız Temiz İçme Sularıdır. Hemşerilerimizden bahçelerini musluklarından akan suyla sulamamalarını önemle rica ediyoruz.Bu ve bunun gibi basit uygulamalarlabüyük zenginliğimizi, suyumuzu koruyabiliriz.”

Aksi takdirde su kesintisi yapacağız

Tasarruf yapılmadığı takdirde su kesintisi yapmak zorunda kalacaklarını ifade eden Fırat Tutşi, sözlerini şöyle tamamladı;

“Suyumuzu dikkatli kullanmak zorundayız, suyumuzu sınırsız ve sorumsuz kullanmaya devam etmemiz durumunda herkes bilsin ki Diyarbakır’da bu yaz SU KESİNTİ’LERİ yapmak zorunda kalacağız.Bu kesintilere ihtiyacımız olanın 2 katı su ürettiğimiz halde katlanmak zorunda kalacağız.

Kişi başı su tüketimimiz ortalama 120-150 lt/gün olması gerekirken biz 290 lt/gün tüketiyoruz.

Kesintilerin süresi ilgili herhangi bir öngörümüzde maalesef yok. Çünkü sınırsız ve sorumsuz kullanım alışkanlığı herhangi bir hesap ve öngörüye müsaade etmiyor.Yarın mümkünse manşetlerinize bu konuyu alın, lütfen herkesi bu problemi görmeye ve bu duruma uygun davranmaya davet edin.Bir kez daha üstüne basa basa söylemekte fayda görüyorum; Eğer suyumuzu dikkatli kullanmazsak yaz aylarında SU KESİNTİLERİ yapma kaçınılmaz olacak.”

Tasarruf olursa kesinti olmaz

Su tasarrufu yapılması halinde su kesintilerine gerek kalmayacağını da sözlerine ekleyen Genel Müdür Tutşi, “Her hemşerimiz 10 litre tasarruf ederse, DİSKİ 10.000 m³ su tasarrufu etmiş olacak vesu kesintisine gerek kalmayacak.Su kesintisi yapıyor olmak inanın en çok bizim gücümüze gidiyor. Hiçbir hemşerimizin su kesintisiyle karşı karşıya kalmasını istemiyoruz.

Kaynaklarımız zaten yeterli.İhtiyacın ötesinde.Ancak bunu sorumsuz ve sınırsız dağıtamayız.Biz ne kadar su zengini olursak olalım, suyumuzu kontrolsüz kullanmaya devam edersek o zenginlik bize yine yetmeyecek.Allah rızası için suyunuza sahip çıkın. 10 litrelik tasarrufu uygulayın. Biz de suyu kesmek zorunda kalmayalım.

Unutmayalım ki; su hazinemiz, DİSKİ’nin kaynakları, yatırımlarımız; Diyarbakır’da yaşayan 1 milyon 800 bin insanın ortak kaynağı. Arıtma tesislerimiz, köylere açtığımız kuyularımız, mevcut barajlarımız… insanımızın ortak varlıkları. Ve sadece bugün burada yaşayanların değil, bugün doğan ve yarın doğacak her bir hemşerimizin de ortak varlıkları.Bu farkındalıkla; DİSKİ’nin, tüm Diyarbakır’ın, siz değerli hemşerilerimizin ortak paydaşlığındabugünün ve geleceğin su teminini garanti altına alacağız.”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum