VİDEO - Diyarbakır Bağcılar kadın semt pazarı emekçilerinden Beyoğlu’na tepki

VİDEO - Diyarbakır Bağcılar kadın semt pazarı emekçilerinden Beyoğlu’na tepki
Diyarbakır merkez Bağlar ilçesi Bağcılar semtinde bulunan kadın semt pazarı erkekler tarafından işgal edildi.

Tigris Özel

TİGRİS HABER - Diyarbakır merkez Bağlar ilçesi Bağcılar semtinde bulunan kadın semt pazarı erkekler tarafından işgal edildi. Pazarda çalışan kadın emekçiler, erkekleri istemediklerini ve emeklerini direnerek koruyacaklarını söyledi. Pazara gelen, “Bana güvenin” diyen Bağlar Belediye Başkanı Beyoğlu’na kadınlar, “Sana güvenmiyoruz” dedi.

Pazar emekçisi kadınlar 10 yılı aşkındır burada pazar açtıklarını ve son 2 yıldır erkeklerin Pazar yerlerini işgal etmeye çalıştığını söyledi. Kadınların tepkisinin ardından Bağlar Belediye Başkanı Hüseyin Beyoğlu pazar yerine geldi, kadınlarla görüştü.

Pazar emekçisi Canan Talay belediyenin verdiği sözleri tutmadığını söyleyerek:

“Burası bizim pazar yerimiz ve şuan yerimizi erkek pazarcılar işgal edip tezgâhlarını açıyor. Biz buna karşıyız ve bu yüzden burada eylem yapıyoruz. 2 yıldan beri bizim yerimizde pazar açmak istiyorlar, biz istemiyoruz, çünkü bizi zar zor geçindiriyor. Burası bir pazarı daha kaldıracak durumda değil. Onaylanmayan bir karar çıkmış ve onlarda gelmiş tezgâhlarını açıyor, kabul görülmezse çıkacaklarını söylüyorlar. Ama biz buna inanmıyoruz, çünkü daha öncede başka bir yerde öyle söylendi, ama onlar kalıcı oldular. Yine aynı şeyin olmasından korktuğumuz için burada eylem yapıyoruz. Bırakmayacağız onlara. Burada 2 pazarı kaldıracak bir kitle yok, o yüzden de kabul etmiyoruz” dedi

“Erkeklere bırakmayacağız”

Pazarın başka bir emekçi kadını Şahsen Gül 10 yıldır burada olduğunu ve erkeklere bırakmayacağını söyledi.

Gül, “10 yıldır buradayız, çamurun, suyun içinde biz burayı bu şekilde güzelleştirdik ve şuan erkekler hazıra konuyorlar. Bizim pazar numaralarımızın üzerine kendi numaralarını yazıyorlar. Ne yapıyorsa belediye başkanı ve zabıta müdürü yapıyor. Numaraları erkeklere satmışlar, para yemişler ve bizi mağdur ediyorlar. Ben 4 çocuk annesiyim, evim kira ve 5 bin TL kira ödüyorum. Ben şimdi nasıl kiramı ödeyeceğim, çalışanım yok. Yani bu hak değil, biz hakkımızı istiyoruz. Buraya kadınlar emek verdi, kimse gelip kadın emeğini sömürmeye çalışmasın. Biz bunu kabul etmiyoruz, etmeyeceğiz. Ne olursa olsun burada kalmaya devam edeceğiz” dedi.

beyoglu-tigris1.jpgBağlar Belediyesi’nden açıklama

Bağlar Belediyesi, ilçede bulunan semt pazarları konusuna yazılı açıklama yaptı. Belediyenin açıklamasında, ilçe halkı ve pazarcı esnafının hakları korunarak kararlar alındığına dikkat çekilerek kadın ve erkek pazarcılar arasında yaşanan anlaşmazlığın belediyeden kaynaklanmadığı öne sürüldü.

Açıklamada, “Belediyemiz sorunun çözümü noktasında 2019 yılından bu yana iyi niyetle ve çözüm eksenli olarak yoğun bir çaba ortaya koymaktadır. Belediyemiz tarafından, kadın ve erkek pazarcı esnafının haklarının yanı sıra ilçemizin ve pazarların kurulduğu semtlerdeki vatandaşlarımızın huzurunu gözetecek şekilde kararlar alınmıştır. Belediye meclisimizin aldığı karar doğrultusunda Pazar düzenlemesi yapılmaktadır. Belediye Başkanımız Sayın Hüseyin Beyoğlu ve belediyemizin yetkilileri ilk günden beri samimiyetle ve gayretle pazarcı esnafımızla görüşmeler yaparak tüm meşru taleplerinin karşılanması için üzerlerine düşeni yerine getirmişlerdir. Kadın ve erkek pazarcı esnafımız arasında yaşanan anlaşmazlıkların giderilmesi hususunda belediyemizce gerekli görüşmeler düzenli olarak yapılmakta olup, bu noktada belediyemiz üzerine düşen sorumluluğu fazlasıyla yerine getirmiştir ve getirmeye de devam etmektedir. Zaman zaman yaşanan gerginlik ve anlaşmazlıkların belediyemizle bir ilgisi bulunmamaktadır. Belediyemiz öncelikle halkımızın, daha sonra da esnafımızın tüm hak ve hukukunu gözeterek hareket etmektedir. Belediye olarak tek amacımız, halkımızın ve pazarcı esnafımızın huzur içerisinde hareket edeceği bir ortam inşa etmek olup, bugüne kadar bu yönde gerekli çalışmalar tarafımızca ayrım gözetilmeden yerine getirilmiştir. Değerli halkımız bundan müsterih olsun” denildi.

pazar-tigris.jpg

Öte yandan, pazar yerine gelip kadın emekçilerle konuşan Bağlar Belediyesi Başkanı Hüseyin Beyoğlu tepkiyle karşılandı. Kadınlar, ‘Bana güvenin’ diyen Beyoğlu’na güvenmediklerini söyleyerek, daha önce de benzer sorunlar yaşadıklarını kaydetti.

Bu arada Beyoğlu, gazetecilerin pazar yerinde çekim yapan gazetecilere, ‘Bu bir sohbettir, sohbetimiz bittikten sonra açıklama yaparız, çekim yapmayın’ dediği görüldü. Başkan ve yanındakiler çekimlere engel olmak istedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum