VİDEO - Diyarbakır Bağlar’da dönüşüm başladı

VİDEO - Diyarbakır Bağlar’da dönüşüm başladı
Diyarbakır Bağlar'da kentsel dönüşüm Vali Münir Karaloğlu’nun katılımıyla başladı. İlk etapta “riskli alan” ilan edilen Kaynartepe Mahallesi’nde 375 bina yıkılacak. Kamulaştırma bedelini az bulan bazı vatandaşlar, bedel artırımı için itiraz etti.

Gönül Morkoç

TİGRİS HABER - Resmi Gazete’de 26 Eylül 202’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle “riskli alan” ilan edilen Bağlar Kaynartepe Mahallesi’nde  kentsel dönüşüm için yıkım başladı. Kentsel dönüşüme alınan 375 binanın 8’i bugün yıkıldı. 284’üncü sokaktaki örnek binaya Vali Münir Karaloğlu ve Belediye Başkanı Hüseyin Beyoğlu’nun katıldığı törenle ilk kepçe vuruldu. Törende konuşan Karaloğlu, kentsel dönüşümün Çevre Şehircilik Bakanlığı, Büyükşehir Belediyesi ve Bağlar Belediyesi tarafından yapılacağını söyledi.

kentsel-donusum-tigris1.jpeg602’den 100 kabul etti

54 dönümlük bölgede, bin 365 hak sahibi bulunduğunu belirten Karaloğlu, “İlk olarak kentsel dönüşüm ofisi oluşturuldu. Arsa ve bina bedel tespitleri yapıldı. Bugüne kadar 602 hak sahibi ile görüşmeler yapıldı. 100’ü ile anlaşma sağlandı. Bugün tapu devrini gerçekleştirdiğimiz 8 binamızın yıkımını yaparak, fiilen kentsel dönüşümü başlatmış oluyoruz” dedi. Yıkımı yapılan binaların yerine TOKİ’nin daha modern evler yapacağını ifade eden Karaloğlu, şunları söyledi: “Üzerinde bulunduğumuz bölge Diyarbakır’da imarı olmadan, mühendislik hizmeti olmadan, vatandaşın kendi kendine oluşturduğu, itfaiyenin, ambulansın giremediği, vatandaşımızın can sağlığını koruyamadığımız bir alan. Yeni mahalle ile insani koşulları yükseltilmiş, parkıyla, bahçesiyle, insani koşulları oluşturulmuş yeni bir cazibe merkezi oluşacak.”

kentsel-donusum-tigris2.jpeg

8 mahallede kentsel dönüşüm

Fiskaya, Dicle, Feritköşk ile Ben û Sen Mahallesi’nde de kentsel dönüşüm için görüşmelerin sürdüğünü hatırlatan Karaloğlu, Ben û Sen Mahallesi’nde 4 etabın tamamlandığını, 5’inci etabın başladığını ifade etti. Bağlar’daki kentsel dönüşümün 8 mahallede yapılacağını kaydeden Karaloğlu, projeye destek veren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a teşekkür etti.

baglar-tigris-1.jpg

Hedef 5-6 ay

Tigris Haber’e konuşan Bağlar Belediye Başkanı Hüseyin Beyoğlu, göreve başladığı günden bu yana Bağlar’da kentsel dönüşümün başlaması için çaba harcadıklarını söyledi. Kaynartepe Mahallesi’nde 5-6 ay içinde yıkımın tamamlanarak ve yeni binaların yapımına başlanmasını hedeflediklerini belirten Beyoğlu, “Modern bir Kaynartepe inşa edilecek. Bağlar halkımız her şeyin en güzeline layıktır.  İsteyen ev alıp mahallesinde kalacak. İsteyen de parasını alacak. Çoğunluk parasını almayı tercih ediyor. Vatandaşımızın sözü bizim için her şeyden daha önemli. Vatandaşlarımızı mağdur etmeyeceğiz” diye konuştu. Beyoğlu, kamulaştırma bedeli ile yeni inşa edilecek konut bedelleri arasındaki farkın ödenmesinde de vatandaşa kolaylık sağlanacağını sözlerine ekledi.

kentsel-donusum-tigris3.jpeg

Vatandaşlar temkinli

Kaynartepe’deki evi kentsel dönüşüme giren Bedriye Yıldırım, kamulaştırma bedelini az bularak itiraz ettiklerini söyledi. Yıldırım, “110 bin lira verdiler. Biz itiraz ettik. Bina bedelimizin daha da arttırılmasını istiyoruz. Burada kalacağız. Yıkılsın, ama daha fazla bedel versinler, burada yeni yapılan evlerde kalalım” dedi.  Kaynartepe sakinlerinden Ali Bozkurt ise, yıkımdan memnun. Geç kalındığını belirten Bozkurt, şunları söyledi: “Geç kalınmış, daha evvel yıkılması lazımdı. Benim evim de yıkılacak. Yıkılmasını istiyorum. 90 bin lira tutuyor. Satsaydım 50 bin lira etmezdi. Buradan ev alıp, burada kalacağım.”

Diyarbakır’ın en kalabalık ilçesi olan Bağlar’ın nüfusu 400 bin civarında. 2008 yılında ilçe statüsü alan Bağlar, yoksulluk ve işsizliğin en çok olduğu ilçelerden biri. Özellikle, 1990’lı yıllardaki köy boşaltmalardan sonra ilçenin nüfusu adeta patladı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.