VİDEO - Diyarbakır DEVA'dan Roboski anması

VİDEO - Diyarbakır DEVA'dan Roboski anması
DEVA Diyarbakır İl Başkanlığı 28 Aralık 2011'de Şırnak'ın Uludere ilçesi Roboski köyü civarında savaş uçaklarının bombalanmasıyla yaşamını yitiren 34 kişi için anma düzenledi.

Salih Yeşil

TİGRİS HABER -Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) Diyarbakır İl Başkanı cihan Ülsen, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun başlattığı "helalleşme" adımına işaret ederek, "Sözde değil özde bir helalleşme yaşanacaksa, helalleşmeye Roboski katliamını aydınlatarak ve faillerini ortaya çıkararak başlayın" dedi.

DEVA Diyarbakır İl Başkanlığı 28 Aralık 2011'de Şırnak'ın Uludere ilçesi Robiski köyü civarında savaş uçaklarının bombalanmasıyla yaşamını yitiren 34 kişi için anma düzenledi. Diyarbakır Dağkapı Meydanı'nda düzenlenen anmada partililer yaşamını yitiren 34 kişinin isimlerinin yer aldığı dövizleri taşıdı.

Anmada konuşan DEVA Diyarbakır İl Başkanı Cihan Ülsen, ölenlerin 17'sinin çocuk olduğuna işaret ederek, olayı katliam olarak niteledi. Olayın ardından ölenlerin parçalanmış bedenlerinin katırlar üzerinde taşınmasının zihinlerdeki tazeliğini koruduğunu ifade eden DEVA Diyarbakır İl Başkanı Ülsen, "Katliam tarihinden bugüne kadar Roboskililer üzerindeki baskı ve şiddet, kesintisiz bir şekilde sürdü.

roboski-1.jpg

Bombalayanlar değil, bombalanan insanlar ve yakınları yargılandı. Durmadan baskı altında tutulan Roboskili ailelere, 34 canın hatırasını, kuru bir tazminatla geçiştirmeleri istendi. Adaletin önünü açacak bir özrü bile çok gördüler. Yaşanan hukuki süreç tek başına göz önüne alındığında bile Roboski Katliamının salt adli bir süreç olmadığı, tüm bu yaşananların Türkiye Tarihinin kısa bir özeti olduğunu açıkça göstermektedir. Faili meçhullerden cezasızlık politikalarına, insan hakları ihlallerinden hakikatlerin üzerinin örtülmesine kadar her şeyi bu katliam özelinde bulabilirsiniz." diye konuştu.

'Faillerin önüne kalın bir cezasızlık duvarı örülmüştür'

Bölgenin acıların katliamların, faili meçhul cinayetlerin kayıpların ve ölümlerin coğrafyası olduğunu vurgulayan DEVA Diyarbakır İl Başkanı, "Yaratılan suni sınırlar, savaş ve çözümsüzlük politikalarındaki ısrar, hukukun üstünlüğü ve demokratik ilkelerden uzaklaşma, yüzleşmekten bile kaçındığımız büyük felaketlerin ve acıların yaşanmasına sebep olmuştur. Dersim, Zilan, 33 Kurşun ve daha niceleri… Roboskî de maalesef bütün bu katliamlarla aynı kaderi paylaşmış, bu katliamlar silsilesinin tamamında gerçeklerin ve faillerin önüne kalın bir cezasızlık duvarı örülmüştür." ifadelerini kullandı.

'Helalleşmeye Roboskiyi aydınlatarak başlayın'

Üzerinden 11 yıl geçen olayın hala aydınlatılmadığını ve faillerin hukuk önünde hesap vermediğini hatırlatan Cihan Ülsen, "Artık hakikatin ortaya çıkartılmasını ve faillerin hukuk önünde hesap vermesini istiyoruz. Hakikat, sadece mağdurları değil, toplumu da iyileştirir ve demokratikleştirir. Güvenli bir geleceğin inşasına önemli katkı sunar. Özellikle helalleşme meselesinin konuşulduğu bu zamanda biz de buradan tüm Türkiye Kamuoyuna sesleniyoruz: Sözde değil özde bir helalleşme yaşanacaksa, helalleşmeye Roboski katliamını aydınlatarak ve faillerini ortaya çıkararak başlayın." şeklinde konuştu.

Ülsen, hükümete ve yetkili makamlara, acıların dindirilmesi için adaleti sağlamaya hukuki işlemleri yeniden başlatmaya ve etkin bir soruşturma yürütmeye davet etti.

Anma, yapılan 5 dakikalık oturma eyleminin ardından sona erdi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.