VİDEO - Diyarbakır karpuzu Rize’den ihraç edilecek

VİDEO - Diyarbakır karpuzu Rize’den ihraç edilecek
Diyarbakır’a gelen Rize Valisi Kemal Çeber, önemli bir müjde verdi. Çeber, “Rize İyidere Lojistik Merkezi bitince aramızdaki mesafe 5 saate düşecek. Diyarbakır karpuzunu Orta Asya'ya Rize’den göndereceğiz” dedi.

Mahsun Rençber

TİGRİS HABER - Mezopotamya Gurme ve Yöresel Lezzetler Fuarı açıldı. Fuarın bu yıl ki onur konuğu Rize oldu. Rize Valisi Kemal Çeber ile Belediye Başkan Vekili Kemal Genç de fuarın açılış törenine katıldı. Tigris Haber’e konuşan Vali Çeber, Diyarbakır’a daha önce de geldiğini belirterek, her geldiğinde kente hayran kaldığını söyledi. Diyarbakır’ın birçok medeniyete ev sahipliği yapan 12 bin yıllık bir tarihi olduğuna işaret eden Vali Çeber, “İçerisinde birbirinden değerli çok sayıda kültürel hazine barındıran bir kent. Bunun içinde gastronomi, tarihi eser, sahabe mezarlarından, Hevsel Bahçeleri’ne kadar uzanan çok geniş bir medeniyet. Saatlerce konuşulsa bitmez, çok özel bir kent. Bunu biliyoruz ve bilerek geldik” dedi.

‘Onur konuğu olmaktan onur duyduk’

Gurme Fuarı’na onur konuğu olarak katılmaktan mutlu olduklarını belirten Çeber şunları söyledi:”Bu yıl Diyarbakır bizi onur konuğu olarak davet etti. Biz de onur konuğu olmaktan onur duyduk. Çok mutluyuz. Bütün arkadaşlarımız çok mutlular. Yaklaşık 300 kişiyiz. Diyarbakır’dan her şeyden biraz biraz tadabileceğimiz bir ortamı sağlamaya çalıştık. Sizlerde gördünüz, horonu hep beraber oynadık. Dengbêji, davulu zurnayı hep beraber keyifle dinledik. İçimiz titreyerek izledik. Çünkü hepimiz bu toprağın insanıyız. Biz uzun zamandır, Rize olarak bu tip bir programa katılmamıştık. Bu sefer Diyarbakır olduğu için, Diyarbakır’ı çok sevdiğimiz için böylesi bir programa katıldık. Diyarbakırlıların ve Rizelilerin birbirine benzer çok yanları var. İkisi de çok sıcakkanlılar, çok misafirperverler.”

Karpuz müjdesi verdi

Rize ve Diyarbakır’da Lojistik Merkezi kurulması için çalışmaların devam ettiğine dikkat çeken Çeber, Diyarbakırlılara “karpuz müjdesi” verdi.  İki kent arasındaki mesafenin 5 saate düşmesiyle Diyarbakır karpuzunu Rize’den ihraç edileceğini belirten Çeber, “Biz Diyarbakır karpuzunu Orta Asya’ya Rize’den göndereceğiz” dedi. Rize’den gelen ekibin de Diyarbakır’da olmaktan mutluluk duyduğunu ifade eden Çeber, “Diyarbakır mutluysa, Rize mutlu. Diyarbakır’da kalp nasıl atıyorsa, Rize’de aynı heyecan hissediliyor.  Rize’nin derin bir kültürü vardır. Biz 2 buçuk 3 yıldır bu tür organizasyonlara katılmıyorduk. Diyarbakır davetini duyduğumuzda, başta ben olmak üzere kimseden çatlak ses duymadık. Herkes gönülden hazırlandı. Burada kimi görüyorsanız, yürekten geldi” diye konuştu.

‘Kardeş şehir’ tescili

Rize Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Kemal Genç de, Diyarbakır’da olmaktan mutluluk duyduğunu söyledi. “Diyarbakır ayağa kalkarsa Türkiye ayağa kalkar” diyen Genç, şöyle devam etti: “Diyarbakır bizim geçmişimiz, coğrafyamız. Bu etkinliklerin kente katma değer katacağını düşünüyoruz. 52 şehrin burada olması çok mutluluk verici. Biz de Rize olarak damak tatlarımızı burada sunmaktan onur duyduk.  İki şehrin Ticaret Odası ve Ticaret Borsası ‘kardeş şehir’ olarak kendilerini tescillediler. Yine hükümetimizin iki yatırımı olacak. Biri Rize’de diğeri Diyarbakır’da olacak. Yani buradan Mersin’e gitmenize gerek yok. Buradan Karadeniz’e gelebilirsiniz. Gelirken karayolu ile geldik. Yollar inanın Ege’de Akdeniz’de yok. Karadeniz ile Güneydoğu’nun birleşmesi önemlidir. “

 

 

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.