VİDEO - Diyarbakır otogar esnafından yüzde 65’lik kira zammına tepki

VİDEO - Diyarbakır otogar esnafından yüzde 65’lik kira zammına tepki
Diyarbakır Şehirlerarası Otobüs Terminali’nde bulunan işletmelere, Büyükşehir Belediyesince yüzde 65’lik bir artışla kira zammı yapıldı.

TİGRİS HABER - Diyarbakır Şehirlerarası Otobüs Terminali’nde bulunan işletmelere, Büyükşehir Belediyesince yüzde 65’lik bir artışla kira zammı yapıldı. Otogardaki esnaflar, yapılan zammın yüksek olduğunu, ödemekte zorlandıklarını belirterek, oranın düşürülmesini istediler.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kaynak Geliştirme ve İştirakler Dairesi Başkanlığı tarafından 7 Kasım da hazırlanan kira artış bildirim kontratı, Diyarbakır Şehirlerarası Otobüs Terminal’deki esnaflara iletildi. Belediyenin hazırlayıp esnafa gönderdiği kira artış bildiriminde, “Dükkân için aylık kira bedeliniz, 11.405.08 lira+KDV’dir. Türkiye İstatistik Kurumu’nun TÜFE 12 aylık ortalamalara göre yüzde 65,26 oranında artışı baz alınarak aylık kira bedeliniz 2 bin 322 lira 04 kuruşa yükseltilmiştir” ifadesi yer aldı.

Ancak zamla birlikte yeni kira bedeli ise dükkânlara göre değişiklik gösteriyor. Yeni yılda geçerli olacak olan zamlı kira uygulaması otogar esnafının tepkisine neden oldu. Tigris haber olarak yapılan kira zammına ilişkin otogar esnafıyla konuştuk, taleplerini dinledik.

Otogar esnafı ne dedi?

Yapılan zam bizim için çok fazla

Kira zammı nedeniyle otogar esnafının ekonomik yönden etkileneceğini söyleyen Sedat Çiftçi, “İşler olmadığından dolayı ben 5 aydır kira vermemişim. İşlerimiz zaten çok bozuldu. 3 bin 500 olan kiram 6 bini buldu. Biz iş yapamadıktan sonra bu kiraları ödememiz çok zor. Yapılan yüzde 65’lik zam oranı bizim için çok fazla. Uygun oranlara çekilmesini istiyoruz” dedi.

Yetkililerin çözüm bulmasını istiyoruz

Otogar esnafının yapılan zamdan memnun olmadığını ifade eden Ömer Güntür, “Burada bulunan işletmelerin tamamı uzun zamandır iş yapamıyor. Belediyenin yaptığı bu zammı şaşkınlıkla karşıladık. Bizler mağdur ediliyoruz, bize yapılan zülümdür. Artan bilet fiyatlarından dolayı zaten yolcu potansiyeli çok düştü, işlerimiz eskisi gibi değil. Yaşadığımız bu duruma yetkililerin bir an önce çözüm bulmasını istiyoruz. Görüyorsunuz normal şartlarda bu dönemde Diyarbakır otogarında yer olmaması gerekirken şu an çok az insan var. Yetkililerin bize yardımcı olmalarını istiyoruz. Mağdur edilmek istemiyoruz. Belediyenin yaptığı kira zammı hiç adil değil” dedi.

Yeni kiraları nasıl vereceğiz?

Kuruluşundan buyana otogarda esnaflık yapan Mustafa Güler, belediyenin kendilerini zor durumda bıraktığını belirterek, yaşayacakları sıkıntıları şu sözlerle dile getirdi: “Sadece yılın 3 ayı dolu dolu iş yapıyoruz. Ekonomik kriz nedeniyle diğer aylarda biz de sıkıntı yaşıyoruz. Geçen sene yüzde 17 olan kira zammı bu sene yüzde 65’e çıkarıldı. Bu kira zammı bizim belimizi bükecek. İşler olmadığı için normal kiramızı veremiyoruz. Yeni kiraları nasıl vereceğiz? Tek isteğimiz kira zammının makul düzeye çekilmesidir.”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.