VİDEO - Diyarbakır otogarının yeri değişecek mi, değişmeyecek mi?

VİDEO - Diyarbakır otogarının yeri değişecek mi, değişmeyecek mi?
Diyarbakır Şehirlerarası Otobüs Terminali’nin  (DİŞTİ) kent dışına taşınması gündeme geldi. Tigris Haber olarak Otogarın taşınmasını esnafa sorduk. Konuştuğumuz esnaflar, otogarın taşınmasına sıcak bakmayarak yeni sorunların çıkmasından endişe duyuyor.

Özel HABER: Şevval FİLİZ

Diyarbakır Şehirlerarası Otobüs Terminali’nin  (DİŞTİ) kent dışına taşınması gündeme geldi. Otogarın bulunduğu 120 bin metrekarelik arsanın tapusu kanuni döneminde kurulan Örfioglu Vakfı’na ait. Vakıf ile yapılan protokol doğrultusunda 1996’da projelendirip, 1998 ‘de yapımına başlanan DİŞTİ, 2016 yılında hizmete açılmıştı. D tipi cezaevine yakın bölgede yeni otogar için düşünülen 300 bin metrekarelik alanın mülkiyeti Büyükşehir Belediyesine ait.

Tigris Haber olarak Otogarın taşınmasını, esnafa sorduk. Taşınmayı istemeyen Diyarbakır Şehirlerarası Otobüs Terminali esnafı, otogarın taşınması halinde yeni sorunların çıkacağı görüşü hâkim. Esnaflar, yeni otogarın şehrin dışına taşınması durumunda, hem kendilerinin hem de vatandaşların mağdur olacağını söylediler.

Taşınmayı istemeyen Derya Yıldız, taşınma olursa kendilerinden yüklü miktarda ücret isteneceğini belirterek tepki gösterdi.

Derya, “Otogarın taşınması mevki açısından hiç kimseye uymuyor. Buraya yeni gelmişiz. Buranın hiçbir sorununu çözmeden otogarı neden taşıyorlar? Taşınmayı kabul etmiyoruz, gitmeyeceğiz de. Belediye bizim hiçbir sorunumuzu çözmedi. Kışın, üşüyoruz klimalar çalışmıyor, yazın sıcaktan da boğuluyoruz ama bizden ortak gider içerisinde ısıtma ve soğutma payını alıyorlar. Bu ay elektrik sobamı kaldırdım. Bin 270 lira gelmiş. Belediye bize hiçbir şey yapmıyor bir de bizden yerimizi taşımamızı istiyor. Kesinlikle kabul etmiyoruz. Oraya taşınsak bile bizden yüklü bir para isteyecek. Zaten paramızda yok” ifadelerini kullandı.

derya-yildiz.png

“Ulaşımda sorun olur”

Otogarın taşınmasından yana olamayan Hakkı Karaca ise şirketlerin ve firmaların sıkıntı yaşayacağına dikkat çekerek şöyle konuştu: “Otogar buraya taşındığı zaman yeni kurulmuştu, yeni kurulduğu zaman da millet insanlarımız çok zorluk çekti. Hem otogar personeli olarak hem potansiyel olarak servislerin kalkması bize çok kötü etkilerde bulundu. D tipi’nin oraya taşınması ise bu sorunların yeniden ortaya çıkması demektir. İnsanlar, şirketler, firmalar için büyük bir sıkıntıdır zaten pandemi sürecinde bir sıkıntı yaşıyoruz. Bu sürecide zaten iyi değerlendirmeye çalışıyoruz. İnsanlarımız için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Fakat aynı sorunu aynı riskleri yeni bir düzene sokmaya çalışacağız. Bu insanlarımız için gerçekten kötü.  İllaki mağdur olur. Ulaşımda sorun olur. Ondan sonra bilet alışı, bizim firma yolcuları bunların mesafelerin uzak olması. Bunlar bize bir dezavantajdır. Uçak firmalarıyla baş edemiyorken bize ekstra bir darbe gelmiş.”

hakki-karaca.png

“Şehir merkezinden insanlar nasıl gelecek”

Esnaflardan Zülküf Karayel de, otogarın taşınmasının yolcular için sorun teşkil edeceğini söyleyerek, “ Otogarın taşınması yanlış. Çünkü çok uzak, D tipi nerede? Şehir merkezinden insanlar nasıl gelecek oraya. Sıkıntı yani. Burası şehir merkezine yakın. Gelmek isteyen 10 dakikada buraya yetişiyor ama orası yarım saat sürer. Burada park sorunu yok ki gelen araçlar burada park ediyor trafikle hiçbir alakası yok. Buradan çıkan otobüslerde direkt şehir dışına çıkıyor. Biz zaten istemiyoruz. Halk mağdur olacak bizim için hiçbir sıkıntı yok. Bu insanlar mağdur olacak yazık. 2 otobüs değiştirmek zorunda kalacak” diyerek tepki gösterdi.

zulkuf-karayel.png

“Biz buradan memnunuz”

Otogar Esnaflarından Ömer Doğan da şöyle konuştu: “12 senelik bir esnafım. Burası şehir içinde kaldığı için herhangi bir sorun teşkil etmiyor nitekim ilçe otogarı da yeni taşındı buraya. İlçe otogarının gelmesiyle binaen halkın refah seviyesi de yükseldi gidip gelme noktasında. Otogar şehir dışına çıkarsa halkın burada mağdur olması % 100’dür. Burada ulaşım söz konusudur. Biz buradan memnunuz herhangi bir sorunumuz yok. Ulaşım noktası daha henüz oraya kadar gidilmemiş. Bildiğim kadarıyla 1 otobüs var. Bu da halkı ciddi şekilde sıkıntıya sokacak. Otogar’ın şimdiki yerinde kalması daha iyidir.”

omer-dogan.png

Otogarın taşınmasını gerektiğini söyleyen Abdul Kadir Karabulut ise şunları söyledi; “Burası otogar değil rezilliktir. Ulaşımda bugün sıkıntı yaşarız ama yarın aynı olur. Burada doğru düzgün bir temizlik yok. Isıtma, soğutma sistemi yok. Varsa da çalışmıyor.”

abdulkadir-karabulut.png

 

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum