VİDEO - Diyarbakır piyasasında Çeyrek, Yarım ve Cumhuriyet Altını sıkıntısı var

Diyarbakır’da son 20 günden bu yana Darphane’nin Diyarbakır’a gönderdiği altın rezervini düşük tutması nedeniyle Çeyrek, yarım ve Cumhuriyet Altını karaborsaya düştü.

Sait BAYRAM’ın Özel Haberi

TİGRİS HABER - Diyarbakır’da son 20 günden bu yana Darphane’nin Diyarbakır’a gönderdiği altın rezervini düşük tutması nedeniyle Çeyrek, yarım ve Cumhuriyet Altını karaborsaya düştü. Diyarbakır Kuyumcular Odası Başkanlığı, Darphanenin günlük ürün üretim kapasitesinin kent esnafının ihtiyacını karşılamadığını, bu yüzden kentte altında ciddi manada sıkıntı yaşandığını söyledi.

altinda-karaborsa-donemi-sait-bayram-2-001.jpg

420’ye yakın esnafın bulunduğu Diyarbakır’da, 300’e yakın kuyumcu esnafında Ata denilen Çeyrek, yarım ve Cumhuriyet altınının bulunmadığı öğrenildi. Müşteri kayıplarının baş göstermesi üzerine bazı kuyumcular, merdiven altı tabir edilen yerlerden altın temin etmeye başladığı bildirildi.


Tokur: “Diyarbakır’da sıkıntı var”

Kuyumcu esnafı Hasan Okur, Diyarbakır’da yaklaşık 1 aydan bu yana Ata grubu denilen çeyrek, yarım ve cumhuriyet altını satamadıklarından yakınarak, “Ata grubundaki altını olanlarda vatandaşa yüksek fiyat çekiyorlar. Bir aydır bu sıkıntıyı çekiyoruz. Merdiven altı tabir edilen altınların çıkış noktası bu sıkıntıdan kaynaklanıyor. Eğer çeyrek, yarım ve cumhuriyet altını piyasada olmazsa esnaf da merdiven altı olarak tabir edilen darphanenin dışında yapılan Ata’lar gelir” diye konuştu.

altinda-karaborsa-donemi-sait-bayram-1-001.jpg

Göker: “Müşteri kayıplarımız başladı”

Berkem Kuyumcusu Bayram Göker ise, Çeyrek, yarım ve cumhuriyet altınlarının karaborsaya düştüğüne değinerek, “Bizde bu konuda çok şikâyetçiyiz. Müşterilerimiz sürekli Çeyrek, yarım ve cumhuriyet altını soruyorlar. Bu taleplerine karşılık veremediğimiz için müşterilerimizi başka yerlere yönlendirmek zorunda kalıyoruz. 15-20 gündür sıkıntı yaşıyoruz. Darphane’nin göndermediğini söylüyorlar. Çarşı başkanına da söylüyoruz. Gelecek diyorlar. Ancak halen bir sonuç alamadık İnşallah en kısa sürede altın gelir. Biz de bekliyoruz. Böyle giderse müşterilerimizi kaybedebiliriz” dedi.

altinda-karaborsa-donemi-sait-bayram-5-001.jpg

Şanlıoğlu: “Esnaf da müşteri de mağdur”

Hacıbaba Kuyumcusu Yılmaz Şanlıoğlu da Darphane’den kaynaklanan bir sorun olduğuna yönelik duyumlar aldıklarının altını çizerek, “Yeterli düzeyde piyasaya altın girmiyor. Piyasada olanlar da bu işi toptan yapan arkadaşlar kendi müşterilerine veriyor. Böyle olunca da bizim gibi esnaflar mağduriyet yaşıyor. Yani 420 esnaftan 300’ü mağdur oluyor. Bu da aynı zamanda piyasaya yansıyor. Vatandaş mağdur oluyor. Esnaflar müşteri kaybı yaşamaya başladı. 10-15 gündür sorun yaşanıyor. Bu problemin nasıl çözüleceğini, ne zaman çözüleceğini bilmiyoruz. Görüştüğümüz Kuyumcular Odası yetkilileri, Darphane’den yeterli miktarda altının gelmediği yönünde açıklama yapılıyor. Sorunun çözümünü acilen bekliyoruz” şeklinde konuştu.

altinda-karaborsa-donemi-sait-bayram-3-001.jpg

Yüksel: “Darphane’nin günlük ürün üretim kapasitesi esnafın ihtiyacını karşılamıyor”

Diyarbakır Kuyumcular Odası Başkanı Mehmet Yüksel ise, Darphanenin günlük ürün üretim kapasitesinin kent esnafının ihtiyacını karşılamadığını ifade ederek, “Diyarbakır’daki 450 kuyumcu esnafımızda çeyrek ve cumhuriyet altın serisi dediğimiz sarrafiye ürünleri bulmaktan zorlanıyoruz. Yaklaşık iki aydır sadece Diyarbakır değil, tüm Türkiye genelinde bu sıkıntı var. Bu konu hakkında oda başkanlarıyla sürekli diyalog içerisindeyiz. Bunun nedeni ise darphanemizin üretim kapasitesi yetersiz olduğundan dolayıdır. Darphaneni günlük ortalama 300 kilo altın üretim kapasitesi mevcut. Maalesef bu da talebimizi karşılayamıyor. Bundan dolayı sıkıntı yaşıyoruz" dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.