VİDEO - Diyarbakır Sur’da tamamlanmayan evlere yerleştirildiler

VİDEO - Diyarbakır Sur’da tamamlanmayan evlere yerleştirildiler
Diyarbakır'ın Sur içi bölgesinde hendek olayları sırasında yıkılan ve TOKİ tarafından yeniden yapılan evlere yerleşen hak sahiplerinin isyanı devam ediyor.

Serhat Özdemir/ Özel haber

TİGRİS HABER - Tamamlandığı söylenen evlerin, sokakların çok sayıda eksiği olduğunu söyleyen vatandaşlar, “Neye elimizi atsak elimizde kalıyor. Her şey çok eksik, rögarlar açık, elektrik panoları açıkta, evlerin içi rezalet, resmen kandırıldık” diyerek sitemlerini dile getirdiler.

2016 yılında hendek olayları nedeniyle başlayan çatışmalar sonrası yıkılan ve uzun süre kapalı kalan sur içi bölgesindeki mahallelerdeki evler TOKİ tarafından kentsel dönüşüm kapsamında yeniden yapıldı.

whatsapp-image-2023-09-10-at-13-20-00-3.jpegSavaş, Dabanoğlu, Fatihpaşa, Cemal Yılmaz, Cevatpaşa, Hasırlı, Alipaşa ve Lalabey mahallelerinde yapımı tamamlanan konutlar 2021 yılında hak sahiplerine teslim edildi. Evlerin geç teslim edilmesi, cezaevlerine benzer dizaynı tartışmalara konu olurken, teslim edilen evlere yerleşen vatandaşlar, evlerin içlerinin çok eksik olduğunu, sokakların yapılmadığını ifade ettiler.

Talu, Simar, Bağcılar, Ateşoğlu ve Karlı sokaklarında rögar kapakları ve elektrik panoları ile kablolarının açık olması ise, özellikle çocuklar için büyük tehlike arz ediyor. Açık kalan rögar kapaklarının koku yayması ve tehlike saçması nedeniyle vatandaşlar, kendi imkanlarıyla önlemler aldı.

'Rutubet var, su damlıyor'

Evine 8 ay önce yerleşen Elif Fidan, evinin damının su damlattığını ve kendilerine anahtar teslim edildiğinde 'tamamlandı' denildiğini dile getirerek, "Mahallemizi ve evlerimizi tamamen bitirmeden anahtarları teslim ettiler. Sokakta açık bırakılan yerlere çocuklarımız düştü. Akşamları aydınlatmalarda da sorunlar var. Gece sokaklar karanlık. Yağmur yağdığında evin içerisine su damlıyor. Bize anahtarı verdiklerinde ‘her şey tamamdır’ dediler. Eve girdikten sonra ilk yağmur suyuyla tanıştık, çünkü tavandan su damlıyordu. Gelin yapın dedik fakat umursamıyorlar" dedi.

Evin duvarlarındaki rutubeti ve sökülen sıvaları gösteren Elif Fidan, ‘Adalet bumudur’ diye isyanını dile getirdi.

whatsapp-image-2023-09-10-at-13-17-33.jpegSorunları kendi imkânlarımızla çözüyoruz

Feyzi Bingöl ise, sorunların çok olduğunu ve kimsenin ilgilenmediğini söyledi. Bingöl, kurumlara gidip sorunları söylediğinde tepki aldığını belirtiyor. Bingöl, Çevre ve şehirciliğe gidiyoruz, takmıyorlar. Kurumlara o kadar çok gittim ki artık gittiğim zaman polis çağırıyorlar. Müteahhit kaçtı diyorlar. Rutubet var, su damlıyor. Mutfak eksik yapılmış, fırın falan yerleşmiyor. Sokaklarda kanallar açık halde. Kokudan kimse geçemiyor. Buraları biz kendi imkânımızla kapattık" diye konuştu.

'2 mutfak var, avluda yemek yapılıyor'

Feyzi Bingöl, evini gezdirerek, 2 mutfağının olduğunu, eve doğalgaz tesisatının çekildiğini fakat kullanamadığını söyledi. Bingöl, mutfağı kullanamadığından ocaklı fırınını evin avlusuna bırakarak, orada yemek yaptıklarını söyledi. Ayrıca damındaki fayansların patladığını, altında sadece kum olması nedeniyle su damladığını, evin hiçbir şekilde tamamlanmadığını dile getirdi.

whatsapp-image-2023-09-10-at-13-17-31.jpeg'Artık buralara bir el atsınlar'

Hasan Nehir ise, yüzüstü bırakıldıklarını ve bir an önce yetkililerin sorunlara el atmasını talep ettiklerini ifade ederek şöyle konuştu;

"TOKİ yetkililerine sesleniyoruz. Buraya artık bir el atsınlar. Çocuklarımız bu rögarların içerisine giriyor ve bu pisliğin içerisindeler. Bizi böyle yüzüstü bırakarak, çekip gittiler. Yıllardır bizi süründürüyorlar. Depremden dolayı bize evimizi verdiler, ama tamamlamadan çekip gittiler. Her şey meydanda görünüyor. Artık buralara bir el atsınlar."

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.