VİDEO - Diyarbakır Suriçi’nde tehlikeli çukur

VİDEO - Diyarbakır Suriçi’nde tehlikeli çukur
Diyarbakır’ın tarihi Sur ilçesinin en işlek caddesindeki parke taşlarda oluşan çukur sürücülere güç anlar yaşatıyor.

TİGRİS HABER- Diyarbakır’ın tarihi Sur ilçesinin en işlek caddesindeki parke taşlarda oluşan çukur sürücülere güç anlar yaşatıyor. Esnaf, bazalt taşları tekrar onarımda kullanılmak üzere bir ağacın altında toplarken, Belediye’yi aramalarına rağmen 4 aydır herhangi bir işlem yapılmamasından yakınıyor.

Tarihi Sur ilçesinin Balıkçılar başı ile Mardinkapı güzergâhında uzun zamandır dikkatlerden kaçmayan, ancak ‘yapıldı, yapılacak’ diye düşündüğümüz çukur, aşırı yağışlar nedeniyle daha da genişledi. Tarihi bölge olduğu için mutlaka yapılır diye düşünsüm, ancak öyle olmadı.

Yağışlı geçen günlerin ardından caddeyi dolaşırken, parke taşlarla döşenen yoldaki bu çukurun hala onarılmadığını, aksine yağış nedeniyle daha da açıldığını fark ettim.

Yani zamanında çukur daha küçükken müdahale edilmediği için araçlar geçtikçe ve bazalt kesme taşlar birbirini bıraktıkça çukurda haliyle büyümüş. DİSKİ’nin kanalizasyon kapağının çevresinde oluşan bu çukur zaten dar olan yolun üçte birini kapsamış diyebilirim. Tarihi Sur ilçesindeki bütün caddeler özüne uyumlu olsun diye bazalt taşlarla örüldü. Ancak bazalt kesme taşların altına serilen kumdaki dayanıksızlıktan mı, ağır tonajlı araçlar yüzünden mi bilmiyorum sık sık bu caddelerde sorun çıkıyor.

Çukurdaki taşlar bir ağaç altında toplandı

Balıkçılar başından Mardinkapı’ya giderken Deva hamamının önünden geçen caddede yer alıyor bu çukur. Yol kenarında durup 5-10 dakika gelip geçen araçları izledim.Sürücüler bu çukura girmemek için çaba sarf ediyor ama yol kenarında park halindeki araçlar yüzünden direksiyon kıramadığı için mecburen yavaşlayarak çukurdan geçiyor. Biraz süratli gelen araçların çukura girip çıkarken alt takımlarından gelen sesler ise çok rahat duyuluyor. Yani sürücülerin bu çukurdan kaçma şansı pek yok. Ya kaldırıma çıkacak veya mecburen bu çukura vurup geçecekler. Çukurun 10 metre ilerisindeki bir ağacın altı ise herhangi bir tehlikeye yol açmasın diye bu çukurdan toplanan bazalt parke taşlarıyla doldurulmuş.

sur-ici-cukur-parke-tas-2.jpegAraç tekerinden fırlayan taş

Esnafla konuştum; bu çukurun kapatılması için 4 ay öncesinden Büyükşehir Belediyesini aramışlar. Belediye’den ekip gelmiş kontrol etmiş ve gitmiş. Bir daha da gelen olmamış. Yani 4 aydır tarihi Sur ilçesinin en işlek caddesindeki bu çukurun kapatılması için herhangi bir girişimde bulunulmamış. Esnaflardan biri, “Geçtiğimiz gün süratli gelen ve son anda fark etmesine rağmen çukura vurmak zorunda kalan bir aracın tekerlerinden sıçrayan kocaman taş kaldırıma fırladı. Kaldırımda yürüyen birine değseydi ciddi şekilde yaralanmasına yol açabilirdi. Bizde birbirinden kopan o kocaman taşları çukurdan çıkarıp bir ağacın altında topladık. Onarım ekibi geldiğinde taşlar hazır olsun ve tekrar yerine sabitlesinler diye. Ama maalesef Belediye’den şimdiye kadar onarım ekibi gelmedi. ”dedi.

Kapatmak çok mu zor?

Tarihi Sur ilçesini yaz kış demeden her gün yerli ve yabancı binlerce turist ziyaret ediyor. Ve Turist sayısı da her geçen gün artıyor. Türkiye’nin birçok kesiminden yerli turistlerin büyük bölümü ise kendi araçlarıyla geliyor. Sur ilçesindeki turizmin gelişmesi için yoğun çaba sarf ettiklerini dile getiren yetkililerin bu küçük sorunları göz ardı etmemesi ve gerekirse bu yolların ve de kaldırımların kontrolü için bir ekip oluşturması gerekiyor. Çok zor bir şeyde değil. 2 adam gönderilse bu çukur en fazla iki saatte kapatılır, sürücülerde rahat eder, esnafta taşların sıçrama ihtimali endişesinden kurtulmuş olur.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum