VİDEO - Diyarbakır Ticaret Bakanını ağırlıyor

VİDEO - Diyarbakır Ticaret Bakanını ağırlıyor
Diyarbakır’a gelecek olan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Kentteki STK’ları ve esnafı ziyaret edecek. Konuyla ilgili Tigris Haber’e konuşan Diyarbakır Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Alican Ebedinoğlu, Pandeminin kentte olan ağır tablosu hakkında bakana bilgi vereceklerini söyledi.

Yılmaz Yiğitler - Özel

TİGRİS HABER - Diyarbakır Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Alican Ebedinoğlu, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın kentte ziyarette bulunacağını söyleyerek, pandemi koşullarında zor günler geçiren esnafların sorunlarını aktaracağını söyledi.

 “Bakan esnafın temsilcilerini dinleyecek”

Ebedinoğlu, “Bildiğiniz gibi korona virüs illetiyle bütün dünya sarsıldı. Hem ekonomik hem de sosyal olarak. Dolayısıyla hem ülkemizde hem ilimizdeki esnaf etkilendi ve etkisi hala devam ediyor. Birçok esnafımız kepengi hala kapalı. Çalıştığımız bu süreçte sayın bakanla da online toplantılar yaptık, o toplantılar içinde de burada yerimizde esnaflarımızı dinlemede fayda olduğunu ifade etti. Sağ olsunlar onlarda bizi kırmadılar. Yarın hem ticaret bakanımız Türkiye Esnaf ve Ticaret konfederasyonu Genel Başkanı Bendevi Palandöken hem Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar kredi Kooperatif Merkez Birliği başkanı Abdulkadir Akgül hem esnaf ve sanatkârlar genel müdürümüz Necmettin ve beraberindeki heyet ilgili başkanlıklara birlikte Diyarbakır’daki Esnaf ve Sanatkarlar Odalarıyla birlikte salonda bir toplantı gerçekleştirecek” dedi.

“Kredilerin ertelenmesini talep edeceğiz”

Esnafa verilen desteklerin yetersizliğini dile getiren Ebedinoğlu, Bakanla yapacakları görüşmede esnaf için kira ve kredi desteklerinin artırılması talebinde bulunacaklarını belirterek şöyle konuştu: “Bazı destekler 2020 yılında verilmeye çalışıldı. Bir kısmı da yerini buldu, ancak yeterli değil. 3 bin üzerinde işletmemiz kapalı. Bunların yanında 30 000 çalışanımız var. Çoğu şuan işsiz bekliyorlar. Bu destekler kira desteği ve gelir kaybı desteği yeterli değil. Öyle sadece basit usulle bu destek mutlaka deftere tabii olan kesimlere verilmesi gerektiğini ifade ediyoruz.

Onun için en az bir yıl bu kredilerin ertelenmesini sayın bakanımız talep edeceğiz, bunun yanı sıra kapalı olan doğrudan verilen gelir desteği yetersiz olduğunu ve bunun artırılmasını talep edeceğiz. Kira desteğini biraz daha artırılmasını ve almakta da prosedürlerin biraz daha kolaylaştırılmasını bekleyeceğiz. Bunun yanı sıra en önemlisi de yine kapalı olan işletmelerini açabilmeleri ve ayakta kalabilmeleri uzun vadeli en az 100 bin TL 1 yıl ödemesiz 5 yıllık bir kredi talebimiz olacak. Yani bunları tamamen yarın hem sayın bakana hem de bizi temsil eden genel başkanlarımıza ifade edeceğiz.”

“Öbür bölgelerle aynı seviyeye gelmek için bize destek verilmesi gerekiyor”

Bölgenin geçmiş yıllardaki tahribatına değinen Ebedinoğlu sözlerine şöyle devam etti: “Yıllarca biz sıkıntılar çektik işyerlerimizi açamadık. Bugün biliyorsunuz 2019 yılında ekonomik bir kriz yaşandı ondan sonra pandemi ve bölge esnafı şuanda tamamen çökmüş durumda. Çünkü bölgede sanayi gelişmedi, sanayimiz yok, istihdamımız ancak küçük işletmeler üzerine örneğin bir kâfe 6-10 kişi ile istihdam ediyor. Yine bir ciğercide, tatlıcıda, lokantada 30-40 kişinin istihdam edildiği alanlar bunlar onun için şuan da elimizde 80-100 bin arasında istihdam eden esnafımız var, onun için bölge esnaf ve sanatkârına mutlaka pozitif demiyoruz, yani öbür bölgelerle aynı seviyeye gelmek için bize destek verilmesi gerekiyor.”

“Derdimizi anlatacağız”

Desteklerin verilmediği takdirde bölgede sosyal sorunların yaşanabileceğini de ifade eden Ebedinoğlu, “Bize destek verilmezse önümüzdeki aylarda biz sosyal sıkıntılarla karşı karşıya geleceğiz. Çünkü şuanda bu işsiz kalan kesim nereye gidecek, ne yapacak. Bunları biz yarın sayın bakanımıza ifade etmeye çalışacağız. Hem ben hem başkanlarımız derdimizi anlatacağız, esnafımızın durumunu anlatacağız. Ve birçok beklentimiz var, sadece dillendiklerimiz değil esnafımızı ayakta tutabilmek için bunları rapor haline getirip sayın bakanımıza sunacağız ve ilgili genel başkanlarımızla da bu konuyu ilgililere bildireceğiz” ifadelerini kullandı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.