VİDEO - Diyarbakır Ticaret Odası 4 yıllık faaliyetlerini açıkladı

VİDEO - Diyarbakır Ticaret Odası 4 yıllık faaliyetlerini açıkladı
Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya gazetecilerle iftar yemeğinde bir araya gelerek, kurum olarak 4 yılda hayata geçirdikleri projeleri açıkladı.

Mahsum Rençber

TİGRİS HABER - DTSO Başkanı Mehmet Kaya, kentte görev gazetecilerle iftar yemeğinde bir araya geldi. Sur İlçesi’nde bulunan Demir Otel’deki buluşmaya DTSO yönetim kurulu üyeleri ile çok sayıda basın mensubu katıldı. Kaya yemeğinden sonra kurumun 4 yıllık faaliyetlerini açıkladı.

Yakın sürede kente yeni hizmet binasını kavuşturduklarını söyleyen Kaya, Ergani ve Bismil İlçelerinde sicil temsilcik bürosu açtıklarını, Silvan İlçesi’nde ise yakın tarihte açılacağını belirterek, mesleki eğitimlere ciddi önem verdiklerini dile getirdi.

Kaya, göreve geldikten sonra hedeflerinden birinin de yerel yönetimlerle birlikte Kent Konseyi’ni güçlendirmek olduğunu ancak kayyum atamaları nedeniyle konseyin askıya alındığını söyledi. Kaya, içinde STK’ların yer alacağı Kent Konseyi veya Kenti İzleme Konseyi gibi çalışmayı başlattıklarını belirterek, “Bu yapıyı STK ağırlıklı oluşturarak kamuoyu oluşturmaya çalışacağız” ifadelerini kullandı.

İmalat sektöründe rekor üye

Göreve geldiklerinde odaya kayıtlı olan 16 bin üye sayısının 20 bine ulaştığını ifade eden DTSO Başkanı Kaya, “Bu dönemde Meclisimizde temsiliyeti bulunan 16 Grup içerisinde en çok büyüyen ve ilgi gören sektör imalat oldu. Daha önce inşaat sektörüne ilgi varken geçen 4 yıllık süreçte bu ilginin imalat sektörüne kaydığını görüyoruz. İmalata yönelme, aynı zamanda sanayi gelişiminin de bir göstergesidir” dedi.

dtso-tigris2.jpeg

Antep ve Urfa’ya alternatif

Kaya, en önemli projelerinden birinin de fıstık yetiştiriciliği olduğunu ifade ederek, kentin kuzey ilçelerinde bunu hayata geçirmek için 30 bin fide dağıttıklarını söyledi. Kaya, fıstık yetiştiriciliği konusunda hazırladıkları projenin Dünya Tarım Örgütü (FAO) tarafından kabul edildiğini belirterek, “Bizi heyecanlandıran projemiz, kuzey ilçelerimizi kapsıyor. Kuzey Fıstık Ormanları adını taşıyan projemiz kapsamında 10 bin aileye 4 milyon adet fıstık ağacı dağıtımı son aşamaya geldi. Eğer bunu başarabilirsek ki bu konuda önemli geri dönüşler aldık. Diyarbakır bu anlamda gerçekten fıstıkta Antep ve Urfa ile yarışır hale gelecek. Kırsal kalkınma ağırlıklı ilçelerimiz için önemli bir gelir kapısı olacak” şeklinde konuştu.

DTSO’nun hayata geçirdiği projeler

Ticaret Odası Başkanı Mehmet Kaya’nın açıkladığı 2021’de hayata geçirilen diğer faaliyetler şöyle:

DTSO Hizmet Binası ve Girişimcilik Merkezi Mart 2022 itibariyle hizmete açıldı. On-Line Hizmet başladı, Dijital Arşiv oluşturuldu.Ergani, Silvan ve Bismil Temsilcilik ofislerine Ticaret Sicil Yetkisi verildi.  DTSO Yeni Hizmet Binasının bir kısmı Girişimcilik Destek Merkezi olarak işlevlendirildi.  DTSO Sanayi Mektebi Hizmete başladı. Kadın Girişimciliğini arttırmak, kadınların STK’larda ve Şirket yönetimlerinde yer almalarını teşvik etmek için Türkiye’de bir ilk gerçekleştirildi. Kadın Meclisi kuruldu. TOBB Kadın Girişimciler Kurulu oluşturuldu. Ergani ve Silvan’da Gıda ve Tarımsal Sanayi İhtisas OSB’nin kurulması için çalışma başlatıldı. İhracatı geliştirmek amacıyla yürütülen çalışmalar sonucu Eximbank Şubesi açıldı, Oda bünyesinde Dış Ticaret Ofisi kuruldu. Diyarbakır Fuarcılık A.Ş. (DİFAŞ) Kuruldu. Meclis ve meslek komitelerinin Diyarbakır Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, Meslek Odaları ve STK’lar ile bir araya gelerek sorunlarını paylaştıkları toplantılar düzenlendi. Sermaye Piyasası Kurulu, expertiz şirketleri ve bankalar nezdinde lobi çalışmaları yapıldı. Bölge Turizmine önemli katkı sağlayacağına inandığımız ‘Mezopotamya Ekspresi’ projesi için DDY ile görüşmeler yapıldı. Genç ve dinamik nüfusuna istihdam yaratmak amacıyla Çağrı Merkezleri kurma çalışmalarımız sonuç vermeye başladı. MAYEN Firması ile protokol İmzalandı. 1050 kişilik Çağrı Merkezi Mayıs ayında açılacak.

dtso-tigris1.jpegKültürel etkinlikler

Kentimizin ve bölgemizin kültürel zenginliğini tanıtmak amacıyla başlatılan Amida Konserleri;

Silvan Hassuni Mağaraları, Zerzevan Kalesi, Eğil İlçesi, Suriçi’ndeki Kiliseler, Ergani Çayönü, Tarihi Köprüler (Malabadi, On Gözlü ve Taşköprü) gerçekleştirildi. Diyarbakır’da bulunan taziye evlerinin tek bir merkezden yönetilmesi ve bilgilendirmelerin sağlanması amacıyla Taziye Evleri Takip Sistemi kuruldu.

 

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.