VİDEO - Diyarbakır Ulucami önündeki yönlendirme tabelası değişiyor

VİDEO - Diyarbakır Ulucami önündeki yönlendirme tabelası değişiyor
Diyarbakır Müftüsü Lütfü İmamoğlu, eleştirilerin hedefi olan Ulucami’nin kapısındaki yönlendirme tabelanın değiştirileceğini açıkladı. İmamoğlu, yeni tabelada, Kürtçenin Kurmanci ve Zazaca lehçesinin de yer alacağını söyledi.

Gönül Morkoç

TİGRİS HABER - Muş’tan Diyarbakır’a tayin olan İl Müftüsü Lütfü İmamoğlu, Tigris Haber’in sorularını yanıtladı. Son günlerde camilerde artan hırsızlık olaylarına değinen İmamoğlu, son 6 ay içerisinde Kayapınar, Sur, Bağlar, Yenişehir, Bismil, Silvan ve Ergani’deki camilerden 100 bin liralık eşyanın çalındığını açıkladı.

imamoglu-tigris.jpg

Diyarbakır Müftüsü Lütfü İmamoğlu

Artık cami soyuyorlar

Hırsızların genellikle, ayakkabı, klima, ses sistemleri, musluk gibi araç gerekçeleri çaldığını belirten İmamoğlu, “Artık, camileri soyuyorlar. Eskiden Allah’ın evine girmeye korkarlardı. Ayakkabı, klima, ses sistemleri maalesef çalınıyor. Kamera var camilerimizde, ama yapanlar uzmanlaştığı için tespit edilmesi kolay olmuyor” dedi.

‘Bütün milletin malıdır’

Camilerden, araç gereç ve ayakkabı çalanlara çağrıda bulunan Müftü İmamoğlu, şunları söyledi: “Bu kardeşlerime sesleniyoruz, camideki malzeme bütün milletin malıdır. Buna göz koyanlar onun hayrını göremezler. Hem dünyada hem ahirette sıkıntı yaşarlar. Bu insanların inancında da sıkıntı var. Bana ait olmayan bir şeyi alamam. Bunu bir Müslüman’ın bilmesi lazım.”

‘Bizi haberdar edin’

Geçtiğimiz hafta yıkılan ve 6 kişinin yaralanmasına neden olan kaçak cami inşaatları ile ilgili sorumuzu da yanıtlayan İmamoğlu, “Belediyelerle müftülüklerin bir araya gelerek, hem planı projesi hem de kanun ve kurallara uygun yapılması için işbirliği yapılması gerekiyor. Bu Diyarbakır’a has bir sıkıntı değil. Türkiye genelinde bu sıkıntımız var. Eğer bir cami yapmaya niyetlenmişlerse, baştan bizimle diyaloga geçilmesini isteriz. Yerin uygunluğuna bakarız. Bazen kendilerine göre plan çiziyorlar. Bu konuda da destek olabiliriz. Cami yapacak olan zenginlerimize, derneklerimize çağrımız baştan bizi haberdar etmeleridir.”

ulu-cami-tigris.jpg

‘Kürtçe tabela takılacak’

Müftü İmamoğlu, Ulucami’nin kapısına asılan ve içinde Kürtçe hariç 4 dilin bulunduğu yönlendirme tabelasına ilişkin de konuştu. Kürtçenin tabelada olmamasının eksiklik olduğunu belirten İmamoğlu şunları söyledi: “Kürtçenin yoğun konuşulduğu bir bölgede, Rusça’nın, başka dillerin olması, Kürtçenin olmaması bir eksiklik. Şuanda biz bütün hazırlıklarımızı yaptık, bugün ya da yarın yeni yönlendirme tabelalarımız olacak. 6 dilde olacak. Kürtçe, Türkçe, Rusca, Arapça, İngilizce, Zazaca olacak tabelalarımız. Yeni levhaları birkaç gün içinde görürsünüz.”

Ramazan çağrısı

Müftü Lütfü İmamoğlu, Ramazan ayı nedeniyle fitre, zekat ve sadaka vermek isteyen hayırseverlere de şu çağrıda bulundu: “Ramazan ayı paylaşım ayıdır. Müftülüklerin Türkiye Diyanet Vakfı var. Vakıf şubeleri kanalıyla, fitre, zekat ve sadakaları alıp vatandaşın istediği kişiye de aktarabiliyoruz. Fakir fukaraya ulaştırıyoruz.”

 

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.