VİDEO - Diyarbakır’da 9 ayda 890 iş yeri kapandı

VİDEO - Diyarbakır’da 9 ayda 890 iş yeri kapandı
Diyarbakır Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Alican Ebedinoğlu, bu yıl açılan ve kapanan işyerlerine ve kent ekonomisinin can damarı olan küçük işletmelerin durumuna ilişkin çarpıcı veriler paylaştı.

Tigris Haber - Özel

TİGRİS HABER- Diyarbakır Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Alican Ebedinoğlu, bu yıl açılan ve kapanan işyerlerine ve kent ekonomisinin can damarı olan küçük işletmelerin durumuna ilişkin çarpıcı veriler paylaştı. Ebedinoğlu, 2020 yılının ilk 9 ayında 890 işyerinin kapandığını belirterek, “Eğer bir tedbir alınmazsa kapanan işyeri sayısı yılsonuna kadar 1500’ü geçebilir ve binlerce gencimiz işsiz kalabilir” dedi.

Pandemi sürecinin başlaması ile birlikte kette bulunan esnafların birçoğu iş yapamaz duruma gelirken, 2020 yılında kentte bulunan 890 esnaf iş yerini kapatmak sorunda kaldı. DESOB Başkanı Alican Ebedinoğu, hizmet sektöründe çalışan binlerce kişinin işsiz kaldığını belirterek, “Pandemi ile birlikte birçok işyerimiz kapandı ve kapanma noktasına geldi. Gıda sektörü hariç, hizmet sektörünün tamamı. Örneğin cafeler de, lokantalarda, toplu taşıma araçlarında ve servis araçlarında yani Pandemi sürecinde her kesimin ilgilendiği gibi esnaf ve sanatkarlarımızda etkilendi. Bununla ilgili olarak bize gelen rakamlar gittikçe iç açıcı değil ve gittikçe büyümekte. Şu anda artışlar gözlenmektedir. Bu artışlarla birlikte eğer esnaflara yeni tedbirler alınmaz ise, destekler çıkarılmazsa bir çok esnafın kapandığı gibi bir çok gencimizde işsiz kalma riski ile karşı karşıyadır” dedi.

alican-003.jpg

‘DESTEK PAKETİ ÇAĞRISI’

DESOB Başkanı Alican Ebedinoğlu, “2020’de yaklaşık 890’a yakın işyerimiz kapandı. Bunun yanında bin 800 yeni işyeri açıldı. Bu rakamlar geçmiş yıllara göre yüksek. Çünkü biz daha Eylül ayındayız. Önümüzde 3.5 aylık bir süre daha var. Bu rakamlar bin 500’e göre çıkacak rakamlar gibi görünüyor. Biz geçen aylarda esnaflarımızın ayakta durabilmesi ve desteklenmesi için gerek sosyal, daha doğrusu Bağ-Kur ve SSK prim borçları ile ilgili tedbirler alındı. Halk Bankası tarafından kullanılan krediler 3 ay daha ertelendi. Esnaflarımıza 25 bin artı 25 kredi verildi. Ama maalesef birçok esnafımız bundan faydalanamadı. Bu konuda da mağduriyet yaşamaktayız ama bunlar yeterli değil. Bir an önce yeni bir esnaf destek paketinin hükümet tarafında hazırlanıp sunulması lazım. Aksi takdir de ekonomik sorunlar dışında sosyal sorunlarla da karşı karşıya kalma riskimiz gün geçtikçe artmaktadır. Bunun için esnafımızın ayakta durabilmesi için uzun vadeli faizsiz kredilerin sağlanması ve yine Bağ-Kur ve SSK prim borçlarının ertelenmesi gerekir ve yine esnaf ve sanatkarlımızın yanında çalışan çırak ve garsonlara da bir desteğin verilmesini biz defalarca ifade ettik. Sadece sosyal destek üzerinden bin TL vatandaşlarımıza dağıtıldı. Esnaf ve sanatkarlar da faydalanabildi. Yalnız bunların yüzde 10’u tek faydalanabildi “diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.