VİDEO - Diyarbakır’da altın piyasasında küçük çaplı hareket var

VİDEO - Diyarbakır’da altın piyasasında küçük çaplı hareket var
Diyarbakır’da altın piyasasının kalbinin attığı kuyumcular çarşısı fiyatların düşmesiyle birlikte az da olsa hareketlenmeye başladı. Kuyumcu esnafına göre, altın fiyatlarındaki düşüş müşterinin az da olsa alım gücünü artırdı. Bazı vatandaşlar, fiyatların düşmesinde memnun olduklarını ifade ederken, bazıları ise, düşüşe rağmen altın alamamaktan şikayetçi oldu.  

Şevval Filiz - Özel

TİGRİS HABER - Altın fiyatları küresel piyasalarda gerilemeye devam ediyor. Ons altın fiyatlarındaki düşüş ve dolardaki gerileme gram altın fiyatlarını da aşağı çekti. Fiyatların düşmesiyle birlikte vatandaşlar altına yöneldi. Altına yönelişin olduğu kentlerden biride Diyarbakır. Tigris haber olarak kuyumcular çarşısının nabzını tuttuk. Konuştuğumuz esnaf ve vatandaşlar altın fiyatlarının düşüşünden memnun. Hem fiyat yüksekliğinden hem de pandemiden dolayı düğün, nişan ve özel günler yapılmadığı için altın satışlarında da ciddi gerileme oldu. Ancak, fiyatların düşmesiyle birlikte, özellikle düğün hazırlıkları yapan vatandaşlar altına yöneldi.

“Düğün sezonuyla ilgili piyasa muzdarip”

Altın fiyatlarında yaşanan düşüş nedeniyle müşterilerin alım gücünün yükseldiğini söyleyen kuyumcu esnafı Selim Aslan, “Son iki ayın durumuna baktığımız zaman şuan şubat ayı sevgililer günü programına denk gelmesinden dolayı bir hareketlilik var. Bunun öncesinde fiyatların düşmesiyle müşterinin alış yönü talebi ortaya çıkıyor. Fiyatların bu denli çok yüksek düşmesinde yatırımcı müşteriyi daha önceden aldığı alışverişte biraz daha geriye itti. Yapılabilecek alışverişi biraz daha düşer mi? Korkusuyla bekletmeye aldı. Ondan dolayı biraz tedirginlik var ama piyasalar bu konuda hareketli. Alıcı kabul ediyor. Alış var, satış yönünü pek düşünemeyiz. Altın fiyatlarıyla ilgili fiyat takribi %20’nin üzerinde bir düşüş seyretti.  Bunun da dibe ineceği pek görülmüyor. Ama bu fiyat aralığında gidip geleceği tahmin ediliyor.  Düğün sezonuyla ilgili piyasa bu konuda zaten muzdarip. Pandemiden dolayı nişanların, düğünlerin ve özel gün etkinliklerinin az olmasından kaynaklı işler biraz azaldı. Yalnız fiyatlar bu değerde devam ederse ileriki süreçlerde işlerin daha da hareketleneceği öngörülüyor.  Aynı zamanda pandemi süreci aşıyla ilgili daha olumlu gelişmeler olduğunda fiyatların aşırı artacağı bir dönemde değiliz.  Şuanda fiyatlar bu rakamlarda gidip gelebilir. Bir sürpriz olmazsa fiyatların yükseleceği öngörülmüyor. “

aslan-tigris.png

“Borcu olanlar alım yapıyorlar”

Altın fiyatlarının Mart ayı itibariyle tekrar yükselişe geçeceğini söyleyen Mehmet Şahgözlü ise şöyle konuştu: “Müşterinin alışı fazla, bizim değil.  Bu son iki haftadır altın borcu olanlar, altının yükselmesiyle belirli bir dönem düşer diye beklediler. Sanırım o beklenti de oluştu.  Borcu olanlar alım yapıyorlar. Sanırım bu durumun %50 si de bu kişiler için geçerli. Ekonomistler altın fiyatlarının yükseleceğini söylüyor. Mart ayı itibari ile altının yükselişe geçeceği söyleniyor. Tabi bu bir tahmin, bu olabilir de olmayabilir de.” 

sahgozlu-tigris.png

“Piyasaların ve altındaki düşün nedeni küresel krizden kaynaklı”

“Dövizde yaşanan düşüş nedeniyle insanların satış yerine alış yapmasını öneriyoruz” diyen Ahmet Bedevi şunları söyledi : “Biz 22 yıldır bu sektörde çalışıyoruz düşüşün ne.  Piyasaların ve altındaki düşün nedeni küresel krizden kaynaklı. Son 2 aydır altının genellikle 600 olması gerekirken şuan piyasa değeri düşüşte. Biz insanlara satış yerine alım yapmalarını öneriyoruz. Dolar, Euro, altın, dolarda insanlara fırsat olarak alım yapmalarını tavsiye ediyoruz. Düşüşten kaynaklı alımlar yüksek derecede. Bu düşüş geçici bir süreliğine olabilir. Biz bu sektörde olduğumuzdan dolayı altının yükseleceğini tahmin ediyoruz.  Altının beşyüzlü rakamlara ulaşmasını biz ocak ayından bekliyorduk fakat bu pandemiden dolayı piyasada para yok. Bankalardan gelen para tekrardan bankalara gittiği için bu düşüş elde edildi ama bu bandın yükseleceğini düşünüyoruz.”

Kuyumcular Çarşısında esnaf olan Yusuf Yakışıklı da Piyasada yaşanan düşüşler nedeniyle altın borcu olanların daha çok talep etiğini belirterek“Altın düştüğü için hareketlilik oldu alım talebi üst seviyelerde.  Borcu olanlar daha çok talep ediyor.  Çeyrek, yarım zinnet satılıyor genellikle. Biraz daha düşüşler yaşanabilir. Bu düşüş yaşanırsa talep daha fazla artar. Altının 500 TL ye kadar çıktığı görüldü şuan 415 TL ciddi bir düşüş olduğu için talep daha çok oldu. “

“Milletin alım gücü az”

Vatandaşlardan Kemal Tosun ise, Altın fiyatlarının düşmesiyle birlikte alım yaptığını ifade ederek, “Altının düşmesi iyi oldu. Milletin alım gücü zaten az. Özelliklede evlenmek isteyenler zor günler geçiriyor. Bu düşüşler bir nebzede olsa milleti biraz rahatlattı. Bende oğlumu evlendireceğim. Geçenlerde birkaç altın aldım. İnşallah daha da çok düşer” şeklinde konuştu.

tosun-tigris.png

“Altın ve döviz fiyatları artığı zaman bütün ürünlere zam geliyor ama dövizde düşüş olduğu zaman fiyatlar düşmüyor” diyen Caner Kaldırımcı da” Hükümetin ve bazı insanların bu konuda bir şey yapması gerekir. Aynı şekil ev fiyatları da öyle artış olunca düşüş olmuyor. Pandemiden dolayı herkes işsiz nasıl altın alsın?” ifadelerini kullandı.

 “Hangi parayla altın alacağız?”

Başka bir vatandaş da şöyle konuştu, “İşimiz yok ki altın alalım. Hangi parayla altın alacağız? Diyarbakır’da en çok işin yapıldığı alan inşaatlar. İnşaat sektörü de durmuş. Alım gücümüz düşmüş. Altın ve Dolar’da düşüş oluyor ama bu bize yansımıyor.”

 

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.