VİDEO - Diyarbakır’da bayram hareketsizliği: Soran çok, alan yok!

VİDEO - Diyarbakır’da bayram hareketsizliği: Soran çok, alan yok!
Diyarbakırlı Kurban Bayramı’na, yükselen enflasyon, eriyen maaşlarla giriyor. Bayram alışverişi yüzde 70 oranında düştü. Şekerin kilosu 50 lira, Diyarbakır’da bayram klasiği olan çörek baharatlarının kaşığı 2 lira.

Mahsum Rençber

TİGRİS HABER - İşsizlik oranın yüzde 40’lara dayandığı, asgari ücretli çalışan sayısının yüksek olduğu Diyarbakır, Kurban Bayramı’nı pahalılıkla karşılıyor. Sur’dan sonra bayram alışverişinin ikinci merkezi olarak bilinen Sakarya Caddesi’nde (Sağlık Ocağı) bayram hareketliliği başladı, ancak esnafa göre, fiyatları soran tezgâhı terk ediyor. Marketlerde 100 lirayı bulan şekerlerin fiyatları Sakarya Caddesi’nde 50 lira. Fiyat yarı yarıya olmasına rağmen, vatandaş bu yıl alacağı şekerin kilosunu düşürdü. Bütçesi düşük vatandaşlar kendileri bir tarafa, çocuklarına dahi bayramlık giysi alamıyor.

bayram-tigris1.jpg

Çörek baharatlarının kaşığı 2 lira

Diyarbakır’da bayram klasiği olan çöreğe de bu yıl talep yok. Çöreğin olmazsa olmaz baharatları susam, çörek otu, mayana ve mahlebin bir kaşığı 2 liradan satılıyor. Giysi de fiyatlar oldukça yüksek. Geçmiş yıllarda, 5 liradan 10 liradan satılan iç çamaşırı ve çocuk kıyafetleri 20 liradan satılıyor. Tigris Haber olarak Sakarya Caddesi’nde çarşı pazarı dolaştık, Diyarbakır’da bayram alışverişinin nabzını tuttuk.

Mustafa (Esnaf)

Geçen yıl daha iyiydi. Bu sene çok kötü. Satışlarımızda yüzde 70’e yakın bir düşüş var. Kalabalık var ama çoğu bir pijama alabilecek durumda değil, çünkü parası yok insanların. Fiyatlar yüzde 300’e yükseldi. Geçen sene bu pijamayı 35’e satıyordum, bu yıl 65’e satıyorum. İnsanlar bayramlık alamıyor. İşsizlik var.

bayram-tigris2.jpgMenaf (Esnaf)

Satışlar yok. Piyasa durgun. Bayram geldi ama alışveriş yapan yok. Umudumuz da yok. Geçen seneye göre yüzde 50’den fazla düşüş var. Fiyatlar aşırı yüksek. Alabilen çok az. Geçen yıl bu ayakkabıyı 45’e satıyordum, bu yıl mecburen 70’e satıyorum. Çünkü bizi de kurtarmıyor.

Mustafa (Vatandaş)

11 kişilik bir aileyiz, 9 çocuğum var. İşsizim. Hiç birine bir şey alamadım. 5 yaşındaki kızıma bir pijama aldım 15 lira. Zar zor çocukları besliyorum. Rahatsızım çalışamıyorum. Çalıştığım yerden para alamıyorum. Geçen yıl bu yıla göre daha iyiydi. Bu yıl fiyatlar ateş pahası. Bayrama kıt kanaat geçinerek, pahalılıkta gireceğiz. Herhangi bir bayram planımız yok.

bayram-tigris3.jpgEnder (Vatandaş)

Fiyatlar çok yüksek. Alım gücümüz yok. Eskiden 10 kilo şeker alıyordum. Bu yıl 6 kilo aldım. Onu da kardeşimle paylaşacağım. Geçen yıl 12 kilo almıştım. Bu yıl 6 kilo alabildim, çünkü bütçem buna yetti. 6 kiloyu bile bütçemizi zorlayarak aldık. Çocuklarımıza kendimize kıyafet (bayramlık) alamıyoruz. Bu bayrama eski kıyafetlerle gireceğiz, çünkü her şey çok pahalı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.