VİDEO - Diyarbakır’da bir ilk daha: Sanat Galerisi Açıldı

VİDEO - Diyarbakır’da bir ilk daha: Sanat Galerisi Açıldı
Diyarbakır’da sanatçıların ürettikleri eserleri alıcısıyla buluşturmak için ilk sanat galerisini açtı. Yoğun ilgi gösterilen Rıdvan Kutay, Sanat Galerisi müşterilerine ‘Reddedemeyecekleri Bir Teklif Sunuyoruz’ diyor.

Özel Haber/ Mümin Ağcakaya

TİGRİS HABER - Diyarbakır’da sanatçılar şimdiye kadar çeşitli sanat atölyelerinde ürettikleri eserleri sergiliyorlardı. Fakat bu eserleri alıcısıyla buluşturacakları bir sanat galerisi yoktu. Rıdvan Kutay bu açığı kapatmak için; ‘Sana Reddedemeyeceğin Bir Teklif Sunuyoruz’ sloganı adı altında Rıdvan Kutay Art Galeri’yi açtı. Sanat Galerisinin açılış süreciyle ilgili Tigris Habere konuşan Rıdvan Kutay bu sürecin nasıl geliştiğini anlattı.

sanat-galerisi-acildi-1.jpg

Sanat alanında 2018 yılında A4 Sanat Atölyesinin kurulmasıyla birçok sanatçının eserlerini sergilenmesine ön ayak olan Kutay; 2018 den bu yana 13-14 proje gerçekleştirdik. Bu projeler daha çok Kültür İçin Alan ve Avrupa Birliği projeleri hibe kapsamında yapmıştık. Daha çok kar amacı gütmeyen çalışmalar yürüttük.

sanat-galerisi-acildi-4.jpg

Galeri fikri Diyarbakır’da bir eksikliği gidermek için ortaya çıktı

Galerinin fikri biraz da A4 deki çalışmalarda ortaya çıkan ve Diyarbakır’da eksikliği görülen bir ihtiyaç üzerine gelişti. Bir yıldır fizibilite çalışması yürütülüyordu. Sanatçılarımız kar amacı gütmeden projeler yapıyorlar, yapmış oldukları üretimler sergileniyor ama bu sanat ekonomisine nasıl döndürülemiyordu. Diyarbakır’da ve bölgede galericilikle beraber koleksiyonculuk nasıl olur diye baktık.

sanat-galerisi-acildi-6.jpg

Dolayısıyla bu eserleri değerlendirmek için kar amacı da güden bir kuruma ihtiyaç vardı. Sanatçı ürettiğini değerlendiremezse bu döngü nasıl yürüyecekti. Birçok sanatçı ekonomik olarak da zorlanıyordu. Diyarbakır’daki ve bölgedeki sanatçıların hizmetinde olacak. Burada sanatçının ekonomisine katkı sunacağı gibi üretilen eserlerin daha görünür kılınmasına da hizmet edecektir.

sanat-galerisi-acildi-7.jpg

Diyarbakır ve çevresinde bir galeri yok. Bu Diyarbakır’da ilk güncel sanat galerisi oluyor. Hem çağdaş sanat eserlerini hem de geleneksel tarzdaki sanat eserlerini alıcısıyla buluşturacaktır.

Alt yapıyı güçlendirmemiz gerekiyor. İlk kez Diyarbakır’da sanatın piyasası, ekonomisi oluşturulmaya çalışılacaktır. Bunun için de Diyarbakır’da sağlam, ulaşılabilir bir kolleksiyoner kitlesi oluşturabilmek için de çalışmalar yürüteceğiz.

sanat-galerisi-acildi-8.jpg

Geçen yıldan beri bu fizibilite çalışması devam ediyor. İstanbul’da özellikle koleksiyonerlerle ve galericilerle bir araya geldik. Onlarla toplantılar gerçekleştirdik. Zaman içinde galericiler ve kolleksiyonerler Rıdvan Kutay Galerisini ziyaret edecekler. Burada toplantılar ve çalışmalar yürüteceğiz. Ayrıca hem sanatçılarla hem de küratörlerle çalışma programlarımız da olacaktır.

sanat-galerisi-acildi-10.jpg

‘Sanatçılara bir nefes alma alanı olacaktır’

Diyarbakır’da üretim yapan sanatçıların en azından bir nefes alma alanı ve burada kendilerini daha görünür kılma alanıdır olacaktır. Burada eserlerini sergileyebilecekler ve alıcısına ulaştırabileceklerdir. Pazarı genişleterek, hem merkezde, çevre illerde ve hem de uluslar arası fuarlarda bu sanatçılarımızı temsil etmeye adayız.

sanat-galerisi-acildi-9.jpg

Esas alacağımız ürünlerdir

Sanatçı seçimlerinden ziyade bizim esas aldığımız ürünleri olacaktır. Bu konuda yapılan sanat üretimlerini daha çok benimsiyoruz. Görünür ve satılabilir olması önemlidir.

Bu sektör Diyarbakır’da daha yeni oluşuyor. Eserler alıcısıyla buluşurken ne istendiği, sanatçının isteği gibi müşteri potansiyeli oluşturmak adına çok önemli kıstaslarımız var onlar üzerinde de çalışıyoruz.

sanat-galerisi-acildi-2.jpg

Neden reddedilemeyecek teklif sunuyorsunuz?

Serginin ismi ‘Sana Reddedemeyeceğin Bir Teklif Sunuyoruz’ Bu sloganı şunun, için kullandık; özellikle Diyarbakır’da çok geniş anlamda sanat eseri niteliğinde çok iyi üretimler var. O kadar alt yapısı zengin ki, alıcı bu çalışmaların karşısında o kadar etkilenecek ki, bu eserleri kesinlikle almaya çalışacaktır. Çünkü alacağı bu eser belki bugün çok uygun fiyata olacaktır ama ilerde çok daha yüksek fiyatlara satılacaktır. Ve Diyarbakır’da üretilen eserin daha iyi yerlerde görüleceğine eminiz. O yüzden bu işe çok iddialı girdik.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum