VİDEO - Diyarbakır’da dolaştık, dokunduk, dert dinledik

VİDEO - Diyarbakır’da dolaştık, dokunduk, dert dinledik
Diyarbakır’da dolaştık, vatandaşın dertlerine kulak verdik. Sorun, ortak, Türkiye gibi. İşçinin, memurun, öğrencinin de derdi, şikâyeti birbirinden farklı değil. Bütün kesimlerin ortak meselesi ‘Geçim’ olunca, ortak çözüm adresi de sandığa işaret ediyor.

Mahsum Rençber/Mahsum Kara

TİGRİS HABER - Diyarbakır’da vatandaşlara “Genelde ülkenin, özelde kentin sorunları nedir’ diye sorduk; çıkan ortak ses ‘Geçinemiyoruz’ oldu. Ülke genelinde de, kentlerde de vatandaş, evine ekmek götürememekten şikâyetçi. Piyasalardaki dengesizlik, kontrolsüz zamlar, alım gücünün giderek azalması vatandaşın gelecek ile ilgili kaygısını her geçen gün artırırken, vatandaşların büyük bölümü iktidarın piyasa üzerindeki kontrolü elinden kaçırdığını ifade ediyor.

Vatandaşın gündemi geçinememek olunca doğal olarak tartışılan konuda geçim ile birlikte seçim oluyor. Vatandaşların büyük bölümü, değişime ihtiyaç olduğunu belirterek, sandığa işaret ediyor. Bazı vatandaşlar da, Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin tutmadığını, sıkıntıların bu yönetim biçiminden kaynaklandığını ifade ederek, güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçilmesi gerektiğini belirttiler.

Vatandaşlar ne dedi?

Bu kente yatırım yapılmıyor

Diyarbakır’a gerçekçi yatırımların yapılmadığını, bundan dolayı işsizliğin had safhada olduğunu söyleyen Furkan Akkaya, “Türkiye’nin hangi şehrine giderseniz gidin, her yerde fabrika ve iş yerleri var ama bu kentte bunu görmek çok zor. Artık bunları konuşmaktan bile korkuyoruz. Kimse bizleri dinlemiyor, konuşmaya çalıştığımızda da başımıza bir şey gelir diye korkuyoruz. Artık geçinemiyoruz” dedi.

İktidarın bölge insanına bir katkısı yok

Ülkede işsizlik, hayat pahalılığı ve ekonomik krizin vatandaşlar için temel sorun olduğunu ifade eden Mehmet Salih Akyüz, “İnsanlar gerçekten artık bezmiş durumda. Bugün iktidarın, özellikle bu bölgeye farklı bir bakış açısı var. Hiçbir şekilde bir katkı yapmıyor. Bölge insanının yararına yapılması gereken ne varsa yapılmalı ve işsizlik oranları düşürülmelidir” dedi.

Sorunların çözüm adresi, barışın dilidir

İktidarın ötekileştirme politikalarından dolayı vatandaşın büyük sorunlar yaşadığını belirten Murat Şefik, “İnsanlar artık tek sorunu hayat pahalılığı. Bugün 10 liraya aldığımız bir ürünü yarın 20 liraya bile bulamıyoruz. Maalesef bizi yönetenler krizin olmadığını söylüyorlar ama herkes krizin var olduğunu çok iyi biliyor. Ülkede maalesef bir ötekileştirme politikası var. İktidar kendisinden olamayanı kabul etmeyip, dışlıyor. Bu sorunlar gerçekten böyle çözülmez. Ülkede yaşan sorunların çözümünde barış yatıyor. Bütün partilerin ötekileştirme politikalarından vazgeçip tek çatı altına toplanmaları gerekmektedir. Bütün sorunların çözümü barışın ortak dilinde yatıyor” dedi.

Yeni bir sistemin oluşması lazım

Demokrasi konusunda yaşanan sıkıntılar nedeniyle sorunların arttığını söyleyen Abdullah Durak, “Diyarbakır halkı artık gerçekten çok mağdur. Yeni bir sistemin oluşması lazım. Her şey demokratik çerçeveler içinde hal olursa hiçbir sorun kalmaz. Ama bugün demokrasi iyi bir şekilde işlenmediği için insanlar mağdur olmaya devam ediyor. Adalet ve demokrasi olursa, hiçbir sorun ve sıkıntı yaşanmaz. Bu şekilde insanların refah seviyesi de yükselmiş olur” dedi.

Mevcut iktidarın yanlış ekonomi politikaları nedeniyle mağdur olduklarını belirten Aziz ise şunları söyledi: “Ülkede işsizlik ve hayat pahalılığı almış başını gidiyor. Bunun tek sorumlusu iktidarın kendisidir. Artık Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminden vazgeçilip parlamenter sisteme geçilmesi lazım. 4 yıldır bu siteme insanları mağdur etmekten başka bir işe yaramadı. Kimsenin söz hakkı yok. Her şey bir kişinin eliyle yönetiliyor. Ülke yönetimi değişmediği sürece sorunlar giderek aratacaktır.”

İstediğimiz bölüme bile hazırlanamıyoruz

Konservatuara hazırlanmaya çalıştığını söyleyen Mehmet Han, “Biz öğrenciler ekonomik sorunlardan dolayı istediğimiz bölümü bile kazanamıyoruz. Yurtların fiyatlarından tutun okul masraflarına kadar her şey 2-3 katına çıkmış durumda. Ben hazırlandığım bölüm için hiçbir şey alamıyorum. Saz çalıyorum, onun tellerini değiştirmek bile benim için çok zor. Artık bu sorunların bir an önce çözüme kavuşması lazım” dedi.

Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemin değişmesi lazım

Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminden sonra ülkede sorunların artarak devam ettiğini belirten Necmettin Sevgili, “Maalesef bu sistem ülkede, ekonomik, hukuk ve adalet konusunda insanlar için bir tıkanıklık meydana getirdi. Bu sistemin değişmesi, gerçekten değişmesi lazım. Bu sistem değiştiğinde ülkede yaşanan birçok sorun çözüme kavuşur” dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum