VİDEO - Diyarbakır’da ekmek 5 lira oldu

VİDEO - Diyarbakır’da ekmek 5 lira oldu
Diyarbakır’da bazı fırınlar 600 gramlık ekmeği 5 TL’den satmaya başladı. Esnaflar, Pazartesi gününden itibaren ise, 400 gramlık ekmeği 5 TL’ye satacaklarını söyledi. Fırıncılar Odası Başkanı Emin Güngör, resmi bir zam taleplerinin olmadığını dile getirdi.

Mahsum Rençber 

TİGRİS HABER - Dolar kurundaki yükseliş ve TL’nin değer kaybetmesi un fiyatlarına yansıdı. Zam dalgasından önce 160 liraya satılan 50 kiloluk unun torbası şuan 360 liraya yükseldi. Durum böyle olunca, ekmek fiyatları da un fiyatlarına paralel olarak arttı. Diyarbakır’da bazı fırınlar 600 gramlık ekmeği 5 TL’den satmaya başladı. Fırıncı esnafı, Pazartesi günü ise 400 gramlık ekmeği 5 liradan satacaklarını dile getirdi. Hatta bazı fırınlar şimdiden bu fiyatı uygulamaya başladı bile. Fırıncılar Odası’nın haksız rekabeti önlemek için valilikten rayiç bedeli talep ettiği öğrenildi. 

‘Zamlanan ekmek değil, un’

Tigris Haber’e konuşan fırıncı Bayram Menekşe, “Un zamlanıyor ekmek değil. Şu an ekmek fiyatları aynı. Başkanımızla da görüştük valiliğe gidiyor başkanımız. Valilikten rayiç kağıdı istiyoruz, bir türlü alamıyoruz. Artık bir çıkmaza girmişiz bir çare bulunursa iyi olur. Pazartesi herhalde rayiç bedeli gelecek. Bizde bunu bekliyoruz. 400 gram ekmeğin fiyatı 5 lira olacak.”

Fırıncı Veysi Akkaya ise, sadece un fiyatlarının değil, yağ, maya, ekmek pişirmek için kullandıkları yakacağın fiyatının da katlanarak arttığını söyledi.

ekmek-zam-tigris1-1.jpg

Satış yarı yarıya düştü

Günlük satışının 800 ile bin arasında olduğuna dikkat çeken Akkaya, “Aldığımız bir yağ tenekesi şu an 600 lira. Odun 1 iken 1 buçuk. Yani her şey zamlanıyor. Vatandaş tepki göstermiyor, çünkü alamıyor. Çıkardığımız yerinde olduğu gibi duruyor. Normal de 800 ile bin arasında yaptığımız satış şimdi 400 450 arasında. Bu zamlar böyle devam ederse 80’ler 90’lara döneceğiz. Gaz sırası ilaç sırası, artık marketlerde kilo işi kalmadı tane ile satış olacak” diye konuştu.

Hamur dönemi başladı

Ekmek fiyatlarındaki astronomik zam, vatandaşa da olumsuz yansıdı. Bölgede yoksul sofraların vazgeçilmezi olan ekmekte, fırından alma dönemi bitti. Vatandaş, fırından alma yerine evinde hamur yoğurarak, leğenlerle fırına taşıyıp, fırına sadece pişirme ücreti ödemeyi tercih ediyor.

Abdurrahim Altıntop şunları söyledi: “Millet artık alışmış. Affedersiniz kuzu gibi herkes. Kimse ses çıkarmıyor. Biz 5 nüfusuz, günlük 4 ekmekten 20 lira oluyor. Ben emekliyim aylık alıyorum 2 bin 600 bu nasıl olacak.”

Başka bir vatandaşta “Geçim olmuyor. Ekmek çok pahalı olduğu için evde hamur yapıyorum.” dedi.

ekmek-zam-tigris1-3.jpg

Oda olarak aldığımız bir karar yok

Diyarbakır Fırıncılar Odası Başkanı Emin Güngör, esnafın büyük bir enkaz altında olduğunu söyleyerek, zamla ilgili resmi bir taleplerinin olmadığını söyleyerek, “ Ancak günün koşulları ve fiyatları onu gerektiriyor. Yarın onu bile aşabilir. 3 gün önce 270 TL aldığımız unun torbası 325 TL oldu. Oda olarak bizim bu yönlü bir kararımız yok” dedi.

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum