VİDEO - Diyarbakır'da İnovasyon Merkezi açıldı

VİDEO - Diyarbakır'da İnovasyon Merkezi açıldı
Diyarbakır İnovasyon Merkezi'nin açılışı gerçekleşti. Ünlü şeflerin katılımıyla gerçekleşen açılışta, Diyarbakır yöresine ait yemekler tanıtıldı.

Mahsum Kara/Mahsum Rençber

TİGRİS HABER - Yöresel lezzetlerin Türkiye ve dünyada tanıtılması için Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odasınca (DTSO) hazırlanan proje, Karacadağ Kalkınma Ajansının desteğiyle hayata geçirildi. Proje kapsamında merkez Sur ilçesindeki DTSO hizmet binası 'Diyarbakır İnovasyon Merkezi' olarak dönüştürüldü.

inovasyon-merkezi-3.jpegGastronomi Merkezi’nde ünlü şeflerin katılımıyla Karacadağ Pirinci, Diyarbakır Mercimeği, Sumak, Reyhan ve Örgü Peynirleri’nden yeni reçeteler yapılırken, medeniyetler kenti Diyarbakır'ın kaburga dolması, ciğer kebabı ve dolması, meftune, içli köfte, etli, ekşili ve kuru dolma, tescilli burma kadayıf ve örgü peynir, sac tava, sütlü Nuriye tatlısı, çörek, meyan kökü şerbeti, mumbar, kenger, hilorik, mehir, bademli pilav, babaganuç ve ekşili sıkma gibi sayısız lezzetlerinin tanıtımı gerçekleşti. Etkinliğe katılan şefler, Diyarbakır yöresine ait yemekleri pişirdikten sonra göz dolduracak sunumlarla ziyaretçilere yemek şöleni sundu.

İnovasyon Merkezi'nin açılışında konuşma yapan şefler, Diyarbakır'da olmaktan mutlu olduklarını belirterek, Diyarbakır Mutfağı'nın Türkiye ve dünyaya tanıtılması adına çok önemli bir adımı olduğunu aktardı.

İnovasyon Merkezi 3 ana çalışmada odaklanacak

İnovasyon Merkezi'nin kuruluşu için çok çalıştıklarını belirten Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya, şunları dile getirdi; "Binanın tanıtımı 2019’da başladı, 2020’de onaylandı. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Karacadağ Kalkınma Ajansının hibe desteğiyle 2020 yılında Gastro İnovasyon Merkezi projesi başladı.

inovasyon-merkezi-1.jpegGastro İnovasyon Merkezi için binayı bizlere tahsis eden Kültür ve Turizm Bakanlığına teşekkür ediyoruz. Merkez 3 ana çalışmaya odaklanacak; Akademi gibi çalışacak, profesyonel eğitim programları, yöresel yemek atölyeleri, hobi eğitimleri ,yeni reçete atölyeleri eğitimleri verilecek. Şu an 80 katılımcıya profesyonel aşçılık eğitimi veriyoruz. Bu eğitimler için Sabancı Vakfı, UNDP Türkiye temsilciliği, Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Yenişehir Halk Eğitim Merkezi ortak yapıyoruz teşekkür ederim. Yöresel yemek üretim ve sunum alanlarımız var. Uygulama mutfağımız var. 48 ürün ve lezzetin coğrafi işaret belgesi alındı. Keyma adını verdiğimiz yemek sunum alanı. Deng Tadım atölyemizde unutulmaya ve kaybolmaya yüz tutan yöresel lezzetleri üreterek sunmak istiyoruz. Eylül 2023’te her gün yöresel yemek menüsüyle halkımıza açacağız. Şu an bu amaçla personel yetiştiriyoruz. Merkezimizde, ÇERÇİ Yöresel Ürün satış noktamız kırsaldan kadınların üretimine odaklanacak. Kadın Kooperatifi kuruyoruz Bu konuda FAO ile çalışıyoruz destekleri için FAO’ya teşekkür ediyoruz."

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.