VİDEO - Diyarbakır'da maske dağıtımı başlıyor

VİDEO - Diyarbakır'da maske dağıtımı başlıyor
Diyarbakır Eczacılar Odası Başkanı Mahmut Sert, hafta sonu itibariyle 370 eczane üzerinden maske dağıtımına başlayacaklarını söyledi.

Yılmaz YİGİTLER- ÖZEL

236 bin maskenin ücretsiz dağıtılacağını belirten Sert, telefonlarına maskeyle ilgili mesaj gelmeyen vatandaşların ise eczanelere uğramamaları istedi. 

Lütfen mesaj gelmeden eczaneye gitmeyiniz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, maskelerin ücretsiz olarak verilmesi talimatını vermişti. Bunun üzerine İstanbul, Ankara ve İzmir’de geçtiğimiz günlerde maske dağıtımı yapılmaya başlandı. Diğer illerde ise daha dağıtım yapılmadı. Bu illerden birideDiyarbakır. Maskelerin Diyarbakır’da ne zaman dağıtılacağı, kimlere verileceği ve dağıtım süreci nasıl işleyecek? Bu soruları Diyarbakır Eczacılar Odası Başkanı Mahmut Sert’e sorduk. 

Süreci başlattık

341f938e-2a92-497d-b057-600eaba8381e.jpeg

Diyarbakır’da eczane başı 500 adet maske dağıtılacağını söyleyen Sert, dağıtımla ilgili şunları söylüyor “Türkiye genelinde 5 Büyükşehirde başladı. Ankara, İstanbul, İzmir ve Kocaeli ilinde 10 gündür dağıtım başladı. Bizde de bugün bir depo üzerinde eczanelere dağıtım başlanacak. Diyarbakır’da merkez ve ilçeler de dâhil olmak üzere 370 tane eczanemiz var. Bu eczanelerimizin her birine kişi başı yüz adet 100 olacak şekilde eczane başı 500’er adet maske bu hafta sonu içerinde dağıtılacak. Bununla ilgili bir koordinasyon sürecine girdik. Kurum yetkilileriyle ve depo müdürlerimle birlikte bu sürece başladık. Bu koordinasyonda depolarımıza yeterli sayıdaki maskeyi eczanelerimize dağıtımını yapması için bir süreç başlattık. Bu hafta sonundan itibaren eczanelerimize maskeler yetişmiş olacak” 

Tekrar maske alınabilir

SMS gelen vatandaşlara beş adet maskenin verileceğini ifade eden Sert, maske alan vatandaşların on gün sonra tekrar maske alabileceklerini belirterek, “Esemes süreciyle kişiler maskeleri eczanelerde alıyor. Her kişi başına beşer adet maske veriliyor. Buda on günlük bir süre içerisinde geçerli. 1 hasta 10 gün içerisinde maske alamıyor. On gün bittikten sonra şifre talebiyle tekrar alabiliyor” şeklinde konuştu.

Maske dışarı çıkmanın bir aracı değil

Maske için vatandaşların sms gelmeden eczanelere gitmemeleri konusunda uyaran Sert, şunları söyledi “ Maskeler şu an eczanelerde bulunmuyor. Çünkü dağıtımı bakanlık tarafında yapılıyor. Eczanelerimizin şahsi ihtiyaçları bile koruyucu maske alım sürecinde bile sıkıntı yaşıyoruz. Bu konuda özelikle vatandaşlarımızın eczanelere gidip maske alma konusunda dikkat etmesi gerekiyor. Maskeler ulaştığı nokta biz bu konuyla ilgili duyuru yapacağız. Önümüzdeki hafta içerisinde vatandaşlarımız eğer şifresi gelmişse gidip eczanelerde alabiliyor. Şifresi gelmemiş vatandaşımızın da bu noktada dikkat etmesi lazım. Eczanelere uğramaması gerekir çünkü eczaneler risk yerleridir hastane gibi yerlerdir. Dolasıyla hastalarımızın bu konuda dikkat etmesi lazım. Maske dışarı çıkmanın bir aracı değil maske zaruri zorunlu haller için dağıtılıyor. Bu özelikle ilk etapta 57 ve 65 yaş için esesmes dağıtımı yapılacak. Ondan sonra 20 ile 65 yaş arası için dağıtım yapılacak. İlk etapta süreç biraz sıkıntılı alt yapısı tam oturmamış ama yavaşça oturacak”

Bütün kurumlarla iletişim halindeyiz

Diyarbakır’daki tüm kurumlarla birlikte hareket ettiklerini söyleyen Sert, sözlerine şöyle devam etti: “Diyarbakır eczacı odası olarak sürecin başından beri valilikle büyükşehir, DTSO ve İl Pandemi kuruluyla süreci takip etmek için bu kurulda varız ve eczanelerden gelen talepleri bir ağızdan bu merkezlerden yaya bilmek için çaba harcıyoruz”

SMS gelemeden eczaneye gelmeyin

Eczanelerde tedbirlerin alındığını belirten Sert, eczaneye giden vatandaşlara da şu önerilerde bulunuyor, “Eczacı odası olarak süreç ilgili eczanelerimiz için koruyucu malzeme; gözlük, maske dağıtımını yaptık. İlk etapta belediyemizle görüşüp dezenfekte işiyle başladık. Daha sonra bu süreçle ilgili pandemi tedbirleri altında, Dünya Sağlık Örgü tününde belirlediği bir çizelgeyle eczanelerimiz tedbir alıyor. Tabi tedbirler bu konuda ne kadar çabala sakta yeterli olmuyor. Özelikle vatandaşlarımız bu konuda dikkat etmeleri gerekiyor.  Eczanelerimizde özellikle hasta varken içerde yoğun bir şekilde dikkat etmeleri gerekiyor. Minimin 1 metre mesafeyle durmalılar. İçerde 3 hasta varsa bekleyerek bu anlayışı gerçekleştirmeleri gerekir. Eczanelerimiz bu noktada sıkıntıları oluyor. Maske temini sürecinde de eczalarımız sıkıntı yaşamaya başladı buda bizi ciddi anlamda sıkıntıya sokuyor. Biz gerek görsel anlamda afişler olsun gerekse yerde zeminde belirtilen uyarı tabelalarıyla bu süreci yürütmeye çalışıyoruz. Bu hizmeti verirken can siparane bir şekilde en ön safhadayız. Bu konuda da vatandaşlarımızın dikkat etmeleri gerekiyor. Vatandaşlarımızda zaruri olmadığı sürece eczanelere maskem geldi mi, gelmedi mi bana mesaj gelmedi neden gelmedi noktasında eczaneleri zorlamamaları gerekir”

İlaç sıkıntımız yok

Sert, Diyarbakır’daki eczanelerin ilaç konusunda herhangi bir sıkıntı yaşamadıklarını vurgulayarak “Şu etapta hizmeti eve kadar götürüyoruz. Hem vefa grubu olsun hem İl Sağlık Müdürlüğünden gelen taleplerle süreci yürütmeye çalışıyoruz. Destek oluyoruz. Organize ediyoruz. Sürecin getirdiği ilaçlarla ilgili de şuan bir sıkıntı yok. Gerek hastanelerdeki eczanelerde gerekse dışarıdaki serbest eczanelerde süreç rahat yürüyor” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.