VİDEO - Diyarbakır’da organ bağışı haftasında farkındalık paneli

VİDEO - Diyarbakır’da organ bağışı haftasında farkındalık paneli
 Özel Haber
Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğü tarafından 3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası nedeniyle Sezai Karakoç Kongre ve Kültür Merkezi'nde "Organ Bağışı Farkındalık Paneli" düzenlendi.

Ramazan Yavuz

TİGRİS HABER - Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğü tarafından 3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası nedeniyle Sezai Karakoç Kongre ve Kültür Merkezi'nde "Organ Bağışı Farkındalık Paneli" düzenlendi. Panelde konuşan Diyarbakır İl Müftü Yardımcısı Mehmet Demir, organ bağışının İslam dini açısından bir sakıncasının bulunmadığını, ancak şartlarının olduğunu söyledi.

Panele İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Hakan Pamukçu, İl Müftü Yardımcısı Mehmet Demir, sağlık çalışanları, öğrenciler ve vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. Öğrenciler gruplar halinde panelin yapıldığı salona alındı.

Ülkemizde ilk organ nakli 1975'te yapıldı

Panelde konuşan Diyarbakır İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Hakan Pamukçu, Türkiye'de ilk organ naklinin 1975 tarihinde yapıldığını belirterek şunları söyledi: Türkiye’de ilk başarılı organ naklinin 3 Kasım 1975’te yapılmasının ardından organ bağışının önemine dikkat çekmek amacıyla her yıl 3-9 Kasım tarihleri “Organ ve Doku Bağışı Haftası” olarak kutlanıyor. O günden bu yana binlerce insan organ bağışıyla yaşama tutundu.

saglik-mudurlugu-organ-bagisi-1.jpeg30 bin hasta organ bekliyor

Türkiye’de hâlâ 30 bini aşkın hasta bağış bekliyor. Uygun donör arayanların yüzde 10’unu çocuklar oluşturuyor. Organ Nakli; Tedavisi mümkün olmayan hastalıklar nedeniyle görev yapamayacak derecede hasar gören organların yerine canlı veya ölüden alınan yeni sağlam organın konularak hastanın tedavi edilmesine denir. Türkiye olarak, organ nakli alanında her ne kadar derin bir tecrübe ve bilgi birikimine sahip olsak da kadavradan nakiller ve kadaverik bağışçı sayısı olarak maalesef yeterli bir noktada değiliz. Canlıdan canlıya nakillerde dünyada birinci sırada olmamıza rağmen, kadavradan (kadaverik donör) nakiller konusunda maalesef istediğimiz noktada değiliz.

saglik-mudurlugu-organ-bagisi-3.jpeg

İlimizde Organ Nakilleri;

Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nakil Merkezinde;

1. Böbrek Nakli

2. Kornea Nakli

• Dicle Üniversitesi Hastaneleri Nakil Merkezinde;

1. Böbrek Nakli

2. Karaciğer Nakli

3. Kornea Nakli

4. Kemik İliği Nakli başarılı bir şekilde yapılmaktadır.

2023 yılında Ülkemizde 1293 beyin ölümü gerçekleşmesine rağmen sadece 204 dönör bağışı gerçekleşti. Bölgemizde; 96 beyin ölümüne karşılık sadece 4 dönör bağışı bulunmaktadır.

Diyarbakır iline odaklandığımızda ise 11 beyin ölümü ve 2 dönör bağışı mevcuttur. 2023 yılında Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 33 böbrek nakli ve 46 kornea nakli gerçekleştirilirken; Dicle Üniversitesi'nde 2 böbrek, 10 karaciğer, 52 kornea ve 24 kemik iliği nakli yapılmıştır. Ülkemizde organ nakli bekleyen hasta sayıları oldukça yüksektir. 24449 böbrek, 2600 karaciğer, 1422 kalp, 204 akciğer, 227 pankreas, 1 ince bağırsak ve 3942 kornea nakli bekleyen hasta bulunmaktadır. Bölgemizde ise 1244 böbrek, ilimizde 551 böbrek, 431 karaciğer, ilimizde 14 karaciğer, 700 kornea, ilimizde 270 kornea ve 100 kemik iliği, ilimizde 10 kemik iliği bekleyen hasta bulunmaktadır.

saglik-mudurlugu-organ-bagisi-4.jpeg

ORGAN BAĞIŞINA KATILIN

Organ Bağışı İçin;

İl Sağlık Müdürlüğü, İlçe Sağlık Müdürlükleri, Kamu, özel hastaneler ve üniversite hastanelerinin organ bağış birimleri, Aile Sağlığı ve Toplum Sağlığı Merkezleri. Panel sonrası Organ Bağışı Standımıza başvurabilirsiniz. Sizlerde Organ bağışında bulunarak, organ bekleyen hastaların ve ailelerinin umutlarını gerçeğe dönüştürebilir, hayatlarını sonsuza kadar değiştirebilirsiniz."

Dinen caizdir

Diyarbakır İl Müftü Yardımcısı Mehmet Demir ise, organ bağışının İslam dini açısından bir sakıncasının bulunmadığını belirterek " Organ bağışı dinen caiz midir diye çok soruluyor. Dinimiz açısından evet caizdir. Ancak bazı şartları vardır" Dedi. Müftü Yardımcısı Mehmet Demir, ticari amaçla yapılan organ bağışının ise dinen caiz olmadığını söyledi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.