VİDEO - Diyarbakır'da patent ve marka temsilciliği açılışı

VİDEO - Diyarbakır'da patent ve marka temsilciliği açılışı
Diyarbakır Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Hasan Basri Güzeloğlu, İl Yenilik Platformu ocak ayı toplantısında yaptığı açıklamada, 2020 yılında kentte 10 AR-GE Tasarım Merkezi'nin kurulacağını belirterek patent ve marka temsilciliğinin de hizmete girdiğini söyledi.

Diyarbakır Valiliği öncülüğünde kamu ve özel sektör arasında koordinasyonu sağlayarak Ar-Ge ve yenilik çalışmalarına yön verilmesine katkı sunmak amacıyla kurulan Diyarbakır İl Yenilik Platformu’nun, değerlendirme toplantısı yapıldı.

 Kayapınar İlçesi’nde bir otelde Diyarbakır Valisi ve Büyükşehir Belediye kayyumu Hasan Basri Güzeloğlu başkanlığında gerçekleştirilen değerlendirme toplantısına Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Talip Gül, Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Hasan Maral, Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya, Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Engin yeşil ile kamu özel kurum yetkilileri katıldı.

diyarbakirda-patent-ve-marka-temsilciligi-acilisi-(1).jpeg

“Dünyada ekonomiyi, gelişmeyi, kalkınmayı bilgi ve bilgi temelli gelişmeler belirliyor”

Toplantının ardından İl Yenilik Platformu’nun çalışmalarıyla ilgili basın açıklaması yapan Vali Güzeloğlu, “Bilgi çağındayız dünya bilgi çemberli büyük dönüşümün içinde ve sürecinde, tüm gelişmeler bilgiye dayalı bir perspektife göre şekilleniyor. Bugün dünyada ekonomiyi, gelişmeyi, kalkınmayı tüm boyutlarıyla bilgi ve bilgi temelli gelişmeler belirliyor. Türkiye’nin 2023 hedefinde bilgi ekonomisi perspektifinde tüm kurum ve kuruluşlarıyla ve her bir şehirdeki kendi ölçeğinde buna göre hazırlanması özellikle kentlerin kalkınma ve gelişmesinde bilgi eksenli bir planlama anlayışın öne çıkması temel hedeftir. Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Türkiye bu kalkınma sürecinde kararlı adımlarla geleceğe doğru yürürken bizler de illerimizin sorumlu olduğumuz ölçeklerimizin buna göre hazırlama mecburiyetindeyiz. Türkiye’nin kalkınma planı ile uyumlu olarak Diyarbakır’da da tüm bileşenlerimizle devlet, yerel yönetimler, üniversite, özel sektör ve sivil toplumlar bir bütüncül bakış anlayışıyla bunu karşılamak bu hedeflere ulaşmak arzusundayız. Bu bakımdan Türkiye’de bir ilk ve örnek yaklaşım olarak Diyarbakır İl Yenilik Platformu’nun 2019 yılı aralık ayı içerisinde kurmuştuk” diye konuştu.

diyarbakirda-patent-ve-marka-temsilciligi-acilisi-(2).jpeg

Dicle Teknokent’in yeni yönetimi İl Yenilik Platformu üyeleri

2020 yılı ilk aylık değerlendirme toplantısını gerçekleştirdiklerini belirten Güzeloğlu, önceki toplantıdan bu yana en önemli gelişme olarak Dicle Teknokent’in yönetiminin yeniden belirlendiğini ifade etti. “Teknokentlerin üniversite - şehir işbirliğini temelinde Start-up dediğimiz başlangıç firma ve kuruluşlarının bir araya geldiği katma değer ve ihracata odaklı üretime altyapı hazırlayan özellikle bilişim ve yazılım alanında öncü sektörlerle buluşan merkezlerdir. Teknokentler aynı zamanda marka, patent ve yenilikçiliğin de merkezidir. Bilimin ticarileştiği ticari ürüne dönüştüğü ve kent ve ülke ekonomisinin katkılarını hazırlayan bir merkezlerdir. Üniversitemiz bünyesindeki Dicle Teknokentimizde kuruluşundan bugüne çok etkin olmayan ve istediğimiz ölçüde kentin gelişmesine katkı ne yazık ki sağlayamayan yapıyı yenilikçilik platformuyla birlikte tamamen değiştirmiş bulunuyoruz. Bugün sizlerle paylaşacağım gibi Teknokentin ortaklık yapısı ve bundan sonraki hedeflerimizi ifade ettiğimiz tüm amaçlarla bizim için çok önceliklidir. 12 Aralık 2019 tarihli yönetim kurulu kararı ile gerçekleşen genel kurul toplantı çağrısı sonrası 8 Ocak 2020 tarihinde gerçekleşen genel kurul toplantısında Dicle Teknokent’in ortaklık yapısı değiştirilmiş ve yeni bir forma ulaşmıştır. İl Yenilik Platformu’muzun en önemli ve ilk bu anlamdaki çalışmaları Dicle Teknokent’teki bu ortaklık yapısının değişmesi ile yönetim yapısının kentin tüm paydaşlarına yayılması olmuştur” diyen Güzeloğlu, yeni dönemdeki Teknokentin ortaklıklarının yüzde 61 ile Dicle Üniversitesi, yüzde 20 ile Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, yüzde 8 ile Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası, yüzde 6 ile Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi, yüzde 3 ile Diyarbakır Ticaret Borsası ve yüzde 2 ile Diyarbakır Esnaf ve Sanatkâr Odaları Birliği’nin olduğunu açıkladı.  Teknokent’in hem kurumsal işleyişiyle hem de Diyarbakır özelinde Teknokent’te yer alacak firmalarla zenginleşeceğini vurgulayan Güzeloğlu, “Teknokentin sermaye dönüşümünde ve ortaklık yapısının bu haliyle oluşmasındaki katkıları ve işbirliği için Dicle Üniversitesi Rektörlüğümüze ve Sayın Rektöre de teşekkür ediyoruz” dedi.

diyarbakirda-patent-ve-marka-temsilciligi-acilisi-(3).jpeg

2020 yılı sonuna kadar 10 Ar-Ge ve Tasarım Merkezi kurmayı hedefliyoruz

Güzeloğlu, İl Yenilik Platformu’nun önemli çalışmalarından birinin de kentte henüz kuruluşu olmayan Ar-Ge ve Tasarım Merkezileri kurulma çalışmaları olduğunu belirtti. Güzeloğlu, “Bildiğiniz gibi özel sektör ve iş yerlerinin ve sanayi işletmelerinin önemli oranda destek aldığı ve yeni dönemde, yenilik temelinde hem kendi üretimlerini hem de uluslararası rekabet ilişkilerini çok güçlendirecek. ARGE ve tasarım merkezleri hükümetimizin de en önemli ve öncelik desteklediği konulardır. Bu noktada İl Yenilik Platformumuzun paydaşları olarak özellikle Organize Sanayi Bölgemizde üretim yapan ve sanayi alanında öne çıkan işletmelerimizde yoğun bir işbirliği içerisindeyiz. Diyarbakır'da henüz sahip olmamamıza rağmen; 2020 yılı içerisinde buradan paylaşıyorum, 2020 yılı sonuna kadar 10 ARGE ve Tasarım Merkezi hedefini de Diyarbakır için koymuş bulunuyoruz. İnşallah 2020 takviminin sonuna kadar Diyarbakır'da bu anlamda özellikle bizim çok önemsediğimiz 10 adet ARGE ve Tasarım Merkezinin kuruluşunu gerçekleştirmiş olacağız. Şu anda üç özel sektör, sanayi kuruluşumuzda yakında yoğun bir işbirliği içerisindeyiz. Kısa zamanda bunların ve devam eden süreçte uygun altyapısı ve ölçek ekonomisine göre kurulması gereken sanayi ve iş yerlerimizde inşallah bunu gerçekleştireceğiz. Bunu gerçekleştirdiğimiz takdirde bölgemizde açık ara en fazla araştırma geliştirme ve tasarım merkezine sahip il olacağız inşallah. Bildiğiniz gibi bu merkezlerde çok ciddi anlamda buna sahip olan işyerlerinde vergi indirimi, tasarım harcamalarının tamamı, sigorta primi desteği, gelir vergisi stopaj desteği, damga vergisi istisnası ve gümrük vergisi istisnası sağlanmaktadır. Buna bağlı olarak inşallah 2020 sonuna kadar kurulacak olan 10 en az ARGE ve tasarım Merkezi bizim il genelinde ekonominin ve üretimin yenilik temelinde değişmesine çok önemli öncülük edecektir” şeklinde konuştu.

diyarbakirda-patent-ve-marka-temsilciligi-acilisi-(8).jpeg

Patent ve Marka Temsilciliği açıldı

Güzeloğlu, İl Yenilik Platformu’nun yaptığı çalışmalar neticesinde Karacadağ Kalkınma Ajansı Diyarbakır Yatırım Destek Ofisi bünyesinde Patent ve Marka Temsilciliği’nin açıldığını müjdeledi. Güzeloğlu, Patent ve Marka Temsilciliği ile ilgili şunları söyledi: “İl Yenilik Platformumuzun ilimize kazandırdığı bu gelişmenin özellikle gelecek perspektifte patent ve marka tescili konusunda Diyarbakır’a önemli bir ivme katacağını bu noktadan faydalı model ve patent geliştirme araştırma ve tesciline dönük süreci hızlandırıcı çok önemli bir katkı sağlayacağına da eminiz.  Burada 2020 için bir başka hedefi de paylaşmak istiyorum. Diyarbakır İl yenilik Platformunun 2020 hedeflerinin arasında patent ve marka tescilinde Türkiye'de Diyarbakır'ın her iki başlıkta da yüzde bir oranında bir aşamaya gelmesi ve Türkiye'de hem patent başvuru sayısında hem de faydalı model başvurusunda yüzde bir çoğunluğuna ulaşmasıdır. Şu an itibariyle yüzde 0.2 ile 0.3 civarındayız. Yılsonuna kadar inşallah kararlı bir şekilde yüzde 1’e taşıyacağız. Bunun için hem patent başvuru ve tescil hem de faydalı model ve tescil konusunda ilgili tüm kurum kuruluşlarımızın işbirliği, karşılıklı çalışması ve alanda bilgilendirilmesi işlemi yoğun bir şekilde sürecektir.”

diyarbakirda-patent-ve-marka-temsilciligi-acilisi-(4).jpeg

İl Yenilik Platformu her ay il ekonomik ve sosyal gelişmelerini görüşecek

Güzeloğlu, “İl Yenilik Platformu’nun aylık değerlendirme toplantılarında Şubat'tan itibaren her aylık toplantımızda il ekonomik ve sosyal gelişmelerini, temel faaliyetlerini, ihracat, işsizlik, başvuruda farklı model patent, esnaf düzeyindeki veriler, bununla ilgili diğer Türk İstatistik Kurumu verileri olmak üzere bir bütün olarak aylık değerlendirmeyi gerçekleştireceğiz. Buna üniversitelerimizin Ar-Ge çalışmaları, kentteki gerçekleşen önemli yatırım ve girişim hamleleri ve bentleri tüm başlıkta girecek. Aylık bu değerlendirmede ilin rekabetçiliğini, rekabet endeksindeki göstergelerini ve bununla ilgili tüm parametrelerini bir ölçek ekonomisi başlığında ele alacağız. İllerin kalkınma ve gelişmesinde öne çıkan öncülük yapan şüphesiz bütün sektörlerin gösterge bazında izlenmesini sağlamış olacağız. Bir bütün olarak 2020'de Valilik, Büyükşehir Belediye Başkanlığımız, Odalarımız, esnafımız sivil ve özel tüm sektörümüzde Diyarbakır'ın rekabetçiliğini arttıran ve çoğaltan Diyarbakır ekonomisinin sürdürülebilir ve istikrarlı bir kalkınmaya ve gelişmeye odaklanmasını sağlayan özellikle ihracatı ve katma değeri yüksek ürünlere dönük bir üretimde yoğunlaşan bir sürece konu edilmesine çabalıyoruz. İnşallah 2020'de tüm bu alanlarda İl Yenilik Platformu başlığında gerçekleştirdiğimiz çalışmalarda bu hedefe ulaşacağız diye düşünmekteyiz.  Bugünkü gelişmeler ve ortaya çıkan veriler doğru yolda olduğumuzu gösteriyor, elde ettiğimiz sonuçlar çok kısa bir zamanda önemli kazanımlar elde ettiğimizi gösteriyor. Ben bütün paydaşlarımıza sürece katkı koyan bütün kurum ve kuruluşlarımıza, üniversitelerimiz, odalarımız olsun, Esnaf Odaları Birliğimiz, Karacadağ Kalkınma Ajansımız, KOSGEB’imiz burada olmayan tüm kamu kurumlarımıza emeği geçen herkese içtenlikle teşekkür ediyorum” diyerek konuşmasını tamamladı. (Haber Merkezi)

diyarbakirda-patent-ve-marka-temsilciligi-acilisi-(6).jpeg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.