VİDEO - Diyarbakır’da Ramazan alışverişi durgun, esnaf umutsuz!

VİDEO - Diyarbakır’da Ramazan alışverişi durgun, esnaf umutsuz!
Diyarbakır’da Ramazan ayı ile birlikte çarşı-pazarda beklenen hareketlilik bu yıl yaşanmadı.

Mahsum Kara-Mahsum Rençber

TİGRİS HABER - Diyarbakır’da Ramazan ayı ile birlikte çarşı-pazarda beklenen hareketlilik bu yıl yaşanmadı. Yaşanan durgunluğun düşen alım gücünden kaynaklı olduğunu söyleyen esnaf, her sene Ramazan ayı sayesinde yaptıkları satışları bu yıl yapamadıklarını dile getirdiler.

Diyarbakır'da her yıl Ramazan ayı gelmesiyle beraber çarşı pazarda yaşanan hareketlilik bu yıl yerini durgunluğa bıraktı. Kentte yaşayan yurttaşların Ramazan ayı alışverişi için yoğun olarak uğradığı yerlerden biri Suriçi çarşısı. Suriçi’nde bulunan Gazi ve Melikahmet caddelerinde kısmen hareketlilik olduğu görülse de bu durum satışlara yansımadı. Ramazan ayı ile birlikte işlerinin açılacağını umut eden esnaf, umduğunu bulamadı.

Satış yapamıyoruz

Yaşanan hayat pahalılığı nedeniyle satış yapamadıklarını söyleyen Ramazan Aydın, “İnsanların artık alım gücü her geçen gün azalıyor. Bu durumda bizim satışlarımız ister istemez etkiliyor. Artık öyle bir noktaya geldik ki, ne memur ne de emekli istediği bir şeyi alamayacak duruma geldi. Biz bile artan fiyatlardan dolayı az ürün almak zorunda kaldık. Orucun gelmesi bizim beklentimizi karşılamadı. Sattığımız hiçbir ürünün yerini dolduramıyoruz. Geçen sene 50 liraya sattığım ürüne yüzde 160 zam yapılmış. Kim alabilir ki? Eskiden beş kilo alan artık sadece bir kilo alıyor. Eskiden sabit müşterilerim vardı artık onlar bile kalmadı. Tek isteğim ekonominin düzelmesidir” dedi.

Sadece kuru kalabalık var

Yaklaşık 40 yıldır Suriçi’nde esnaflık yapan Adil Aydın, Maraş merkezli depremde yaşanan can kayıpları nedeniyle hüzünlü ve durgun bir Ramazan ayı geçireceklerini söyledi. Aydın, “ Fiyatların yüksek olmasından dolayı insanlar alışveriş yapamıyor. Geçen sene bu vakitlerde bir kilo peynirin fiyatı 60 TL’den satılırken, bugün 130 TL’den satılıyor. Yükselen bu fiyatlardan dolayı Ramazan ayı alışverişi sadece kuru kalabalıktan başka bir şey değil maalesef. Ramazan ayının gelmesi beklentilerimiz karşılamadı. Satışlarımız geçen senelere oranla yüzde 150 düşmüş durumda” şeklinde konuştu.

Beklediğimiz satışları yapamadık

Ramazan ayı için yapılan alışverişlerinin durgun olduğunu ifade eden Kahraman Yiğiter, “Kısmen de olsa satışlar ama her şey pahalı olduğu için beklediğimiz satışları yapamadık. Ben 10 yıldır esnaflık yapıyorum daha önce böyle bir durumla karşılaşmadım. İnsanlar da haklı, alım güçleri yok” diye belirtti.

Satış var, kar yok

Geçen senlere oranla az satış yaptıklarını dile getiren Şirin Gültekin, “Ramazan ayı için insanlar borç alarak alışveriş yapıyor. Gerçekten ürünler çok pahalı. Az çok satış yapıyoruz ama artık kar etmiyoruz. Geçen yıl bu seneye göre daha güzeldi ve iyi satış yapıyorduk. Bu sene hem ekonomik kriz hem de deprem yaşanması bizi olumsuz etkiledi” dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.