VİDEO - Diyarbakır’da Ramazan’a rağmen çarşı-pazar hareketsiz

VİDEO - Diyarbakır’da Ramazan’a rağmen çarşı-pazar hareketsiz
Ramazan orucuna saatler kalmasına rağmen, Diyarbakır’da çarşı Pazar, geçen yıla oranla hareketsizlik gözlendi. Vatandaş zamlardan, esnaf ise pahalılık nedeniyle satış yapamamaktan şikâyetçi.

Gönül Morkoç

TİGRİS HABER -  11 ayın sultanı olarak bilinen Ramazan ayına, saatler kaldı. Tüm Türkiye’de olduğu gibi Diyarbakır’da da Cuma gecesi ilk sahur yapılacak ve Cumartesi günü oruç başlayacak. 1 Mayıs’ta oruç sona erecek, 2 Mayıs’ta da Ramazan Bayramı kutlanacak.

Gramla alışveriş

Geçmiş yıllarda alışverişin kalbi olarak anılan Diyarbakır Sur’da, bu yıl Ramazan alışverişini hissettiren görüntü oluşmadı. Gıda başta olmak üzere tüm besinlerde fiyatların yüzde 100 zamlanması nedeniyle,  emekli, asgari ücretli ve sosyal yardımlarla geçinen yüzlerce insan, bir yıl önce kilo ile aldıklarını bu yıl gramla, sayıyla almaya başladı. Alamayıp, tezgâhtan dönenler ise, yetkililere ve zamlara isyan etti. Tigris Haber olarak Diyarbakır Sur’da Ramazan alışverişi yapan vatandaş ve esnaflarla görüştük:

Murat (Esnaf)

İnsanların alım gücü düşük, hiçbir hareketlilik yok. Sadece tahin talep ediyor insanlar. Onun kilosu da geçen yıl 25 liraydı bu yıl 50 lira. Geçen yıl hurma, incir, kayısı hoşaflık malzeme satardık. Önceden bir kilo alan insan şimdi 250 gram alabiliyor. Ramazan’ın vazgeçilmezi hurma. Ama hurmada fiyatlar yüksek. 150 liradan başlıyor, 30 liraya kadar hurma var. Geçen bir müşteri geldi, sayarak 30 tane hurma aldı. Artık kemeri geçtim, boğazımızı sıkıyoruz.

Veysel Beran Düşünceli

Her şey 10 kat arttı. Et fiyatları 150 lira oldu. İşler yüzde 40 oranında düştü. İki haftadır özellikle çok ciddi bir düşüş var. Ramazan hareketliliği yok.

Vatandaş

Hiçbir şey alamadım. Her şey çok pahalı. Fiyatlar dakika dakika zamlanıyor. Ramazan için de hiç alışveriş yapmadık.

Vatandaş

Emine Erdoğan yesin, biz yemeyelim. Emekli maaşı 2 bin 500 lira alıyorum. Hiçbir şey alamadım.

Vatandaş

Ramazan için alışverişe geldim ama fiyatlar çok yüksek. Geçen yıl 500 liraya alışverişi yapıyorduk, bu yıl bin 500 liraya yapamadık alışverişi.

Vatandaş

Ramazan için hiçbir şey alamadım. Emekliyim, param yetmiyor. Kredi çekip Ramazan’ı öyle geçirebilirim. Geçen yıl Ramazan’a iki gün kala evimi dolduruyordum.

Vatandaş

Yarım kilo incir alabildim. 30 liraya. Para yok para yok. 2 bin 400 lira alıyorum, eve yetişmeden para bitiyor. İki ay önce 55 liraya et alıyordum, şimdi 150 liradır. Nasıl alalım?

 

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum