VİDEO - Diyarbakır’da toplu ulaşıma zam: Otobüslere var minibüslere yok

VİDEO - Diyarbakır’da toplu ulaşıma zam: Otobüslere var minibüslere yok
Diyarbakır’da toplu taşımaya 50 kuruş zam yapıldı. Kartlı sisteme geçmeyen minibüsçüler zamdan yaralanamazken, vatandaşlar ise zammı otobüslere bindiğinde fark etti.

Ali Abbas Yılmaz / Özel

Kanunlar Ankara’da uygulanmıyor da Diyarbakır’da mı uygulanıyor?

TİGRİS HABER - Sur ilçesi Balıkçılarbaşı Minibüsçüler Kooperatifi Başkanı Kasım Çapar, dolmuşların kartlı sisteme geçirilmeye çalışılmasına tepki göstererek, “Bu bir zorbalıktır, tehdittir. Karayollarının toplu taşımaya verdiği bir hak var. Toplu taşıma ancak kendi isteğiyle kart sistemine girebilir. Zoraki olarak bizi kart sistemine sokuyorlarsa o ayrı bir mesele. Eğer kanunda yeri varsa yapsınlar. Ama niye toplu taşımayı ikiye bölüyorlar, halk otobüslerine zam veriyorlar da minibüslere vermiyorlar? Bu bir haksızlıktır. Dilekçelerimizi vermişiz ama bunları gündeme almıyorlar ve bizi kart sistemine zorluyorlar. Ankara, İzmir, İstanbul bu sisteme girsin biz de girelim. Kanunlar Ankara’da çıkıyor, Ankara’da uygulanmıyor da Diyarbakır’da mı uygulanıyor?” ifadelerini kullandı.

Esnafın ikiye bölünmesi düzeltilsin

Minibüsçülerin 11 yılda sadece 50 kuruş zam aldığını, buna karşın maliyetlerin 3 katına çıktığını ifade den Çapar, Vali Karaloğlu’na seslendi: “Belediyeden de hiçbir destek almamışız. Başka illerde belediye toplu taşımaya destek veriyor ama bizde toplu taşımayı ezdiriyorlar.  Sayın Valimden şunu rica ediyorum; biran önce esnafımızın rayişini versin. Esnafın ikiye bölünmesinin düzeltilmesini istiyoruz.”

Diyarbakır’da toplu taşımaya gelen 50 kuruşluk zamdan sonra belediye ve özel halk otobüslerinde ücretler 2 TL’den 2.50 TL’ye yükseldi. Vatandaşın toplu ulaşıma gelen zamdan haberi olmazken, kartlı sisteme geçmedikleri için zamdan yararlanamayan minibüs şoförleri ise belediyeye tepki gösterdi. Zamdan yararlanan özel halk otobüsü şoförleri ise verilen zammın durumlarını bir nebze olsun rahatlattığını ifade ederken, zaman zaman zamma tepki duyan vatandaşlarla karşı karşıya geldiklerini ve vatandaşın fiyat farkına itiraz ettiklerini ifade ettiler.

‘11 yılın zammı 50 kuruş mudur?’

Balıkçılarbaşı Minibüsçüler Kooperatifi Başkanı ve Şoförler Odası Yönetimi Üyesi Kasım Çapar, dolmuşların kartlı sisteme geçirilmeye çalışılmasına tepki gösterdi. Çapar, “Bu bir zorbalıktır, tehdittir. Karayollarının toplu taşımaya verdiği bir hak var. Toplu taşıma ancak kendi isteğiyle kart sistemine girebilir. Zoraki olarak bizi kart sistemine sokuyorlarsa o ayrı bir mesele. Eğer kanunda yeri varsa yapsınlar. Ama niye toplu taşımayı ikiye bölüyorlar, halk otobüslerine zam veriyorlar da minibüslere vermiyorlar? Bu bir haksızlıktır. Dilekçelerimizi vermişiz ama bunları gündeme almıyorlar ve bizi kart sistemine zorluyorlar. Ankara, İzmir, İstanbul bu sisteme girsin biz de girelim. Kanunlar Ankara’da çıkıyor, Ankara’da uygulanmıyor da Diyarbakır’da mı uygulanıyor? Diyarbakır Büyükşehir Ulaşım Daire Başkanlığı’na dilekçemizi verdik. Dilekçemizde zam istemişiz ama bir şey yok. HDP’nin zamanında 8 yıl bize zam vermediler. Kayyum zamanında bir tek Cumali Atilla zamanında 50 kuruş zam aldık. 11 yılın zammı 50 kuruş mudur? İki tane Vali geldi, kayyum atandı ama bu insanlar bizi hiç gündeme almıyorlar. Bununla ilgili CİMER’e de bir dilekçe gönderdim” diye konuştu.

‘Biran önce esnafımızın rayişini versin’

Toplu taşımada yaşanan sorunların çözüm bulması için Vali Münir Karaloğlu’na seslenen Çapar, şu ifadeleri kullandı: “Minibüsçüler yürüyecek, Ankara’ya, Cumhurbaşkanı’nın yanına gidecek. Bu kadar adaletsizlik olamaz. Şuan toplu taşıma zararına çalışıyor. Akaryakıt 3 binden 7 bine yükseldi. Bir lastik 250 binden 750 bine yükseldi. 100 liralık parça olmuş 300 kira. Her şey 3 katına çıkmış ama 11 yılda aldığımız zam 50 kuruştur. Belediyeden de hiçbir destek almamışız. Başka illerde belediye toplu taşımaya destek veriyor ama bizde toplu taşımayı ezdiriyorlar.  Sayın Valimden şunu rica ediyorum; biran önce esnafımızın rayişini versin. Esnafın ikiye bölünmesinin düzeltilmesini istiyoruz.”

‘Kartlı sistemin kime ne faydası var?’

minibus-umit.jpg

Balıkçılarbaşı minibüsçülerinden Ümit ise şöyle konuştu: “Türkiye’nin her tarafı rayiş aldı bir bize vermediler. Kartlı sisteme geçin diyorlar, bunun kime ne faydası olacak. O zaman her şey yarı yarıya düşecek. Vergimizi zaten veriyoruz. Kartlı sistem sadece Belediyeye yarıyor. Belediye şimdiye kadar kaldırım taşından başka ne yapmış?”

‘Belediye zaten kendi çıkarlarını düşünüyor’

mahfuz-sati.jpg

Balıkçılarbaşı minibüsçülerinden Mahfuz Satı, kartlı sistemin maliyetlerini arttıracağını belirterek, şunları söyledi: “Kartlı sistem şu anda Diyarbakır’da geçmesi mümkün değil. Yollar zaten yol değil, belediye şu anda zaten bize bahanededir. Bize zaten raiş bile vermiyor. Türkiye’nin en ucuz taşımacılığını şu an biz yapıyoruz. Belediye zaten kendi çıkarlarını düşünüyor. Kendi çıkarı nedir? Ben yüzde 7-8 cebime atayım. Sen açlıktan ölüyorsun, ölmüyorsun beni ilgilendirmiyor. Bizim bir araba değiştirmemiz 500 bin TL oldu. Her bir hatta 3-5 aile ekmek yiyor. Şu an bunların yaptıkları resmen zülümdür. Zulüm’un ötesine geçmiş. Mehmet Kadan, Zaten vergimizi veriyoruz. Birde şoför sigortaları falan var. İki şoför çalışıyor onların sigortalarını yatırıyoruz. Kartlı sisteme geçersek maliyetimiz artacak.

‘Kartlı sistem bizim minibüsçülerin isteği değil’

abdulselam-aydin.jpg

Minibüs şoförlerinden Abdulselam Aydın, kartlı sisteme tepki göstererek, “Kartlı sistem Diyarbakır genelinde minibüsçülere olmaz. Olmayacağı durumunda bunu diretmenin bir anlamı yok. Bu kartlı sistem ile belediyenin vergilerine tabii olacağız. Zaten vergilerimiz yüksek. Şoförler cemiyetidir, trafiktir, sigortalardır. Zaten giderlerimiz yüksek. O Yüzden bu kartlı sistem bizim minibüsçülerin isteği değil ve kabul edilmeyeceğini belirtmek isteriz” diye konuştu.

‘Bu zam bize biraz teselli oldu’

izzet-gozen.jpg

Özel Halk otobüsü şoförü İzzet Gözen, 50 kuruşluk zamma ilişkin şunları söyledi: “Şimdi baktığın zaman fazla yolcu alamadığın için koltuk sayısı seni kurtarmıyor. Kurtarmayınca bizde mecbur olarak ayakta yolcu almak zorunda kalıyoruz. Ayakta yolcu aldığın zamanda ceza yazıyorlar. Zam istediğimiz zamanda zam vermiyorlar. Şimdi daha yeni zam geldi. Şimdi biraz katkı oldu. Ama baktığın zaman bu zam bize biraz teselli oldu. Vatandaşta gelen 50 kuruşun çok olduğunu söylüyor.”

‘50 kuruş değil, 25 kuruşta gelse bizim zorumuza gider’

songul-tanriverdi.jpg

Toplu taşımaya gelen zammı otobüslere binerken öğrenen vatandaşlar ise zamma tepki gösterirken, üniversite öğrencisi Songül Tanrıverdi ise şöyle konuştu: “Öğrenci olduğumuz için çok yolculuk yapıyoruz. Minibüs olsun, otobüs olsun. 50 kuruş değil, 25 kuruşta gelse bizim zorumuza gider. Umarım düzelir bir an önce. Bu zamlar bizi çok zor durumda bırakıyor. Dilerim düzelir.”

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum