VİDEO - Diyarbakır’da Turizm hedefi çok büyük, ancak: Sur’da 6 mahalle kapalı

VİDEO - Diyarbakır’da Turizm hedefi çok büyük, ancak: Sur’da 6 mahalle kapalı
Diyarbakır’ı Haziran ayından bu yana 220 bin turist ziyaret etti. Hedef 400 bin ancak, kentten Erbil ve Kıbrıs’a uçak seferleri yapılmadığı için turizmciler dertli.

Gönül Morkoç

Uçak Seferi Yok

TİGRİS HABER - Kentin turizm potansiyelinin açığa çıkması için Suriçi’nde 6 yıldır kapalı olan mahallelerin de açılması gerekiyor.

Yaz sıcaklarının yerini serinliğe bıraktığı Diyarbakır’da bu yıl adeta turist patlaması yaşanıyor. Kenti Haziran ayından bu yana 220 bin turist ziyaret etti. Turizmciler sezon sonuna kadar 400 bin turistin kenti ziyaret etmesini bekliyor. Tarihi Zerzevan Kalesi’ni ise, bu sezon 165 bin kişi ziyaret etti.

Yerli turist yoğunluğu

Otellerde doluluk oranları bazı günler yüzde yüzü buluyor. Türkiye birçok Avrupa ülkesi için halen “kırmızı bölge” olduğu için kentte yabancı turistten çok yerli turist yoğunluğu göze çarpıyor. Geçtiğimiz yıllarda Federal Kürdistan Bölgesi ile Kıbrıs’tan da önemli bir turist potansiyeline sahip olan kent, bu yıl iki bölgeden turist alamıyor. Nedeni ise, 2020 yılında durdurulan uçak seferlerinin bir daha başlamaması. İstanbul, Ankara ve Antalya’dan Erbil’e uçak seferleri Nisan ayında başladı. Ancak, Diyarbakır ile Gaziantep’ten Erbil’e henüz uçuş yok.

turizm-3.jpeg

‘Erbil uçuşları başlasın’

Erbil ve Kıbrıs uçuşlarının olmaması Diyarbakırlı turizmciler için ciddi bir sıkıntı. TURSAB Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Mehmet Akyıl, “Hem Erbil’e hem Kıbrıs’a bir an önce uçak seferlerinin başlatılması lazım. Görüşmelerimiz devam ediyor” dedi. “Erbil’den gelecek iş insanları ve tur gruplarından çok beklentimiz vardı” diyen Akyıl, uçuşların başlaması durumunda, Diyarbakır’a gelen turist sayısının daha da artacağını söyledi.

 6 mahalle kapalı

Suriçi’nde 2016 yılında yaşanan çatışmalardan sonra 6 mahalleye giriş çıkış yasaklandı. Bu yasak halen de devam ediyor. TURSAB Genel Başkanı Mehmet Akyıl, yasaklı mahallelerde önemli bir turizm potansiyeli olduğuna dikkat çekerek, “Bu mahalleler açılırsa, Diyarbakır’a gelen turist oralardaki turistik mekânları görmek için kentte daha uzun süre konaklayacak” dedi.  Önümüzdeki birkaç yılda 5 milyon turist hedeflediklerini kaydeden Akyıl, “Hedefimizi önümüzdeki birkaç yıl içinde gerçekleştireceğimize inanıyorum. 5 milyon sadece konaklama anlamında söylemiyorum. Günübirlik turistleri de içine koyarak söylüyorum” dedi.

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.