VİDEO - Diyarbakır’da ‘turlu tatil’i tercih etti

VİDEO - Diyarbakır’da ‘turlu tatil’i tercih etti
Otel ücretlerinin artması nedeniyle tatil konseptinde “Her şey Dahil”in yerini günübirlik turlar aldı. Diyarbakır’da turlara olan talep son yılların en büyük rakamına ulaştı.

Gönül Morkoç

TİGRİS HABER - Sıcaklığın 50 dereceyi bulduğu Diyarbakır’da, okulların da kapanması ile tatil dönemi başladı. Geçen yıllar, serinlemek için Antalya ve Ege sahillerine akın eden Diyarbakırlılar, bu yıl turları tercih etmeye başladı. Nedeni ise, artan konaklama ücretleri. 2 kişilik bir aile için “Her şey Dahil” konseptindeki bir otelde 4 gün konaklama 25 bin liraya mal olurken, konaklamalı turlarda bu rakam 6 bin liraya kadar düşüyor.

Akaryakıt zamları

Akaryakıttaki astronomik zamlar da özel araçla tatili lüks haline getirdi. Tigris Haber’e konuşan Mitratur Yönetim Kurulu Başkanı Murat Gezer, “Bireysel olarak insanlar kendi araçları ile tatile gidemiyor. Çünkü yakıt fiyatları çok yüksek. Bunun yerine turları tercih ediyorlar. Yakıta ödedikleri ücret ile hem gezi, hem konaklama hizmeti alabiliyorlar” dedi. Gezer, bu yıl özellikle Karadeniz turlarının çok talep gördüğünü söyledi.

akyil-tigris2.jpg

Asgari ücretle tatil

Ücretlerdeki yükseklik nedeniyle tek kişinin asgari ücret ile çalıştığı 4 kişilik bir ailede tatil yapma imkanının kalmadığını belirten Gezer, “Tatil artık bir ihtiyaç, lüks değil. Ama asgari ücretliler için oldukça zor. 4 kişilik bir ailede tek kişi çalışıyorsa, tatil yapmaları çok zor. Ama 2 kişi asgari ücretle çalışıyorsa bir gecelik konaklamalı turlara katılabiliyorlar” dedi. 2 kişilik aile için 25 liraya varan “Her şey dahil” otellerin Diyarbakır’da rağbet görmediğine dikkat çeken Gezer şunları söyledi: “Oteller kurlara göre fiyat veriyor. Fiyatlar inanılmaz arttı. Bu nedenle, tatil yapabilme gücünü düşürdü. Çok az sayıda insan her şey dahil otellere gidebiliyor. Her şey dahil bir otele 2 kişilik uçak dahil, 4 gece 23 bin lira harcamanız gerekir. Turda bu rakam 6 bin liraya geliyor. 2 gece 3 gün Karadeniz turumuz, bin 850 lira. İçinde yemek, iki gece konaklama var” diye konuştu.

‘Turlarda patlama var’

akyil-tigris1.jpg

TURSAB Güneydoğu Anadolu Bölge Başkanı Mehmet Akyıl da, zamlara rağmen, tatilcilerin dinlenmekten vazgeçmediğini söyledi. Tur taleplerinde artış olduğuna dikkat çeken Akyıl, “Ege ve Akdeniz turlarına talep yüzde yüze yakın. Karadeniz turlarında adeta patlama var. Pahalılık var, maliyetler ve fiyatlar yüzde 100 arttı. Ama insanlar tatil yapmaktan vazgeçmedi” dedi. Akyıl, Diyarbakırlıların çeşitli alternatiflerle bütçelerine uygun tatil ayarladığını ifade etti. Akyıl, “Tatil bütçelerini aşınca tur tercih edenler var. Otel değiştirenler var. Yıldız sayısını ya da gün sayısını düşürenler var. Ama tatilden vazgeçmedi insanlar. Talep oldukça yüksek” diye konuştu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.