VİDEO - Diyarbakır’daki 34 otelden turizme destek hamlesi

VİDEO - Diyarbakır’daki 34 otelden turizme destek hamlesi
Diyarbakır’daki iki turizm lisesi ile anlaşan 34 otel, 150 stajyer öğrenciyi bünyesinde istihdam etmeye başladı. Proje ile öğrencilerin, Antalya, Bodrum yerine, memleketlerinde turizm stajı görmesi sağlandı.



Gönül Morkoç

TİGRİS HABER - Diyarbakırlı turizmciler, bu yıl bir ilki sağlayarak, turizm öğrencilerine “okuduğu yerde staj” imkânı sağladı. Kentteki, 34 otelin yöneticisi, Üçkuyu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile Eren Şahin Eronat Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile sözlü anlaşma yaptı. Anlaşma ile bu liselerde eğitim gören 150 öğrenciye hem staj yapma hem de istihdam olanağı sağlandı. 150 öğrenci, talep oranında otellere yerleştirildi. Böylece, lise çağındaki gençlerin, kilometrelerce uzaklıktaki Antalya, Muğla, İzmir gibi tatil yörelerine gitmek yerinde memleketlerinde staj görmesi sağlandı.

‘Öncelik kız öğrencilere verildi’

Tigris Haber’e konuşan Diyarbakır Otelciler ve Turizmciler Derneği (DOTED) Başkanı Veysi Kaya, projenin bu yıl başladığını, proje ile turizm lisesi öğrencilerinin il dışına gitmesinin önünün kesildiğini söyledi. Stajyer alırken, önceliği kız çocuklarına verdiklerini belirten Kaya, Diyarbakır’daki 34 otelde staj gören 150 lise öğrencisinden 65’inin kız öğrenci olduğunu ifade etti. Yerli istihdamın önemine işaret eden Kaya, “Yerli istihdamı arttırmak için, bu çocukların bizler tarafından Diyarbakır’da eğitilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu bizim sorumluluğumuz. Hem kendimizi hem de onları mutlu etmeyi istiyoruz. Antalya’da staj gören bir çocuk birçok dezavantaja sahip. Günde 10-12 saat taşıyor. Bazen sadece şezlong taşıyor. Biz 8 saat dışında çalıştırmıyoruz. Ay ay her departmanda çalıştırıyoruz. Çocuklar her departmandan tecrübe ediniyor” dedi.

turizm-otel-tigris.jpg

Diyarbakır Otelciler ve Turizmciler Derneği (DOTED) Başkanı Veysi Kaya

‘Maaşın 3’te ikisini işletme ödüyor’

Öğrencilerin staj ücretlerinin 3’te ikisini işletme, 3’te birini de devletin karşıladığını belirten Veysi Kaya, tümünün sigortalı çalıştığını ifade etti. Garsonluk, yemek, ön büro gibi konularda stajyerlerin çalışarak eğitim gördüğünü belirten Kaya, şöyle devam etti: “Bize kalırsa stajdan sonra öğrencilerin tamamını bünyemizde tutmak isteriz. Çocukların mezun olduktan sonra bizi seçip seçmeyeceklerine bağlı. Onların bizi seçmesini talep ediyoruz. Biz işverenlerin işçiyi değil, işçinin işvereni seçmesini bekliyoruz. Umarız bizden mutlu ayrılır ve ileride bizi tercih ederler.”

‘3-4 yılda yüzde 60’ını istihdam edeceğiz’

Staj için il dışına giden gençlerin ailelerinden uzakta olduğu için sıkıntı yaşadıklarına dikkat çeken Veysi Kaya, önümüzdeki 3-4 yıl içinde, Diyarbakır’da turizm öğrencilerinin yüzde 60’ına kentteki otellerde staj imkânı sağlamayı hedeflediklerini kaydetti. Kaya, yılsonunda Diyarbakır’daki iki turizm lisesi ile protokol imzalayacaklarını, 10 stajyerden 4’ünü işe alma garantisi vereceklerini sözlerine ekledi.

‘Diyarbakır’da kalmak istiyorum’

15 yaşındaki Eylem Danış, Turizm Lisesi 2’inci sınıf öğrencisi ve yaklaşık bir aydır Divan Otel’de stajını yapıyor. Danış, bir ayda turizm hizmetleri ile ilgili bilgisinin arttığını belirterek, şunları ifade etti: “Burası 5 yıldızlı bir otel. Şuanda garsonluk yapıyorum, servis açmayı, servis yapmayı öğreniyorum. Daha iki senem var, iki sene sonra gastronomi okumak istiyorum. Burada Diyarbakır’da kalmak istiyorum.”

Haber videosu kısa süre içerisinde yüklenecek...

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.