VİDEO - Diyarbakır’daki günlük yevmiyecilerde kış kaygısı başladı

VİDEO - Diyarbakır’daki günlük yevmiyecilerde kış kaygısı başladı
Diyarbakır’ın merkez Bağlar ilçesi Dörtyol’da bulunan ‘işçi pazarında’ günlük yevmiye ile iş bulabilmek için toplananların en büyük kaygısı akşam eve ekmek götürememek.

Mahsum Kara/Mahsum Rençber

TİGRİS HABER - Diyarbakır’ın merkez Bağlar ilçesi Dörtyol’da bulunan ‘işçi pazarında’ günlük yevmiye ile iş bulabilmek için toplananların en büyük kaygısı akşam eve ekmek götürememek. Hele bir de kış koşulları dayattıysa, kaygıları daha da artıyor. Buna rağmen yaz-kış demeden sabahın erken saatlerinde ‘işçi pazarına’ gelenler, günün her saatinde günlük yevmiye umudunu ‘Ya gelirse’ diye hep diri tutuyor.

Diyarbakır’da yıllardır işsizlerin uğrak yeri olan Bağlar ilçesinin Dörtyol semtindeki amele pazarı, sabahın ilk ışıklarıyla birlikte işsizlerin iş kovaladıkları ortak uğrak alanı. Günlük yevmiyelerini kazanmak için bu alana gelenler, bazen iş olmadığı için akşam saatlerine kadar bir umutla bekliyor. Geçimlerini sağlamak için günlük yevmiye ile çalışan vatandaşlar, hemen her işe koşuyor. Özellikle sabah saatlerinde iş bulma umudu ile ‘Amele Pazarı’ na gelen genç, orta yaş ve yaşlı vatandaşlar, kamyonet veya başka araçlarla inşaat, nakliye, tadilat gibi işlerde çalıştırılmak üzere götürülüyor.

Enflasyon ve artan döviz kuru ile birlikte temel gıda ihtiyaçlarına gelen zamlar, ‘Amele Pazarı’nda iş bekleyen işsizlerin de gelecek ile ilgili kaygısını tetikliyor. Peki, gelen son zamlar onların yaşamını nasıl etkiledi? Ekonomik durumları nasıl? Tigris haber olarak bu soruları ‘Amele Pazarı’nda işsizlere sorduk.

Hayatım değişmeyecek, neden konuşayım ki

Sabahın erken saatleri ve hava hafif yağmurlu. Yağmurda ıslanmak için toplanan yaklaşık 20 ile 30 kişi iş bekledikleri noktada bulunan binaların dibinde oturup kendi aralarında sohbet ediyor. Konuşmaya çalıştıklarımızın çoğu konuşmaktan çekiniyor ya da içinde bulundukları koşulları izah edemiyor. Çünkü gelecek kaygısı adeta ağızları da kilitlermiş durumda.

İlla da konuşmak ise, “Konuşursam benimim yaşadığım bu durum değişir mi? Hayır değişmeyecek, o zaman neden konuşayım ki” diyor aralarından biri. En azından konuşmaya başlıyoruz, anlatıyorlar.

Ne iş olsa yapıyoruz

Günlük iş bekleyenlerin arasında 60 yaşındaki Hayri Aktaş var. 30 yıldır Amele pazarına gelip iş bekliyor. Bağlar Dörtyol’da sabahın erken saatlerinde gelip akşam saatlerine kadar 6 kişilik ailesinin geçimini sağlamak için iş kolladığını belirten Aktaş, yaşadığı zorluklarla ilgili şunları söylüyor: “ İş olunca gidiyoruz, iş olmayınca akşama kadar bir umut bekliyoruz. İş olduğunda günlük yevmiyemiz 300 lirayı buluyor. İş olduğunda eve ekmek götürebiliyoruz olmadığında sadece bekliyoruz. Bizim için dört dörtlük bir geçim çok zor. Ne iş olsa yapıyoruz. Ama yaşı ilerleyen insanlar tercih edilmiyor genelde. Günlük iş bulmak bizim için çok zor.”

İş varsa mutluyuz, yoksa keyfimiz yok

6 çocuk babası Esat Duruk, burada günlük iş beklediğini söylüyor. Sabahın erken saatlerinde gelip iş kolladıklarını, eve ekmek götürmeye çalıştıklarını söyleyen Duruk, “İş olduğunda gidiyoruz, olmadığında bekliyoruz. 25 yıldır burada bekliyorum. Yaptığım bu işle ne zengin oluyorum ne de doğru dürüst para kazanabiliyorum. İş varsa mutluyuz, yoksa keyfimiz yok. Evimin ihtiyaçlarını bile marketten borçlanarak karşılıyorum. Bu ülkede kimse bana zenginlerle fakirler aynıdır demesin. Bizim hayatımız çok zor. 2 çocuğumu zar zor okutuyorum, diğer çocuklarımda başka yerlerde çıraklık yapıyor” diyor.

Geçinmek bizim için çok zorlaştı

Amele pazarının bir diğer yevmiyecisi Musa Kaplan da, 3 yıldır 11 kişilik ailesine bakmak için bu pazara geldiğini söylüyor.

Kendileri için kış aylarının çok zor geçtiğini, bu aylarda günlük iş bulmanın diğer aylara göre daha z zorlaştığına dikkat çeken Kaplan, “Sabahın ilk ışıklarıyla birlikte gelip burada bekliyorum. Benim gibi çok kişi var burada. Havalar çok soğuk, görüyorsunuz. Ekmeğinden tutun, diğer temel ihtiyaçlara kadar her şeyin fiyatı 2-3 katına çıktı. Geçinmek bizim için çok zorlaştı. Evimin ihtiyaçlarını karşılamakta çok zorlanıyorum. Ay sonunu getiremiyoruz. Yaz ayları bizim için çok daha iyi geçiyor, hem havalar güzel oluyor, hem de daha fazla iş imkânı oluyor. Ama kış oldu mu iş bulmak bizim için imkânsız hale geliyor. Bütün arkadaşlar aynı sıkıntıları yaşıyoruz” dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.