VİDEO - Diyarbakır’ın 41 yıllık terzisi, mesleği ayakta tutmaya çalışıyor

VİDEO - Diyarbakır’ın 41 yıllık terzisi, mesleği ayakta tutmaya çalışıyor
Diyarbakır’ın Yenişehir ilçesinde 41 yıldır, 48 metrekarelik bir terzi atölyesinde kıyafet dikimi yapan 57 yaşındaki terzi Mehmet Varsak, mesleğini zor da olsa ayakta tutmak için direniyor.

TİGRİS HABER - El işçiliği ve emeği yoğun mesleklerden biri olan terzilik, hazır giyim nedeniyle eski özelliğini kaybederken, terzilerin büyük çoğunluğu kıyafet tamiri, kısaltma, daraltma işleriyle uğraşıyor. Günlük yaşamlarını sürdürmek için bu şekilde mesleklerini sürdürmeye çalışanların yanı sıra, diğer yandan geleneklere bağlı olan, eskiden olduğu gibi kıyafet dikimine devam eden terziler de var. Mesleği ayakta tutmaya çalışan az sayıdaki eski terziler, direnişlerini sürdürüyor.

Diyarbakır’ın Yenişehir ilçesindeki atölyesinde 41 yıldır kıyafet diken 57 yaşındaki Mehmet Varsak terzilik mesleğini yaşatmaya çalışıyor. 41 yıldır terzi atölyesinde kıyafet dikimi yapan Varsak, terzilik mesleğinin eskisi gibi bir anlamı kalmadığını belirterek, “Eskiden insanlar sanatkâr olan terzi ustalarının yanında kendilerine kıyafet dikerdi. Şimdi öyle bir durum kalmadı, terzi ustalarına artık sadece kıyafet tamiri yapıyorlarmış gibi bakılıyor. Ben bu mesleği yaşatmaya çalışıyorum” şeklinde konuşuyor.

7 yaşımdan beri bu işi yapıyorum

Çocukluğundan beri terzilik yaptığını ifade eden Varsak, mesleğiyle ilgili şunları söyledi: “Eskiden anne babalarımız bir mesleğimiz olsun isterdi, çocuklarını bir ustanın yanına çırak verirdi. Babamda beni 7 yaşında bir terzinin yanına verdi. O zamanlar ustalar bizim için babamızdan daha değerli kişilerdi. Bir sene boyunca hep getir götür işlerine baktım. Bir sene sonra ustanın yönlendirmesi ile iğne iplik tutmaya başladım. Ben bir ustanın yanına çırak girdim usta çıktım. O gün bugündür bu işi yapıyorum. Artık insanlar sanatkârlığı yapacak kimse bulamıyor, çünkü sanatkârlık karın doyurmuyor.”

Mesleği eski anlamını yitirdi

Mesleğin artık eskisi gibi bir anlamı kalmadığına dikkat çeken Varsak, mesleğiyle ilgili yaşadığı sorunları şöyle anlattı; “İnsanlar eskiden bizim yanımıza kalite için gelirdi, sanatkar olan terzi ustalarının yanında kendilerine kıyafet dikerdi. Terzi işi baştan alıp diken kişiydi ama bugün bu anlamını yitirdi. Artık herkes internetten alışveriş yapıyor. Terzilere ise sadece kıyafetlerin, daraltmasını ve kısaltmasını yaptırıyor. Anlayacağınız terzi ustalarına artık sadece kıyafet tamiri yapıyorlarmış gibi bakılıyor. Atölyemde kadın kıyafetleri ve erkek ceketleri dikimi yapıyorum. Eskiden çok müşterim vardı, şimdi sabit müşterim çok azaldı, mesleğimi istediğim gibi yapamıyorum.”

Ekonomik sıkıntı bizi de vurdu

Ülkede yaşanan ekonomik krizden kendilerinin de olumsuz etkilediğini belirten Varsak, “Ben bu işi yaparak 4 çocuk yetiştirdim ve okuttum. Ama artık gerçekten geçim sıkıntısı yaşıyoruz. Bu durumdan herkes etkileniyor. Kimsenin cebinde para olmadığı için gelip kıyafet diktirmiyor. Hal böyle olunca bu durumdan bende etkileniyorum iş yapamıyorum. Bizim işimiz el emeği olduğu için peşin para ile çalışıyoruz, bundan dolayı da işlerimizde düşüş var” dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.