VİDEO - Diyarbakır’ın tek ve son savancısı

VİDEO - Diyarbakır’ın tek ve son savancısı
Diyarbakır’ın Bağlar İlçesi’nde savan dokuma atölyesi olan Halit Aydar, 20 yılı aşkındır savan dokuyor. Diyarbakır’da savan dokuyan tek kişi olan Halit Aydar, savan halılarına ilginin eskisi gibi olmadığını söylüyor.

Tigris Özel

TİGRİS HABER - Halit Aydar, 75 metrekarelik bir atölyede çocukluğumuzun çizgili ve rengârenk savan halılarını dokuyor. Savana eskisi gibi ilginin olmadığını ve ekonomik olarak çok zorlandığını söylüyor.

Savanları nasıl yapıldığını anlatan Aydar: “Halıların yapılışı şöyle; insanlar iplerini getiriyor, eski veya yeni fark etmiyor. Bende burada dokumasını yapıyorum, şu an metresini 35 liraya yapıyorum. İpini getirmeyenler için de fiyat değişiyor. Tabi eskiden iş vardı, şuan yok” dedi

savancihali.jpg

‘Diyarbakır’da sadece ben kaldım’

Ekonomik sıkıntılardan bahseden Aydar, eskisi gibi kazanmadığını ve zorlandığını dile getiriyor, içinde bulunduğu koşulları şöyle anlatıyor; “ Zaten eskiden Diyarbakır’da 6 tane halıcı vardı. Şuan tümü kapattı, ekonomik sorunlarda dolayı. Sadece ben kaldım. Bende kapatmaya niyetliyim, ama şimdilik direniyorum. İş yok, masraf çok. Eskiden 8-9 liraya aldığım ip şuan 28 liraya çıkmış. Yani kazancı yok. İşçi çalıştıramıyorum, çünkü çok masraflı oluyor, burada o kadar kazancım yok ki işçi çalıştırayım. Eskiden 4-5 kişi çalışırdı, şuan ben tek başıma çalışıyorum. İşyerim kira değil, kira olsaydı çoktan işi bırakmıştım.”

savancihali2.jpg

‘Artık savanları tercih etmiyorlar ‘

İnsanların artık savanları tercih etmediklerini, yeni halıların çıkmasıyla savana olan ilgilinin bittiğini söyleyen Aydar: “Eskiden güzel bir işti. Parası iyiydi geçim oluyordu. Burada işçi çalıştırıyordum. Ama şuan öyle değil. Meslektaşlarım işyerlerini kapattı, sadece ben kaldım. Sabit müşteri yok. Köyden vardı, burada vardı, ama yok artık. Farklı halı çeşitleri çıktı, kimse savanları tercih etmiyor. Yazlık, kışlık halılar var artık. Köylerde yine kullanan var, ama şehirde kullanan kimse yok, yeni şeyler çıkmış, onları tercih ediyor insanlar” dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.