VİDEO - Diyarbakırlı gazeteciler, tutuklu gazeteciler için bir araya geldi

VİDEO - Diyarbakırlı gazeteciler, tutuklu gazeteciler için bir araya geldi
Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG), Diyarbakır'da tutuklu yargılanan 40 gazeteci için adliye binası önünde toplandı, yargılama ile ilgili basın toplantısı düzenledi. Toplantıya çok sayıda gazeteci ve Milletvekilleri katıldı.

Serhat Özdemir/Haber

Mahsum Rençber/ Kamera

TİGRİS HABER - Aralarında Dicle Fırat Gazeteciler Derneği Eş Başkanı Dicle Müftüoğlu’nun da bulunduğu tutuklu gazeteciler Abdurrahman Gök ve Sedat Yılmaz'ın yargılanmalarına dikkat çekmek için Adliye binası önünde basın toplantısı düzenlendi. DFG’nin düzenlediği basın açıklamasına gazeteci dernekleri temsilcileri, HEDEP il eş başkanları, HEDEP Milletvekili Adalet Kaya ve çok sayıda gazeteci katıldı. Gazetecilerin hukuksuzca yargılandığı davalara ve içinde bulundukları zor koşullara dikkat çekildi.

tutuklu-gzeteciler-1.jpeg

Açıklamayı Dicle Fırat Gazeteciler Derneği Sekreteri Gülşen Koçuk okudu. Açıklamada Kürt gazetecilere yönelik baskıların giderek arttığı, çalışma esnasında sıkıntı yaratıldığı ifade edildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

'Gazeteciye yaşam şansı tanınmıyor'

“Ülkede can alıcı sorunların başında gelen basın özgürlüğü ve tutuklu gazetecilerin durumu maalesef ki kangrenleşen bir sorun olarak önümüzde durmaya devam ediyor. Gazetecilerin özgür çalışma ortamından yoksunluğundan tutalım, bir tweet attı diye derdest edilmesine, sokak gösterilerinde gazetecinin darp edilmesinden yayın organlarının sansürlenmesine kadar neredeyse her alanda gazeteciye yaşam şansı tanınmıyor. Mevzu Kürt gazeteciler ve Özgür Basın olunca baskı dozajı daha da arttırılarak adeta boğdurulmaya çalışılmakta, gerçeklerin üzerini kapatma uğraşı içerisine girilmektedir."

'Özgürlüklerinden mahrum bırakılmışlardır'

Koçuk, açıklamanın devamında Aralık ayında onlarca gazetecinin hâkim karşısına çıkacağını ve tutuklu yargılanan gazetecilerin aylardır özgürlüklerinden mahkûm olduklarını söyledi. Koçuk, basına yönelik saldırıların son bulmasını istediklerini dile getirerek, şunları kaydetti:

"İçinde bulunduğumuz Aralık ayında onlarca gazeteci yine adliye koridorlarında olacak. Yargılanan gazeteciler içerisinde tutuklu meslektaşlarımızın durumu son derece acil ve yakıcıdır. Çünkü onlar her yönüyle özgürlüklerinden mahrum bırakılmışlardır. Aralık ayının en dikkat çeken davaları da aylardır hapishanede, özgürlüklerinden yoksun bırakılan Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) Eşbaşkanı Dicle Müftüoğlu ile Mezopotamya Ajansı editörleri Sedat Yılmaz ile Abdurrahman Gök’ün görülecek duruşmalarıdır. İlk olarak Abdurrahman Gök 5 Aralık günü Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde hakim karşısına çıkacak. 7 Aralık günü ise DFG Eşbaşkanı Dicle Müftüoğlu’nun duruşması yine aynı mahkemede görülecek. Son olarak Sedat Yılmaz 14 Aralık’ta Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde hakim karşısına çıkacak.

tutuklu-gzeteciler-4.jpeg

'Baskıya boyun eğmeyen gazeteciler yargılanıyor'

Yaptıkları haberler ve gazetecilik faaliyetleri suç sayılan gazeteci arkadaşlarımız, kamuoyu tarafından yakından tanınan, kamuoyunda ses getiren haberlere imza atmış gazetecilerdir. Zaten arkadaşlarımızın bu nedenle cezalandırıldıklarını düşünüyoruz. Yani iyi gazetecilik yaptıkları için ayrıca baskılara boyun eğmeyen bir gelenekten gelen Özgür Basın emekçileri olmaları, onları direkt hedef haline getirmektedir. Tutuklu üç arkadaşımız haricinde sadece Aralık ayı içerisinde 40 gazetecinin hâkim karşısına çıkıyor olması anlatmak istediğimiz bu gerçekliği doğrular niteliktedir. İşte biz basına yönelik bu baskıların son bulmasını istiyoruz. Halkın haber alma hakkını savunan gazeteciler olarak, bu kötü gidişatı kabul etmiyoruz. Gazetecilerin tutuklanmasını, basın ve medya organlarının baskı altına alınmasını, sansürlenmesini, susturulmasını reddediyoruz."

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.