VİDEO - Diyarbakırlı gençler de yurt dışına çıkma hayali kuruyor

VİDEO - Diyarbakırlı gençler de yurt dışına çıkma hayali kuruyor
Türkiye genelinde olduğu gibi Diyarbakır’da da gençlik gelecekle ilgili umutlarını yurt dışına çıkma hayali ile süslüyor.

Mahsum Kara/Mahsum Rençber

TİGRİS HABER - Türkiye genelinde olduğu gibi Diyarbakır’da da gençlik gelecekle ilgili umutlarını yurt dışına çıkma hayali ile süslüyor. Geleceğe dair umutlarının kalmadığını ifade eden gençlerin büyük bölümü, yurt dışına çıkmak için fırsat kolladıklarını ifade ediyorlar.

Türkiye’de son yıllarda on binlerce genç, yurt dışında çalışmak ya da eğitim almak için fırsat arıyor. Son araştırmalara göre Türkiye'de her dört gençten üçü yurtdışına taşınmak istiyor. İşsizlikle boğuşan genç nüfus sayısı giderek artarken, on binlerce genç, gelecek ile ilgili umudunu yurt dışına taşırmaya başladı. Gelecek kaygısı, ekonomik durum, ifade özgürlüğü gibi birçok nedenden dolayı gençlerin Türkiye’den ayrılmasına, yurt dışında hayat kurmalarına neden oluyor.

Ülkemizde son dönemde gündemde olan ‘gençlerin yurtdışı hayalini’, Diyarbakır’da ki gençlere sorduk. Ekonomik ve toplumsal nedenlerden dolayı gençler yurt dışına gitmek istediklerini belirttiler. Tigris Haber olarak Diyarbakır’daki gençlere ve aile reislerine konuyu sorduk.

Gençler ne dedi?

Vatandaş çareyi kaçmakta buluyor

Geçlerin artık bu ülkede işsiz oldukları için yurtdışına gitmek istediğini ifade eden Bünyamin Görken, “Geçler artık sorunlardan kurtulmak için yurtdışına çıkmak istiyor. Ülkeyi yönetenler görevlerini layıkıyla yerine getirselerdi hiç bir genç bu ülkeyi terk etmek istemezdi. Yani vatandaşın önündeki engelleri ortadan kaldırdığınız an bu ülkenin hiçbir vatandaşı bu ülkeden çıkmak istemez. İnsanlar artık acı çekiyor. Ekonomik acı, sosyal engeller ve aile gibi birçok sorun yaşıyor. Asıl sorun bu ülkeyi yönetenler kendilerini geliştirmediği için ülke gelişmiyor. Ülke gelişmeyince vatandaş gelişmiyor ve vatandaş çareyi kaçmakta buluyor.” dedi.

Çocuğumun yurtdışında yaşamasını istiyorum

Türkiye’de hayat şartlarının her geçen gün giderek zorlaştığını söyleyen Sebahattin Yener, “Vatandaşlar artık çareyi yurtdışında aramaya çalışıyor. Ben kendim bile Türkiye’deki şartlardan dolayı, geçim derdinden, özgürlük ve daha birçok sebepten ötürü çocuğum yurtdışına gitsin istiyorum. Çocuğum orada daha çok mutlu olur diye düşünüyorum. Hangi ülke olursa olsun yeter ki Türkiye’den çıksın. Bizim hayatımız mahvoldu bari o hayatını kurtarsın” dedi.

Geleceğe dair kaygı taşıyoruz

Geleceğe dair kaygı taşıdıklarını belirten Veysel Teme, “Bugün bütün geçler yurtdışına gitmeye çalışıyor. Bende gideceğim, halamın oğlu Belçika’ya gitti. Kendisi şu an çok memnun oradan. Burada bir öğün yemek yiyorsun 70-80 lira, daha ne olsun. Bir araba alamıyorsun, evinin giderlerini rahat bir şekilde karşılayamıyorsun. Özelikle bu bölgede yaşayan geçlere farklı bir gözle bakılıyor. Bizim zabıtalarımız olsun, polisimiz olsun, Diyarbakır halkına teröristmiş gibi bakıyorlar. Örnek veriyorum İstanbul’da kimlik isterken ricada bulunuyorlar, burada elini kolunu bağlayıp öyle kimliğini alıyorlar. Bundan dolayı gitmek istiyorum” dedi.

Yurtdışına gitmek çözüm olmuyor

Yurtdışına gitmenin çözüm olmadığını dile getiren Emre Özca, “Bir sefer yurtdışına çıktım pişman oldum. Bir daha çıkmam. İnsana insan gibi davranmıyorlar. Hiçbir yer vatanın gibi olamaz. Devlet insan gibi davransa bize memleketimiz her yerden daha güzeldir. Türkiye’de sadece ekonomik yönden memnun değilim” dedi.

İmkânım olsa bu ülkeden çoktan gitmiştim

Geleceğe dair bir umutlarının kalmadığını ifade eden Fırat Andan, “İmkânım olsaydı çoktan çıkmıştım. Bir umudum hayalim yok, yarınım yok. Gelecek kuramıyorum, evlenemiyorum. Yurtdışına çıkmak istiyorum çünkü orada hak var hukuk var. Burada zengini daha zengin ettiler fakiri daha fakir ettiler. Bugünkü hükümetten dolayı gitmek istiyorum çünkü doğru düzgün yönetemiyor ülkeyi. Artık bu ülkeyi başka birileri yönetsin. Geçlerin geleceği yok olmuş durumda” dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.