VİDEO - Diyarbakırlı gençlerin 'Pazar' tercihi: Bir oy Yeşil Sol'a bir oy Kılıçdaroğlu'na

VİDEO - Diyarbakırlı gençlerin 'Pazar' tercihi: Bir oy Yeşil Sol'a bir oy Kılıçdaroğlu'na
Pazar günü yapılacak seçimlerde 4 milyon 904 bin 672 genç ilk kez oy kullanacak. Diyarbakır’da ilk kez oy kullanacak geçlerin tercihinde, Yeşil Sol Parti ve CHP ön plana çıkıyor.

Mahsum Kara/Mahsum Rençber

TİGRİS HABER - Pazar günü yapılacak seçimlerde 4 milyon 904 bin 672 genç ilk kez oy kullanacak. Diyarbakır’da ilk kez oy kullanacak geçlerin tercihinde, Yeşil Sol Parti ve CHP ön plana çıkıyor. Kentte yaşayan gençler, ülkede artık bir kan değişiminin şart olduğunu ifade ederek, yaşadıkları sorunlara çözüm istiyor.

Pazar günü yapılacak Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilliği seçimleri için 4 milyon 904 bin 672 genç sandık başına gidecek. Seçimlerin kaderini etkileyebilecek sayıya sahip gençlerin tavrı, beklentileri siyasi parti ve milletvekili adaylarının ilgisini çekiyor. Bu doğrultuda hareket eden siyasi partiler, seçimden önce gençlerle buluşma etkinlikleri düzenleyerek, gençlerin taleplerini dinliyor. İlk kez oy verecek genç seçmenin oy verme eğilimleri ve seçim sonuçlarını nasıl etkileyeceği ise takip edilen konular arasında.

Tigris Haber olarak yeni oy kullanacak gençlere mikrofon uzattık, taleplerini dinledik.

Gençlerin sorunları son bulsun

Artık bir kan değişiminin şart olduğunu ifade eden Serhat Budak, “Sadece inşaatlara çalışabiliyoruz. Gençler olarak artık geçinemiyoruz. Bu sitemin artık değişmesi lazım gençler olarak artık dayanacak gücümüz kalmadı. Gençler için daha iyi bir gelecek için Milletvekili seçiminde bir oy Yeşil Sol Parti’ye bir oy Kılıçdaroğlu’na. Artık gençlerin yaşadığı sorunların bir an önce son bulmasını istiyoruz” diye konuştu.

Kadınlar için eşitlik istiyoruz

İlk kez oy kullanacak olan lise son sınıf öğrencisi Havin Demir, “Bu ülkede hak, hukuk, adalet ve toplumsal eşitlik istiyoruz. Bu dönemde en çok kadınlar eziliyor, kadınlar için eşitlik istiyoruz. Bu eşitliği de Yeşil Sol Parti’nin sağlayacağını düşünüyorum. Gençler artık festival istiyor, eğlenmek istiyor. İktidarın değişmesi için de Kemal Kılıçdaroğlu’na destek vereceğiz” dedi.

Kılıçdaroğlu’nun sözüne güveniyoruz

Gençler olarak ekonomik eşitlik istediklerini söyleyen Şiyar Işık, “İlk kez oy kullanacağım. Biz gençler olarak yeni iktidardan beklentilerimiz var. Yeni iktidarın kendi adamının yanında değil halkın yanında olmasını istiyoruz. Gençler olarak artık ön planda olmak istiyoruz. Sosyal, eğitim ve ekonomik kakların düzelmesini istiyoruz. Kılıçdaroğlu, ‘Sana söz’ sloganıyla yola çıktı biz onun bu sözüne güveniyoruz” diye kaydetti.

Kürt ilerinde gençlerin tercih: YSP ve CHP

Bölgede oy kullanacak gençlere yönelik saha çalışmaları yapan Kürt Çalışmaları Merkezi Yöneticisi Reha Ruhavioğlu, “İlk kez oy kullanacak olana kümenin bu kadar büyük olması, gençlerin kararı, değişim için ciddi bir aktör olarak görülüyor. Bu durum kısmen doğru olsa da sanki bu gençler bu toplumun içinde yaşamıyor ve dışarıdan geliyorlar gibi bir beklenti yüklenmesi oluyor, bu yaklaşımı yanlış buluyoruz. Gençlerin eğilimi muhalefet lehine. Birçok araştırmada oy kullanacak gençlerin CHP’ye doğru kaydığını görüyoruz. Özelikle yeni seçmen geldikçe içindeki Kürt oranı artıyor. Bu oran geçen seçimlerde yüzde 20 oranlarındayken, bu seçimde ise yüzde 25’lerde. Bu oran bize 1 milyon 500 bin Kürt gencinin ilk kez oy kullanacağını söylüyor. Urfa, Mardin, Van ve Diyarbakır’ı ele aldığımızda gençlerin seçime katılımı yüzde 80’lerde. Kürt illerinde ilk kez oy kullanacak gençler arasında Yeşil Sol Parti birinci, Cumhuriyet Halk Partisi ise ikinci sırada” ifadelerini kulandı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.