VİDEO - Diyarbakırlı inşaat işçilerinden yevmiye eylemi

VİDEO - Diyarbakırlı inşaat işçilerinden yevmiye eylemi
Diyarbakır'da grevde olan inşaat işçileri, artan maliyetler, çalışma şartları, eriyen ücretler, baskı ve mobbing karşı talepleri dile getirmek için Dağkapı meydanında bir araya gelerek basın açıklaması yaptı.

Mahsum Kara

TİGRİS HABER - Diyarbakır'da grevde olan inşaat işçileri, artan maliyetler, çalışma şartları, eriyen ücretler, baskı ve mobbing karşı talepleri dile getirmek için Dağkapı meydanında bir araya gelerek basın açıklaması yaptı. Açıklamaya, Amed Emek ve Demokrasi Platformu'da destek verirken, "İşçilerin birliği sermayeyi yenecek", "Emeğim hakımdır" pankartları açıldı.

Açlık sınırının altında ücret

Basın açıklamasını inşaat işçileri adına Ramazan Kurt okudu. Kurt, “Yaşadığımız bu zorlu süreçte enflasyon karşısında eriyen yevmiyelerimiz için bugün burada toplandık. İnşaat işçisi ve emekçi arkadaşlarımızın aldığı yevmiye ile artık geçimimizi sağlayamıyoruz. Hiçbirimiz eskisi gibi evimizi rahat bir şekilde geçindiremiyoruz, art arda gelen zamlara yetişemiyoruz, yoksulluk sınırı 26 Bin 500 TL'yi aşmış durumda iken bizler bırakın açlık sınırını, açlık sınırının altında ücretler ile çalışmaktayız, sömürülüyoruz.Asgari ücret 8500 TL olmuşken biz asgari ücretin altında bir ücret ile çalışıyoruz. İnşaat en riskli iş guruplarından biri olmasına rağmen herhangi bir ücretli iznimiz ve sosyal hiçbir hakkımız bulunmamaktadır.” dedi.

600 TL yevmiye talebi

Kurt, açıklamanın devamında iş kazalarına değinerek maden işçilerine verilen haklardan kendilerinin de faydalanmasını istedi, şunları söyledi; “Dünya verilerine göre her 15 saniyede bir arkadaşımız iş kazasında veya meslek hastalığına bağlı olarak hayatını kaybediyor. Türkiye iş kazaları verilerine göre 280 kazada 1 ölümcül kaza meydana geliyor, bu veriler her gün 4 işçi arkadaşımızın hayatını kaybettiğini gösteriyor. Ölüm ile burun buruna çalışıyoruz. Madencilere verilen hakların biz inşaat işçilerine de verilmesini ve erken emeklilik hakkını talep ediyoruz. Geçen yıl Diyarbakır'da daire fiyatları ortalama 700 Bin TL iken, bugün daire fiyatları 4 katına çıktı. Konut zamları altında eziliyoruz. Bugün Diyarbakır'da aldığımız ücret; Un, yağ, şeker ve ulaşım masraflarımıza yetmiyor. Temel haklarımızdan mahrum bırakılıyoruz. Bu yüzden şu anki yevmiyelerimizin taban fiyat olarak 600 TL olmasını talep ediyoruz. Ve bundan sonra her asgari ücret açıklamasında yevmiyelerimizi asgari ücretin iki katı olarak belirleyeceğiz.”

Eylem devam edecek

Talepleri karşılanıncaya kadar eylemlerinin süreceğini dile getiren Kurt, “Talep ettiğimiz ücret, Emekçinin hak talebidir. Talep etiğimiz ücreti alana dek arkadaşlarımız ile iş bırakma eylemi yapacağız! İşverenlere duyurulur; Emekçilerin ücreti kesilmeyecek ve emekçilere mobing uygulanmayacak. Öncelik işçi ve emekçinin olacak. Baskılara ve emek sömürüsüne karşı hep direneceğiz. Tüm bunlar hakkımızdır hakkımızı alacağız” ifadelerini kullandı.

Basın açıklaması, "İşçiyiz, haklıyız, kazanacağız" sloganlarıyla son buldu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.