VİDEO - Diyarbakırlı kadın muhtarın hayatını belgesel film yaptılar

VİDEO - Diyarbakırlı kadın muhtarın hayatını belgesel film yaptılar
2022 sonlarında Diyarbakır Muradiye Mahallesi Muhtarı Dilek Demir’in hayatını konu alan ‘Dilek Kutusu’ adlı belgesel film festivallerde gösterilmeye başlandı.

Mümin Ağcakaya

TİGRİS HABER - 2022 sonlarında Diyarbakır Muradiye Mahallesi Muhtarı Dilek Demir’in hayatını konu alan ‘Dilek Kutusu’ adlı belgesel film festivallerde gösterilmeye başlandı.

belgesel-film-4.jpgİtalya, Amerika ve Türkiye’nin pek çok şehrinde 20’ye yakın festivalde gösterilen film son olarak 30. Adana Altın Koza Film Festivali kapsamında kısa belgesel Kategorisinde finalist olarak yarışacak.

Senaryosunu Aktivist -Yönetmen Feyzi Baran’ın kaleme aldığı ‘Dilek Kutusu’ belgeselde; kız çocuklarının eğitime ulaşımını ve çocuk yaştaki evlilikleri konu ediniyor. Yönetmenliğini Büşra Baran ve Feyzi Baran’ın yaptığı filmin yapımcılığını Kamil Kahraman, görüntü yönetmenliğini ise Cengiz Kudat yaptı.

belgesel-film-3.jpg

Konusu; Zorla evlendirilen kız çocukları

Geçen yaz Diyarbakır’ın Muradiye Mahallesinde çekimlerine başlanan Dilek Kutusu belgesel filminin konusu şöyle; 14 yaşındayken zorla evlendirilen Muhtar Dilek Demir’in tek bir amacı vardır. Kendisi gibi erken yaşta evlendirilecek kız çocuklarını bulup kurtarmak ve eğitimlerine devam etmelerini sağlamaktır. Ancak bu hedef, sosyoekonomik düzeyi oldukça düşük, dar sokaklarla dolu Muradiye Mahallesinde hiçte kolay olmayacaktır. Dilek muhtar kızlarla ilginç bir iletişim yöntemi bulur. “Dilek Kutusu” . Bu kutu görevde olduğu 6 yıl içerisinde 80’den fazla kız çocuğunu erken yaşta evlenmekten kurtaracaktır. “

belgesel-film-8.jpg

‘Dilek kutusu’ nasıl ortaya çıktı?

Dilek kutusunun yönetmeni Feyzi Baran; “Çekmezsem olmaz dediğiniz hikâyeler vardır. Benim için bu da onlardan birisiydi. Dilek Kutusu’nun hikâyesi üzerinde çalışırım diye, yıllar önce senaryo defterime not etmiştim. Süreç içinde muhtar Dilek’le tanıştım. Kahramanım etiyle kemiğiyle canlı olarak karşımda duruyordu. Hikâyeyi kısa bir sürede revize edip Dilek Demir’in hikâyesi ile bütünleştirdik. Bu arada Senaryoyu Ekrem İmamoğlu’nun Başkanı olduğu İstanbul Vakfı’nın ‘Büyüt Hayallerini’ adlı senaryo yarışmasına gönderdik. Bu yarışmada ‘Senaryo Destek Ödülü’ aldı. Daha sonra ise TÜRSAK Vakfının koordinasyonunda filmimizi çekip festival süreçlerine hazırlandık.

Daha önceki filmlerimizde olduğu gibi bu filmin de, kendi gündemini yaratıyor olması oldukça mutluluk verici” dedi.

belgesel-film-7.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.