VİDEO - Diyarbakırlı kadınlar kış hazırlığında zorlanıyor!

VİDEO - Diyarbakırlı kadınlar kış hazırlığında zorlanıyor!
Diyarbakırlı kadınlar bir yandan kış için hazırlıklarını başlatırken diğer yandan pazarlarda ucuz ürün almak için çabalıyor.

Mahsum Kara

TİGRİS HABER - Diyarbakırlı kadınlar bir yandan kış için hazırlıklarını başlatırken diğer yandan pazarlarda ucuz ürün almak için çabalıyor. Geçen yıllara göre hazırlıklarını yarı yarıya düşürdüklerini ifade eden kadınlar, “Pazarlar ateş pahası” siteminde bulundu.

diyarbakirli-kadinlarin-zorlu-kis-hazirligi-7-002.jpgSonbahar esintileri başladı, sıcak günleri geride bırakıyoruz. Kadınların kış hazırlığı da başladı. Kış mevsiminin vazgeçilmezi olan konserve, kurutmalık, salça, turşu ve reçel gibi ürünlerinin yapımı da başladı. En büyük sorun ise, kış için hazırlanacak ürünlerin pahalılığı. Kadınlar, geçen yıllara oranla hazırlıklarını yarı yarıya yaptıklarını ifade ettiler. Diyarbakırlı kadınlar, “Pazarlar ateş pahası, çok zorlanıyoruz, ancak yapılacak bir şey de yok. Hazırlıklarımızı gücümüz oranında yapıyoruz” diyerek, sitemlerini dile getirdiler.

diyarbakirli-kadinlarin-zorlu-kis-hazirligi-3-002.jpg

Hiçbir şey eskisi gibi değil

Pazardan aldıkları biber, domates, bamya, patlıcanları ile birlikte kış hazırlığı yapmaya çalışan Diyarbakırlı kadınlar, temel tüketim ihtiyaçlarına gelen zamlara rağmen kendi imkânlarıyla hazırlıklarını sürdürüyor. Sebze ve meyve fiyatlarının aşırı artması, sıvı yağ ve zeytinyağı fiyatının da tavan yapması kış ayları için hazırlık yapan kadınları zor durumda bıraktı. Kadınlar, yapacakları kurutmalık ve konserve ölçülerini pahalılıktan kaynaklı azaltmak zorunda kaldıklarını söylüyor.

kadinlarin-zorlu-kis-hazirligi-2.jpg

Ürünleri yarı yarıya düşürdük

Fahiş rakamlardan dolayı her sene yaptığı kış hazırlığını yarı yarıya düşürmek zorunda kaldığını belirten Hayriye Korma, kurutma bile yapamadığını söylüyor. Artık kış hazırlıklarının lüks olduğunu dile getiren Korma, “Kış hazırlığı için ne zaman pazara gitsek elimiz boş dönüyoruz. Önceden haftalarca kış hazırlığı için uğraşırdım, şu an bir günümü bile almıyor. Kavanoz yapmaya kalksam ne yağ fiyatına nede biber ve domates almaya gücüm yeter. Artık kış hazırlığı diye bir durum kalmadı” ifadelerini kulandı.

diyarbakirli-kadinlarin-zorlu-kis-hazirligi-1.png

Pahalılık nefes aldırmıyor

Eskiden kış hazırlığı yaparken daha erken bitirmek için bütün mahalleli kadınların bir araya gelerek çalıştıkların söyleyen Emine Özer, “Biber, domates ve kurutmalık yapmaya çalışıyoruz. Önceki senelerde kış hazırlığı başladı mı bütün sokak sabahtan akşama kadar tıklım tıklım olurdu. Bakın görüyorsunuz, sadece birkaç tane kadın dışında kimse yok. Artık hayat pahalılığından dolayı nefes alamıyoruz. Umarım bu kötü günler geride kalır” dedi.

diyarbakirli-kadinlarin-zorlu-kis-hazirligi-2.jpg

Patlıcan 6 TL’den 30 TL’ye çıktı

Yüksel fiyatlardan dolayı gönül rahatlığıyla alış veriş yapamadıklarını dile getiren Yıldız Aslan, “Pazardan patlıcan, biber ve domates aldım. Kış hazırlığı için genelde salça ve konserve yapıyoruz. Kilosunu 6 TL’ye aldığım patlıcanın fiyatı şu an 30 TL, ben bu fiyatları göründe nasıl kış hazırlığı yapacağım, siz söyleyin. Bu kış bizim için çok zor geçecek” diye kaydetti.

diyarbakirli-kadinlarin-zorlu-kis-hazirligi-4.jpg

Kış ayları bizim için zor geçecek

Sabahın erken saatlerinde pazardan zor bela aldığı biber ve patlıcanları pişiren Azize Hatun, “ Her şey çok pahalı. Rezillik artık diz boyu. Her yıl bir önceki yılı mumla arıyoruz. Geçen sene ben 50 kavanoz yapıyordum, şimdi bir kavanoz bile yapamadım. Sadece pazardan patlıcan ve biber alabildim. Eskiden torbayla aldığım patlıcanı artık kiloyla almak zorunla kaldım. Bu sene kış ayları bizim için çok zor geçecek” diye konuştu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum