VİDEO - Diyarbakırlı öğrenciler 'Zimem' geleneğini yeniden hayata geçirdi

VİDEO - Diyarbakırlı öğrenciler 'Zimem' geleneğini yeniden hayata geçirdi
Diyarbakır’da Şeymus Sultan Tatlıcı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri zimem defteri geleneğini yeniden hayata geçirdi.

Ramazanda hiç tanımadığı birinin borcunu ödeme anlamına gelen zimem geleneği lise öğrencileri tarafından yeniden hatırlatıldı. Osmanlı geleneği olan zimem defterini öğrenciler okulda kampanya başlatarak uygulamaya koydu. Öğrenciler okulda kampanya başlatarak, herhangi bir bakkala girerek borç defterinde ismi bulunan ve hiç tanımadıkları insanların borçlarını ödüyor. Hiç tanımadıkları birinin borcunu ödedikten sonra da borç defterindeki sayfayı yırtıyor. Öğrenciler borcunu ödedikleri kişilere görünmeden bu iyliği yaparak Osmanlı geleneğini devam ettiriyor.  

aw706771_01.jpg

Yaptıkları kampanya ile ilgili bilgi veren lise 10’uncu sınıf öğrencisi Hava Pamuk, “Okulumuzda tarih dersinde Osmanlıdaki büyük yaşam koşullarını işlerken, öğretmenimiz Tekin Şeker bize Zimem defterinden bahsetti ve bu konu benim dikkatimi çekti. Bende Tekin Şeker hocama bizde böyle bir kampanya yapabilir miyiz diye sordum. Bizde böyle bir yardım kampanyası başlattık. Okulumuzun öğrencileri ve sevgili arkadaşlarım da, okul harçlıklarından yardım ederek, bizim kampanyamızda yer aldılar ”dedi

Tarih öğretmeni Tekin Şeker de şunları söyledi:

“Okulumuzdaki etkinlik, tarih 10. sınıfındaki Osmanlı devletinde günlük hayat ile ilgili bir konuydu. Bu konu, Zimem defteri bu konunun mütevasında atalarımız döneminde kalan ve hatırlanması gereken bir uygulama, hali vakti yerinde olan bireylerin mahallelerinde durumu iyi olmayan her hangi bir bireyin bakkal ya da dükkana gidip defterin her hangi bir sayfasını belirleyerek, gelen bireyin tüm ödemelerini ödediği bir uygulamaydı. Unutulan bir uygulama ama bir elin verdiğinin öbür elin görmediği günümüzde bu konular an itibariyle önemli olan bir uygulama olarak anlattık. Bu uygulama okulda talep buldu. Bu talep doğrultusunda okulumuzun bulunduğu mahalle itibariyle maddi durumu iyi olmayan bir bölge, iki gün evvel böyle bir etkinlik yaptık. Bu etkinlik talep gördü ve yine okulumuzda böyle bir uygulama yaparak bunun devamını getirme ve hali vakti yerinde olanlara hatırlatma adına tekrar devam ettirip önümdeki yıllarda da bunu uygulama gibi bir niyetimiz var”dedi.

(İHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.