VİDEO - Diyarbakırlı vatandaşlar asgari ücret ile ilgili açıklama yaptı

VİDEO - Diyarbakırlı vatandaşlar asgari ücret ile ilgili açıklama yaptı
Asgari ücrete yapılacak zam oranına ilişkin konuşan Diyarbakırlılar, şimdiye kadar yapılan zamlarla geçinmenin mümkün olmadığını, belirlenecek olan asgari ücretin 10 bin TL’nin üstünde olması gerektiğini söylediler.

Mahsum Kara /Mahsum Rençber

Asgari ücrete yapılacak zam oranına ilişkin konuşan Diyarbakırlılar, şimdiye kadar yapılan zamlarla geçinmenin mümkün olmadığını, belirlenecek olan asgari ücretin 10 bin TL’nin üstünde olması gerektiğini söylediler.

Dayanılmaz hale gelen hayat pahalılığı ve geçim sıkıntısı, 2023 yılında açıklanması gereken asgari ücreti tartışmalı hale getirdi. Hayat pahalılığı, enflasyon değerlerinin yükselmesi, geçim sıkıntısı ücretli kesimin yaşam şartlarını giderek zorlaştırıyor. Özellikle Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) 2022 Kasım’a ilişkin açlık ve yoksulluk sınırı ilgili açıkladığı verilerde, 4 kişilik bir ailenin aylık gıda harcamalarını kapsayan açlık sınırı Ekim de 7 bin 425 TL iken, Kasımda 7 bin 786 TL’ye çıktığı, kira, fatura, eğitim, giyim, ulaşım gibi tüm giderlerini kapsayan yoksulluk sınırı ise Ekim de 24 bin 185 TL iken Kasımda 25 bin 365 TL’ye yükseldiği görüldü. Hal böyle olunca Asgari ücretin 2023 yılında ne kadar olacağı milyonlarca vatandaş için merak konusu. 2023 yılı için belirlenecek olana Asgari Ücret için ise Tespit Komisyonu, 7, 8 ya da 9 Aralık'ta ilk toplantısını gerçekleştirecek.

Bizde Tigris haber olarak Diyarbakırlı yurttaşlara 2023 yılı için geçerli olacak asgari ücretin ne kadar olması gerektiğini sorduk, taleplerini dinledik.

Vatandaşlar ne dedi?

Tek çözüm zamların durdurulması

Ülkede yaşanan zamlardan dolayı belirlenecek olana asgari ücretin kendileri için bir anlam ifade etmediğini söyleyen Alişan Buğdaycı, “Her şeyimiz zam almış durumda. Durum böyle olunca asgari ücreti ne kadar artırırlarsa artırsınlar bir anlam ifade etmeyecek. Zamları durdursunlar asgari ücreti indirsinler. Vatandaşların rahat etmesi için tek çözüm zamların durdurulmasıdır” dedi.

Bizleri açlıkla terbiye etmeye çalışıyorlar

Yaşanan ekonomik sorunlar nedeniyle vatandaşların rahat etmesi için asgari ücretin 12 bin TL olması gerektiğini aktaran Ramazan Taşkıran, “Ben makul bir bütçenin belirleneceğini zannetmiyorum. Çünkü artık bu iktidara bir güvenimiz yok. İnsanlar artık her şeyden bunalmış durumda. Bu ülkeyi yönetenler bizleri açlıkla terbiye etmeye çalışıyor” dedi.

Öncelikle piyasaların incelenmesi lazım

Verilen asgari ücretin açlık sınırının altında olduğundan dolayı vatandaşların her geçen gün hayat şartlarının zorlaştığına dikkat çeken Şahin Baytumar,“Asgari ücret ne kadar olursa olsun bu zamların önüne geçilmediği sürece asgari ücret ne kadar olursa olsun hiçbir anlam ifade etmeyecek. Bugün 50 TL’ye aldığımız bir ürün yarın asgari ücret artığında fiyatı da artacak. Asgari ücret belirlenmeden önce piyasanın incelenmesi lazım” dedi.

Her şey 2 katına çıkmış durumda

Her şeyin 2 katı fiyata yükseldiği bir ortamda asgari ücretle geçinmenin mümkün olmadığını belirten Ahmet Akgöz, “İnsanların artık gerçekten açlıkla mücadele ediyor. Bundan dolayı asgari ücretin 10 bin TL’nin üstü olması lazım. Eskiden bir kişi çalıştığında bir evi geçindire biliyorken bugün bu durum artık çok zor, bir ailede en az 2 kişinin çalışması gerekiyor. Ülke ekonomik olarak çok geride kaldık” dedi.

Asgari ücret 12 bin TL olmalı

İnsanca bir yaşam için asgari ücretin net 12 bin TL olması gerektiğini ifade eden Süleyman Topdemir, “Sabah eşim ve çocuğumla dışarı çıkmışım, iki adım atmışım 500 TL param gitmiş. 4 kişilik bir aile bu asgari ücretle geçinmesi gerçekten çok zor. Asgari ücreti belirleyecek olan yetkililerin buna göre karar vermesi lazım” dedi.

Hayat şartları her geçen gün zorlaşıyor

Yaşanan hayat pahalılığından dolayı zor günler geçirdiklerini belirten bir vatan ise, “Hayat şartları her geçen gün daha da zorlaştı. Bu sene bize verilen asgari ücret ihtiyaçlarımızı karşılamıyor. Asgari ücretin 10 bin TL’den aşağısında olması gerekir. Özellikle yetkililerin insanların nasıl bir durumda olduğunu bilmeleri lazım” dedi.

Artık gönül rahatlığıyla geçinmek istiyoruz

Vatandaşların tek derdinin geçinmek olduğunu belirten, Ömer Faruk Çakır, “ 2023 yılı asgari ücreti 10 bin TL’nin aşağında olursa vatandaşlar şimdi olduğu gibi gene geçim sıkıntısı yaşamaya devem edecek. Bu sene birçok şeyden kısmak zorunda kaldık. Artık gönül rahatlığıyla geçinmek istiyoruz” dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.