VİDEO - Diyarbakırlı vatandaşlar erken seçim istiyor

VİDEO - Diyarbakırlı vatandaşlar erken seçim istiyor
Türk lirasının dolar karşısında değer kaybetmesi, asgari ücretli ve emekliyi perişan etti. Diyarbakırlı bazı vatandaşlar, durumun düzelmesi için “erken seçim” talebinde bulunurken, bazıları ise ekonominin iyi olduğunu söyledi.

Mahsum Rençber - Özel

TİGRİS HABER - Türk-İş’in Ekim ayında açıkladığı verilere göre, Türkiye’de yoksulluk sınırı 10 bin liraya dayandı. Bölgeler arası eşitsizlikler de göz önüne alındığında Diyarbakır’da durum daha da vahim. Kentte nüfusun bir kısmı, sadece sosyal yardımlarla, bir kısmı ise ailede çalışan tek bireyin kazandığı asgari ücretle geçimini sağlıyor. İşsizliğin yüzde 40’ları bulduğu kentte, Tigris Haber olarak sokağa çıktık ve halkın nabzını tuttuk.

Tigris Haber mikrofonlarına konuşan vatandaşların düşünceleri şöyle:

Sesimizi yetkililere duyurmak istiyoruz

Bence şu an ülkenin durumu çok kötü. Adalet, geçimsizlik ve anlayışsızlık. Durum kötüleştikçe insanlar anlayışsızlaşmaya başlıyor. Bunun sebebi bugün adam evine ekmek götürmekte zorlanıyor. Adam geçimini sağlamak için bir takım borçlar yapmak durumunda kalıyor. Borç yapınca veremiyor çünkü alım gücü yok kazandığı bir şey yok. Sesimizi yetkililere duyurmak istiyoruz. İnsanların halinden anlayın. Ben aylık 2800 lira para alıyorum. Günlük 30 lira şahsi giderim var, 1100 kira ödüyorum. Çocuklara bir şey götüremiyorum.

Fakirlik sınırı 7 bin TL’ye dayandı

Ekonomik durum çok iyi değil ortadadır. Her şey görünüyor. Rakamlar ortada döviz altın. Esnaf çok kötü durumda. Fiyat artışları ortada. Söyleyecek söz yok her şey ortada. Bundan 2 3 yıl önce insan 3000 lira ile geçine biliyordu. Ama şuan da fakirlik sınırı 7000 8000 bin liraya dayanmış.

sokak-roportaji-tigris1.jpg

Bir hata yaptık, hatamızdan döneceğiz

Pratik ortada. Reis bey konuşuyor dolar yükseliyor. Ben bir şey anlamadım yani. Kendi bindiğimiz dalı kesmişiz onarmaya çalışıyoruz. Bir hata yaptık hatamızdan döneceğiz. İnşallah erken bir seçim olur düzelir, başka türlü düzelmez. Ben ihraç olduğum için gelirim yok çocuklar çalışıyor onlar sayesinde geçiniyorum. Bankaya kredi borcum var. Her gün arıyorlar.

Memnun değiliz

Ekonomik durumdan pek memnun değiliz. Çünkü doların artışıyla her ürüne gelen zamlar açlık seviyesinin baya üstünde. Asgari ücreti biliyorsunuz. Zor. Sadece temel ihtiyaçları karşılayabiliyoruz. Karnımızı duyurabiliyoruz gezmiyoruz bile.

Ekonomi gayet iyi

Ekonomi çok iyi ben gayet memnunum. Ama bu dış güçler ekonomiye müdahale ediyor. Doları yükseltiyor. Yoksa ekonomi baya güzel gidiyor. Ben inşaatçıyım geçiniyorum.

İnsanlar bir birini kandırıyor

Bence ülkenin ekonomik durumu iyi, İnsanlar birbirini kandırıyor. Bir işe giriyorsun senin hakkının vermiyorlar. 

sokak-roportaji-tigris2.jpg

Kendin pişir kendin ye

Ekonomi allak bullak olmuş gitmiş. Acaba bir tane siyasi, bürokrat, milletvekili, bakan, bir markete gidip eline bir kilo bir şey almış mı? Çarşı pazara inmiş mi? Ekonomiden haberleri olsun. Çıkıyorlar kendin pişir kendin ye. 3 tane gazeteci çıkarıyorlar karşılarına, sonra soru soruyorlar, cevap veriyorlar.

İki çocuğum olmazsa geçinemem

Ekonomik durum sıfır, ekonomiden şuan de hiçbir beklentimiz yok. Bu iktidar ülkeyi perişan etti. Dünyada görülmemiş bir uygulama ile karşı karşıyayız. Gelirim asla giderimi karşılayamıyor. Ben emekliyim zaten çalışan iki tane çocuğum olmazsa geçinemem.

İnsanlar ekmeğe muhtaç

Ekonomi nedir, ekonomi kalmamış ki. Millet perişan. Yiyorlar ondan sonra millet hiç umurlarında değil. Hele bizim güney doğu, yani çökmüş kalmamış. İnsanlar bir ekmeğe muhtaçtır. Hiç kimsenin geliri giderini karşılamıyor. Ancak yüzde 5 ancak karşılıyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.