VİDEO - Diyarbakırlı vatandaşlar, hem iktidardan hem muhalefetten rahatsız

VİDEO - Diyarbakırlı vatandaşlar, hem iktidardan hem muhalefetten rahatsız
Muhalefet partilerinin erken seçim talebi, ekonomi ve ülke yönetimi konularını Diyarbakır’da vatandaşlara sorduk. Ülkenin iyi yönetilemediğini belirten vatandaşlar iktidarın değişmesini isterken, muhalefet partilerine ise güven duymuyor.

Ali Abbas Yılmaz - Özel

 ‘Türkiye’nin yönetilme sorunu var’

TİGRİS HABER - Erken seçim üzerine değerlendirmede Diyarbakırlı bulunan vatandaşlar, ülkenin iyi yönetilmediğini ama muhalefetin de yetersiz olduğunu dile getirdiler.

Tigris Haber’e konuşan ve ismini vermeyen bir vatandaş şunları söyledi:  “Her ne kadar muhalefet erken seçim çağrıları yapsa da ben erken seçimin olacağına pek şans vermiyorum. Türkiye’nin yönetilme sorunu var ama bunun erken seçimle çözüleceğine de inanmıyorum.”

 ‘Ülke yönetimsel anlamda da iyi değil’

mustafa-tasdelen.jpg

Emekli bir vatandaş olan Mustafa Taşdelen’in erken seçime, ülke ekonomisinin durumuna bakışı ve yönetim sorununa konusundaki düşünceleri şöyle: “Bana göre, erken seçim çare değil. Seçim normal zamanda olsa daha iyidir çünkü seçimler ekonomiye yük getiriyor. Tabii şuan ekonomi de iyi durumda değil. Ülke yönetimsel anlamda da iyi değil.  Bana göre iyi bir yönetimde değiliz. Başımızdakiler bizi iyi yönetemiyor. Erken seçimi ekonomiye getireceği yükten dolayı istemiyorum ama bu yönetimden memnunuz anlamına da gelmemeli. Tabii kötü yönetimin e ekonomiye zararı var. Eğer iyi bir yönetim gelirse erken seçim iyi ama böyle mi olur ondan da emin değilim. Ekonominin iyi olmadığını herkes biliyor. Bütün vatandaşlar bu konuda rahatsızdırlar. Ben emekliyim ve emekli insan kötü ekonomiden daha fazla etkileniyor.”

‘Muhalefet muhalefetliğini yapamıyor’

isimsiz.jpg

Eken seçimin ekonomiye getireceği yükten rahatsız olan bir vatandaş ise şunları ifade etti: “Erken seçim ekonomiye yüktür. Zaten ekonomisi güçlü bir ülke değiliz. Seçime gitmek ülkeyi ekonomik olarak daha da sıkıntıya sokar. Bence erken seçim gerekli değil. Seçime gidildiğinde tek başına hükümet kurulabilecek mi yoksa koalisyonlara mı mahkum olacağız. Böyle bir durumda daha çok sıkıntı yaşarız. Erdoğan’ın yerini dolduracak bir iktidar alternatifi olmadığı için bu ülkede vatandaş hep atlatılıyor. Muhalefet muhalefetliğini yapamıyor.”

‘Biz burada çay simit yerken, onlar ejder meyvesi yiyorlar’

Muhalefet partilerinden umudu kesen Fırat Kaplan ise iktidarın değişeceğine inanmadığını belirterek, “Muhalefet iktidar olamayacağı için erken seçimle bir şey değişeceğine inanmıyorum. Erken seçim yönetimi değiştirecekse isterim tabii. Biz burada çay simit yerken, onlar ejder meyvesi yiyorlar. Bu şatafatı, lüksü onlara yaşama hakkını kim veriyor? İktidarın değişmesini elbet isterim ama muhalefet yok” diye konuştu.

‘Artık düzenin değişmesi lazım’

Genç bir işçi olan ve asgari ücrete çalışan Ferhat İlan, şöyle konuştu:  “Erken seçim olmasını istiyorum. Çünkü gençliğin çok zor durumda olduğunu biliyorum. Yönetimin değişmesi gerekiyor. Gerek Diyarbakır gerekse de Türkiye şartlarında gençlerin ön planda olmadığını görüyorum. Artık düzenin değişmesi lazım. Bir şeyler değişmeli ve bu da erken olmalı. Ülke yönetilmiyor. Ekonomi iyi değil, hiçbir şey alamıyoruz. 2 bin 324 TL ile geçinilmiyor. Evliyim, bir çocuğum var bu parayla ben geçinemiyorum. Evim yok, kiracıyım ve her ay eksideyim. Dolar 8 TL’yi geçti evet ama sebze, meyve fiyatlarına ne oluyor? Yumurtanın kolisi olmuş 30 TL. Yumurta mı altın mı anlamdık. Teknolojik aletleri dolarla alıyoruz tamam ama yumurtaya ne oluyor? Yumurtayı ABD’den dolarla mı alıyoruz? Yumurtanın kolisi 30 TL’yi geçti ve yumurta alamıyorum. Sabah kahvaltısında en basitinden yediğimiz yumurtayı artık yiyemiyoruz. Tavuklar greve mi girdi, altın mı yumurtluyorlar ona şaşırıyoruz.”

ferhat-ilhan.jpg

‘Dolar artıyor, çeşme suyuna zam geliyor’

Diyarbakır’da esnaflık yapan ve ismini vermek istemeyen bir vatandaş ise şunları söyledi: “Akşam gidiyoruz dükkan açıktır ama sabah bakıyoruz dükkan bomboş. Adam kiradan kaçmış, vergiden kaçmış ve dükkanı icraya kaptırmamak için dükkanı terk etmiş. Vatandaş olarak geçimimiz yok, sabahı zor ediyoruz. Daha önce inşaatlarda 60 insan çalıştırıyordum ama şimdi ben iş bulamıyorum. Dolar 8 TL’ye çıkmış ama inşallah 18 TL’ye çıkar da halkın aklı başına gelir. Yumurta zamlanmış o da mı Amerika’dan geliyor. Dolar artıyor, çeşme suyuna zam geliyor. O da mı dolara bağlı. Aldığımız et de mi Amerika’da geliyor. Adamlar diyor ki, herkes devlete çalışacak, kimse yiyip içmeyecek. Hiç kimse bu durumdan memnun değil. Ben bir esnaf olarak elektrik suyumu ödüyorum doğalgazımı ödeyemiyorum. Doğalgazı ödediğimde suyu ödeyemiyorum. Suyu ödediğimde kiramı ödeyemiyorum. Vergiler başını almış gitmiş.”

esnaf.jpg

‘Eğer vaatler yapılmasa yine aynı olur’

Siyasetçilerin vaatlerine güvenmediğini belirten bir genç ise şöyle konuştu: “Erken seçim olsa da yönetim değişmedikten sonra yine aynı sorunlar olacak. Ama başkası seçilse, başka vaatler olsa ve verilen sözler yerine getirilse iyi olacak. Eğer vaatler yapılmasa yine aynı olur. Tabii şuana kadar iktidarın yaptıklarında da hakkını yememek lazım, yaptığını yaptı ama yapamadıklarını da görmek lazım. Yönetim değişse ilk yapması gereken eğitim sistemini düzeltmektir. Gençlere istihdam sağlanması gerekiyor.”

‘Var olan siyasetçilerin hiç birine güvenmiyorum’

mehmet-kilic.jpg

Mehmet Kılıç adlı vatandaş ise ülkeyi yönetecek güvenilir bir lider olmadığını ifade ederek, “Erken seçim olsa bir faydası yok. Türkiye’de ülkeyi yönetecek birini göremiyorum. Ülke zaten yönetilmiyor, yönetecek birini de göremiyorum.  Vatandaş olarak inanabileceğimiz bir kişi şuan yok. Ne CHP ne İYİ Parti ne Deva hiç biri de güvenilecek insanlar değil. Kim geliyor Türkiye’yi yiyip bitiriyor gidiyor. Var olan siyasetçilerin hiç birine güvenmiyorum. Zaten güvenilir adam, doğru adam oraya gelmez. Mesele erken seçim değil, dürüst insanın gelmesi lazım ki, ülke olarak bir yerlere gelebilelim. Ama dürüst insan da yok, çünkü siyasetçi dürüst olmaz zaten” şeklinde konuştu.

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.